Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Γυναίκα
  • STORIES
  • DIY
  • Διακόσμηση
  • VIDEOS
  • VIRAL
  • PETS
  • Γαστρονομία
  • Travel
  • ΣΤΥΛ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Κόσμος
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Άθλητικά
  • ΖΩΔΙΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Media
  • Lifestyle
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Copyright 2022 - All Right Reserved.

Ξίνισε το γάλα; Μην το πετάτε, αξιοποιήστε το με εννέα τρόπους!

Γαστρονομία
UPCYCLINGΣΥΝΤΑΓΗ
by Newsroom 17.06.2015 18:30
Newsroom 17.06.2015 18:30
0

Το ξινισμένο γάλα δεν είναι απαραίτητα κακό, εκτός κι αν έχει υποβληθεί σε υπερβολική διαδικασία παστερίωσης.

Εάν λοιπόν σας ξέμεινε γάλα στο ψυγείο μετά την ημερομηνία λήξης μην το αδειάσετε στο νεροχύτη.

Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι το υπερπαστεριωμένο γάλα που πωλείται στα σούπερ-μάρκετ και το φρέσκο, αγνό γάλα είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο είναι κατ’ ουσίαν ένα νεκρό προϊόν χωρίς ζωντανά βακτήρια. Όταν χαλάει σαπίζει και πρέπει να πεταχτεί εκτός κι αν το προλάβουμε νωρίς.

Το δεύτερο μετατρέπεται σε πηχτό “ξύγαλο” που μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί.

Παραδοσιακά, το ξινόγαλο χρησιμοποιούταν ως μαγιά για να φουσκώνει η ζύμη. Το χρησιμοποιούσαν μαζί με τη μαγειρική σόδα για να παρασκευάσουν αφράτα ψωμιά και κέικ, αλλά όταν ανακαλύφθηκε το μπέικιν πάουντερ νοικοκυρές και νοικοκύρηδες έπαψαν να το χρειάζονται.

Εάν λοιπόν στο ψυγείο σας έχετε ωμό, ελαφρώς παστεριωμένο ή απαστεριώτο γάλα που σας ξίνισε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με τους παρακάτω τρόπους:

Για ψωμιά, κέικ κλπ

Το ξινόγαλο είναι καλό υποκατάστατο για το βουτυρόγαλο, το γιαούρτι ή την ξινόκρεμα. Ορισμένες συνταγές μάλιστα απαιτούν να βάλετε “ξινισμένο” γάλα προσθέτοντας μια κουταλιά ξύδι στο γάλα. Μπορείτε να φτιάξετε τηγανίτες, πάνκεικς, βάφλες, κέικ με φρούτα και διάφορα τέτοια ωραία πράγματα.

Στο μαγείρεμα

Προσθέστε λίγο ξινόγαλο σε πιάτα με κρεμώδη, μαλακή σύσταση όπως βραστά κατσαρόλας, βραστά θαλασσινά ή ψητές πατάτες. Προσέξτε μόνο να μην βάλετε υπερβολική ποσότητα και “κρύψετε” τη γεύση του πιάτου σας.

Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να μαρινάρετε και να μαλακώσετε κρέας κοτόπουλου ή ψαριών προτού τα μαγειρέψετε.

Τέλος, μπορείτε να μαλακώσετε σπόρους κριθαριού, μούσλι και άλλων σιτηρών στο ξινόγαλο.

Οικιακή τυροκομία

Μπορείτε να φτιάξετε νόστιμο τυρί κότατζ κάπως έτσι. Θα χρειαστείτε:

  • 2 λίτρα ξινόγαλο
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • λίγη κρέμα ή γάλα με πλήρη λιπαρά

Ρίξτε το ξινόγαλο σε ένα τηγάνι. Αυξήστε τη θερμοκρασία στους 85 βαθμούς Κελσίου (χρειάζεστε θερμόμετρο). Βγάλτε το από τη φωτιά και προσθέστε ξύδι. Ανακατέψτε μαλακά έως ότου διαχωριστούν το πηγμένο τυρί και ο ορός του γάλακτος. Ραντίστε τα κομμάτια πηγμένου τυριού και αφαιρέστε το νερό πιέζοντας ένα τουλπάνι. Τοποθετήστε τα κομμάτια του τυριού σε ένα μπολ. Προσθέστε αλάτι και λίγη κρέμα ή πλήρες φρέσκο γάλα κατά το δοκούν ανάλογα με τη σύσταση που επιθυμείτε. Βάλτε το τυρί κότατζ στο ψυγείο και καταναλώστε σε μια εβδομάδα.

Κρέμα σώματος

Η επάλειψη ξινού γάλακτος (ή ξινόκρεμας ή γιαουρτιού) στο δέρμα το μαλακώνει, το σφίγγει και το καθαρίζει. Ορισμένοι ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να μαυρίσουν (εάν βγουν στον ήλιο μετά την επάλειψη).

Μπορείτε να προσθέσετε και ένα φλυτζάνι ξινόγαλο στη μπανιέρα σας για πιο απαλό δέρμα (προσθέτοντας και αιθέρια έλαια για να κρύψετε τη μυρωδιά).

Κηπουρική

Διαλύστε ξινόγαλο με νερό και ραντίστε τα φυτώριά σας για να προσθέσετε ασβέστιο. Ενδείκνυται κυρίως για τις ντομάτες.

Αξιοποιήστε απευθείας το ξινό τυρόπηγμα

Εάν σας έπηξε το φρέσκο γάλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απευθείας το τυρόπηγμα αντί για τυρί ρικότα, ξινόκρεμα ή ντρέσινγκ σαλάτας.

Ζωοτροφή

Ανακατέψτε το ξινόγαλο σε ζωοτροφές για κότες, γουρούνια, σκύλους ή γάτες.

Πλαστικό από γάλα!

Η κατασκευή πλαστικού από καζεΐνη μπορεί να γίνει μια ευχάριστη ασχολία για όλη την οικογένεια. Διαβάστε πώς εδώ (στα αγγλικά).

Φτιάξτε γιαούρτι προληπτικά

Εάν έχετε πολύ γάλα στο ψυγείο και δεν θέλετε να ξινίσει μπορείτε να φτιάξετε γιαούρτι ως εξής:

Σε μια κατσαρόλα βάλτε ένα λίτρο γάλα. Αφήστε το να βράσει (ανακατεύοντας για να μην κολλήσει κάτω) και κατεβάστε το από τη φωτιά.

Σε ένα μπολάκι βάλτε 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι έτοιμο. Βάλτε μερικές σταγόνες κρύο γάλα μέσα και ανακατέψτε το, να γίνει σαν νερουλή κρέμα.

Αφήστε το γάλα να κρυώσει, μέχρι να φτάσει τους 38 – 42°C. Προσοχή στη θερμοκρασία αυτή, γιατί αν δεν είναι σωστή, το γιαούρτι σας δεν θα πήξει.

Μόλις φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, πάρτε μερικές κουταλιές της σούπας από το ζεστό γάλα και προσθέστε τα στο γιαούρτι του μπολ, να γίνει κι αυτό κάπως χλιαρό (όπως κάνουμε στο αυγολέμονο).

Μετά ρίξτε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατέψτε και μετά ρίξτε το στο δοχείο που θα έχετε ήδη έτοιμο (στο οποίο θα μείνει το γιαούρτι μέχρι να πήξει)

Κλείστε το δοχείο και τυλίξτε το με μια κουβέρτα για να παραμείνει ζεστό. Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 3-4 ώρες ή μέχρι και ένα βράδυ, μέχρι να πήξει. Μεγάλη προσοχή θέλει εδώ, γιατί το γιαούρτι μέχρι να πήξει δεν πρέπει να κουνηθεί καθόλου. Μετά βάλτε το στο ψυγείο και το γιαούρτι σας είναι έτοιμο.

[via]

Ακολουθήστε το Fanpage στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχετικά άρθρα

  • Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Τpομερό γλυκό ψυγείου με μπισκότα και πραλίνα

    21.08.2025 18:27
  • Και κούκλος και νοικοκύρης ο Στάνκογλου: Αυτή τη συνταγή φτιάχνει με επιτυχία και τη του ζητούν οι φίλοι του

    02.05.2024 10:19
  • “Για να μπορούν να φάνε και οι μικρές” Η Χριστίνα Μπόμπα δίνει συνταγή για υγιεινό τσιζκέικ χωρίς ζάχαρη

    29.04.2024 16:11
  • Έτσι αδυνάτισα: H Αντελίνα μας έβαλε στην κουζίνα της και έφτιαξε λαχταριστά μπιφτέκια light

    17.04.2024 10:20
  • Από τον Κουτσόπουλο περιμέναμε, αλλά από τη γυναίκα του Χρύσα, ήρθε η συνταγή για μελομακάρονα

    07.11.2023 14:28
  • Θυμίζουν τη συνταγή των γιαγιάδων: Τα πιο αφράτα κεφτεδάκια από τον Λευτέρη Λαζάρου και το κόλπο που τα απογειώνει

    24.05.2023 16:35
  • Πιο νόστιμες από ποτέ: Η συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για «ονειρεμένες» πατάτες με γιαούρτι και φέτα που θα σας ξετρελάνει

    17.05.2023 12:11
  • Ποιος Πετρετζίκης; Η Άντζελα Δημητρίου ντυμένη στα λευκά φτιάχνει πασχαλινά κουλουράκια

    13.04.2023 15:27
  • Κάν’ το όπως η Ελένη: Η απίθανη συνταγή της για Πασχαλινά κουλουράκια με γεύση τσουρέκι

    10.04.2023 18:47
  • Ταλεντάρα, κουκλάρα, μάνα και νοικοκυρά: Η Βανδή φτιάχνει τσουρέκια με την κόρη της και σπάνε ρεκόρ likes

    20.03.2023 13:53

Δημοφιλή

18.11.2025 21:14

Γιατί πρέπει να στύβετε ένα λεμόνι πριν το τηγάνισμα;

20.10.2025 22:17

Αλμυρό κέικ με το κοτόπουλο που μας περίσσεψε

20.10.2025 22:05

Μελομακάρονα: Η καλύτερη συνταγή για το 2025

20.10.2025 21:50

Τυρόπιτα φόρμας με ζύμη γιαουρτιού

20.10.2025 21:39

Το Μυστικό του Σεφ για τον Τέλειο Κιμά – Συνταγή για κιμά...

02.09.2025 17:10

Το ēthos επιστρέφει στη Γλυφάδα: Το reopening που αλλάζει τους κανόνες της...

01.03.2025 15:37

Χαμóς με τον Άκη Πετρετζίκη: Είπε για 1n φoρά την συνταγή και...

10.06.2024 21:27

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του...

Πρόσφατα

18.12.2025 14:28

“Ο Γιώργος μου είπε…” Όλη η Ελλάδα μιλάει για αυτό που ξεστόμισε...

18.12.2025 13:54

Τι ξέρουμε για την ζωή του Stef του τραγουδιστή που κατήγγειλε τον...

17.12.2025 16:10

5 λόγοι για να διαλέξεις προσεκτικά τον λογιστή σου

16.12.2025 16:34

ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ Η ΖΩΗ: ΜΕ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ...

15.12.2025 00:07

ΣΟΚ – Νεκpή γνωστή παρουσιάστρια. Καλό ταξίδι ψυχή μου, ήσουν τόσο νέα

14.12.2025 23:58

«Κλείνουν» τα σχολεία την Τρίτη 16/12 – Ποιος ο λόγος

14.12.2025 23:50

Νέα «εξέγερση» μετά τους αγρότες – Ποιο επάγγελμα ανακοίνωσε επ’αόριστον κινητοποιήσεις

14.12.2025 23:39

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε το γιατρό – Τι...

14.12.2025 23:31

Εξαφάνιση 33χρονου γιατρού στην Κρήτη: Η πληροφορία που κάνει τις αρχές να...

14.12.2025 23:08

Υπόθεση 33xpovoυ γιατρού: Μόλις το αποκάλυψε η μnτέpα του – «Μια μέρα...

14.12.2025 22:24

ΒΟΜΒΑ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ – ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ; Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

14.12.2025 21:25

Αδιανόητη τραγωδία λίγες ώρες πριν το γάμο: Νεκρός σε δυστύχημα ο γαμπρός...

14.12.2025 21:13

ΕΚΤΑΚΤΟ – Κρήτη: Βρέθnκε το αυτοκίνητο του 33xpovoυ γιατρού

14.12.2025 21:02

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό – Τι λέει...

14.12.2025 20:56

Χαμός με την φωτογραφία του Μητσοτάκη – Γιατί έκανε αλκοτέστ πεζός;

14.12.2025 20:50

Χαμός με την φωτογραφία του Μητσοτάκη – Γιατί έκανε αλκοτέστ

14.12.2025 20:37

Τραγωδία – Δυστυχώς βρέθηκε νεκρός – Μόλις επιβεβαιώθηκε

14.12.2025 20:00

Νεκρός ο Βασίλης Γιαννόπουλος

14.12.2025 19:43

ΕΚΤΑΚΤΟ – Τpαγικός επίλογος για την εξαφάνιση του – Κυvnγóς εντόπισε τη...

14.12.2025 19:23

Σοβαρό τροχαίο για τον Άρη Μουγκοπέτρο – Στο νοσοκομείο ο μουσικός

14.12.2025 18:38

Οι γιατροί αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση αυγών το πρωί προκαλεί…

14.12.2025 18:27

Η διατροφή που «σώζει» τα νεφρά – Τι να κόψετε αμέσως και...

14.12.2025 18:16

Κλειστά τα σχολεία την Τρίτη

14.12.2025 17:49

ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

fanpage

Εάν είστε από τους ανθρώπους που “ψάχνονται”, που ανακαλύπτουν, που δημιουργούν, που ξέρουν να ζουν, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!

Η ομάδα του fanpage.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει καθημερινά με ότι πιο φρέσκο κυκλοφορεί.

Footer Logo

© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev


Back To Top
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
Fanpage
  • Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Αφιερώματα
  • Κόσμος
  • Lifestyle
    • Γυναίκα
    • Εξομολογήσεις
    • ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΣΤΥΛ
  • Media
  • Γαστρονομία
  • Διακόσμηση
  • Travel
  • Plus
    • Πολιτική
    • DIY
    • PETS
    • VIDEOS
    • VIRAL
    • Άθλητικά
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΖΩΔΙΑ
    • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    • ΥΓΕΙΑ
© 2022 - Fanpage. All Rights Reserved | Powered by lagio.dev
Sign In

Keep me signed in until I sign out

Forgot your password?

Password Recovery

A new password will be emailed to you.

Have received a new password? Login here