ΒΑΣΙΚΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Με 2 αβγά,
2 αβγά
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Βαθύ στρογγυλό ταψί Φ20εκ.
Ψήσιμο, 20 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία
Με 3 αβγά,
3 αβγά
½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
¼ φλιτζάνι του τσαγιού κορν-φλάουρ
¼ κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 βαθιά στρογγυλά ταψιά Φ17εκ., ή παραλληλόγραμμο για τον κορμό, 25εκ.Χ30εκ.
Ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία, 15 λεπτά για τα στρογγυλά και 12 λεπτά για το παραλληλόγραμμο
Με 4 αβγά,
4 αβγά
2/3 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού κορν-φλάουρ
1/3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 βαθιά ταψιά Φ20εκ., ή 1 βαθύ στρογγυλό, Φ23εκ., ή 1 βαθύ 37Χ25εκ. για τον κορμό.
Ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία, 20 λεπτά για τα στρογγυλά Φ20εκ., 40 λεπτά για το Φ23εκ., 12 λεπτά, για το 37Χ25εκ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Έχουμε τα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου.
1. Χτυπάμε τα ασπράδια, με το μίξερ χειρός στη μεσαία ταχύτητα σε ένα μικρό μπολ,(για να χτυπηθούν καλά) και τα κάνουμε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε, μέχρι να ασπρίσουν.
2. Προσθέτουμε την ζάχαρη, κουταλιά-κουταλιά, για να προλαβαίνει να λιώσει.
3. Όσο χτυπιούνται τα αβγά, βουτυρώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε τον πάτο του και λίγο παραπάνω, με λαδόκολλα. Κοσκινίζουμε μαζί, τα στεγνά υλικά, (αλεύρια και κορν-φλάουρ), 2 φορές.
4. Σταματάμε το χτύπημα και κοσκινίζουμε (για τρίτη φορά) τα στεγνά υλικά, πάνω στο μείγμα των αβγών και τα αναμιγνύουμε απαλά με μια σπάτουλα. (Εάν έχουμε χρησιμοποιήσει πολλά αβγά, μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγαλύτερο μπολ, για να χωρέσουν τα στεγνά υλικά).
5. Αδειάζουμε το μείγμα στο κατάλληλο ταψί και το φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία. Ό χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού και την ποσότητα του υλικού μας. Μια εύκολη διαπίστωση ότι είναι ψημένο… Θα παρατηρήσετε, ότι όταν το παντεσπάνι μικρύνει ελαφρώς και έχει ξεκολλήσει από τα πλαϊνά του ταψιού, είναι έτοιμο. Όπως, αν το πιέσετε με τα δάχτυλά σας, θα είναι σαν σφουγγάρι, ελαστικό.
6. Όσο ψήνεται το παντεσπάνι εσείς θα ετοιμάσετε το μέρος που θα το ακουμπήσετε. Θα βάλετε μια σχάρα στον πάγκο της κουζίνας, θα σκεπάσετε την σχάρα με λαδόκολλα στο μέγεθος του ταψιού και θα πασπαλίσετε την λαδόκολλα με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη. Η ζάχαρη θα βοηθήσει, στο να μη κολλήσει η λαδόκολλα πάνω στο ζεστό παντεσπάνι.
7. Μόλις το ξεφουρνίσουμε, θα το αναποδογυρίσουμε αμέσως πάνω στην σχάρα που έχουμε προετοιμάσει. Είναι σημαντικό, να μην παραψήσουμε το παντεσπάνι, ειδικά για τον κορμό, γιατί θα στεγνώσει και θα μας σπάσει όταν το τυλίξουμε.
8. Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τα καμένα σημεία, αν υπάρχουν και αμέσως το τυλίγουμε από την στενή του πλευρά, σε ρολό με την βοήθεια της λαδόκολλας. Το κρατάμε 2 λεπτά τυλιγμένο, το ξετυλίγουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Παραλλαγές της ίδιας ζύμης,
Με άρωμα εσπεριδοειδών: Αναμίξτε με την ζάχαρη, 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού, ή πορτοκαλιού, ή μανταρινιού, ή γκρέιπφρουτ.
Με ξηρούς καρπούς: Προσθέστε στην ζύμη, ¼ φλιτζάνι του τσαγιού ξηρούς καρπούς, όπως θρυμματισμένα καρύδια και λίγη κανέλα, καβουρντισμένα θρυμματισμένα αμύγδαλα και βανίλια, ή καβουρντισμένα θρυμματισμένα φουντούκια και βανίλια.
Με σοκολάτα: Τρίψτε μέσα στα στεγνά υλικά, 60γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα.
ΓΕΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΥΨΕΙΣ:
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ
Παντεσπάνι σοκολάτας με την βασική συνταγή για 4 αβγά
Για την γέμιση,
300ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει αφράτη σαντιγί, προσθέτουμε χτυπώντας, την ζάχαρη και την βανίλια. Σταματάμε το χτύπημα, όταν η σαντιγί μας φτάσει στο στάδιο που να μπορεί να απλώνεται και να στέκεται.
Για την επικάλυψη, γλάσο σοκολάτας
2 κουταλιές της σούπας κακάο
¼ φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
200γραμμ. λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα
4 κρόκους αβγών
¼ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
185γραμμ. μαλακό βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου και κοντά σε ζεστό μέρος για να είναι μισολιωμένο.
2. Σπάμε την σοκολάτα και την λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ή σε μπαιν-μαρί.
3. Αναμιγνύουμε σε ένα μικρό μπολ, το ζεστό νερό με το κακάο και το κονιάκ. Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε να γίνουν μια λεία κρέμα.
4. Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε χτυπώντας κουταλιά-κουταλιά το βούτυρο, μέχρι να γίνει αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε χτυπώντας και το μείγμα της σοκολάτας.
5. Βάζουμε το γκλάσο στο ψυγείο για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να σφίξει και να μπορεί να απλώνεται.
Συναρμολόγηση,
1. Απλώνουμε με μια σπάτουλα, την γέμιση. Τυλίγουμε τον κορμό και κόβουμε ένα κομμάτι από την άκρη του, για να κάνουμε το κλασικό Χριστουγεννιάτικο σχέδιο, που είναι το πλαϊνό κλαδί.
2. Καλύπτουμε όλο τον κορμό με το γκλάσο της σοκολάτας και κάνουμε…σπατουλιές με ένα μαχαίρι, για να του δώσουμε την όψη, του φυσικού ξύλου.
3. Τον χιονίζουμε με λίγη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και τον στολίζουμε με γκι. (Τα μανιτάρια της φωτογραφίας, είναι φτιαγμένα από αμυγδαλόπαστα).
ΚΟΡΜΟΣ MOKA
4αβγά
¾ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
¼ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού θρυμματισμένα καβουρντισμένα φουντούκια (σαν πούδρα θρυμματισμένα)
¼ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής, διαλυμένη σε 2 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό και αναμεμιγμένη, με 30γραμμ. λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ακολουθούμε την εκτέλεση της βασικής συνταγής.
2. Στο στάδιο 4, μαζί με τα στεγνά υλικά, προσθέτουμε, τα θρυμματισμένα φουντούκια και το μείγμα της λιωμένης σοκολάτας.
3. Συνεχίζουμε την εκτέλεση της βασικής συνταγής.
Γέμιση και επικάλυψη,
2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζεστό νερό
500ml κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας Kahula (λικέρ με άρωμα καφέ)
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Διαλύουμε τον καφέ στο ζεστό νερό, προσθέτουμε το λικέρ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει αφράτη σαντιγί, προσθέτουμε χτυπώντας τη ζάχαρη και τον καφέ με το λικέρ. Σταματάμε το χτύπημα, όταν η σαντιγί μας φτάσει στο στάδιο, που να μπορεί να απλώνεται και να στέκεται.
ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Παντεσπάνι βασικής συνταγής με 3 αβγά, αρωματισμένο με βανίλια και ξύσμα λεμονιού, ή πορτοκαλιού. Ταψί 25Χ30εκατοστά. Θα το ψήσουμε σε μέτριο φούρνο, για 10 λεπτά.
Για την γέμιση,
½ φλιτζάνι του τσαγιού μαρμελάδα
2 κουταλιές της σούπας καυτό νερό
Επικάλυψη,
Κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
Συναρμολόγηση,
1. Χτυπάμε σε ένα μπολάκι την μαρμελάδα με το καυτό νερό, να γίνει σαν κρέμα.
2. Μόλις ξεφουρνίσουμε το παντεσπάνι, το ακουμπάμε στην ζαχαρωμένη λαδόκολλα, του αφαιρούμε τα καμένα σημεία, του απλώνουμε την ζεστή μαρμελάδα και το τυλίγουμε αμέσως με την βοήθεια της λαδόκολλας.
3. Το αφήνουμε να κρυώσει, έτσι όπως είναι τυλιγμένο.
4. Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και το στολίζουμε εάν θέλουμε, με ροζέτες σαντιγί και φράουλες.
Πηγή: daddy-cool.gr