Είναι ένα από τα πιο γρήγορα συνοδευτικά που ταιριάζουν με κάθε φαγητό και έχει πολλούς φαν ανά τον κόσμο. Όμως, όσο εύκολο κι αν θεωρείται, γιατί πολλές φορές βγαίνει σκληρό, λασπωμένο ή εντελώς άνοστο, ακόμα και στις πιο έμπειρες μαγείρισσες; Για να μην ξαναπείτε στον εαυτό σας «Αμάν, ούτε ένα ρύζι της προκοπής δεν μπορώ να φτιάξω!», εφαρμόστε τα tips που θα απογειώσουν τη γεύση του.
Μουλιάστε για μισή ώρα
Το τρικ είναι να μουλιάσετε το ρύζι για τουλάχιστον μισή ώρα πριν μαγειρέψετε οτιδήποτε άλλο. Έτσι, οι κόκκοι του δεν «σπάνε» και το ρύζι μετά μαγειρεύεται πιο εύκολα αλλά και πιο γρήγορα. Στην περίπτωση, μάλιστα, που φτιάχνετε μπασμάτι, η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη γιατί επιτρέπει στους κόκκους να «ανοίξουν» και να μεγαλώσουν.
Ξεπλύνετε και σουρώστε πολύ καλά!
Δυστυχώς, το κουραστικό βήμα του σωστού σουρώματος είναι απαραίτητο. Σουρώστε το ρύζι πολύ καλά μέχρι το νερό να βγει καθαρό (συνήθως δύο φορές αρκούν), όχι μόνο για λόγους υγείας (για να απομακρυνθούν ουσίες που χρησιμοποιούν στο εργοστάσιο), αλλά και γιατί έτσι απελευθερώνεται το άμυλο και το ρύζι δεν «κολλάει» όταν το μαγειρέψετε.
Και σοτάρετε με ελαιόλαδο
Αφού σουρώσετε το ρύζι, μην βιαστείτε να το βάλετε να βράσει. Το μυστικό είναι να το σοτάρετε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο. Ρίξτε, λοιπόν, στο σκεύος λίγες σταγόνες λάδι, προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε με μια κουτάλα. Φροντίστε το λάδι να «πάει» παντού για να απορροφήσει όλο το ρύζι τη λιπαρότητά του. Προσέξτε, όμως, να μην γίνει καφέ και καεί. Στη συνέχεια, προσθέστε το νερό (θα δείτε παρακάτω τη σωστή αναλογία) και περιμένετε μέχρι το ρύζι να πιει όλο το υγρό.
Εναλλακτικά, αν δεν προτιμάτε το σοτάρισμα, μπορείτε αφού το ρύζι ετοιμαστεί, να το ανακατέψετε με λίγο βούτυρο για περισσότερη νοστιμιά.
Η σωστή αναλογία νερού και ρυζιού είναι το παν
Το νούμερο ένα μυστικό της επιτυχίας για τις νοικοκυρές που φημίζονται για το ρύζι τους, είναι η αναλογία νερού και ρυζιού. Αν θέλετε το ρύζι να μοιάζει περισσότερο με ριζοτο, η αναλογία 2 φλιτζάνια νερού για 1 φλιτζάνι ρύζι, είναι ένας γενικός κανόνας που μπορείτε να θυμάστε.
Αν, όμως, είστε μετρ της μαγειρικής, πιάστε χαρτί και στιλό και συμπληρώστε στο βιβλίο με τις συνταγές σας τα εξής: για το κοντό ρύζι ισχύει η αναλογία 1 προς 1, για το μακρύκοκκο ρύζι χρησιμοποιούμε 1,5 φλιτζάνι νερό για 1 φλιτζάνι ρύζι ενώ για το καστανό ρύζι, η αντίστοιχη αναλογία είναι 2 φλιτζάνια νερού.
Αφήστε το καπάκι στην ησυχία του!
Ναι, όταν αποφασίσετε να φτιάξετε ρύζι θα πρέπει να βρείτε εκείνο το χαμένο καπάκι της κατσαρόλας σας που «δεν ξέρετε πού έχει πάει». Αντισταθείτε, λοιπόν, στον πειρασμό να ελέγχετε το ρύζι κάθε λίγο και λιγάκι και απλώς αφήστε τον ατμό που θα παγιδεύσει στην κατσαρόλα το καπάκι να κάνει τη δουλειά του. Έτσι, το ρύζι θα βγει σπυρωτό αλλά όχι στεγνό.
Και μην ανακατέψετε καθόλου
Το ανακάτεμα απελευθερώνει το άμυλο το οποίο εκείνη την ώρα μένει στην κατσαρόλα με αποτέλεσμα το ρύζι να λασπώσει. Ανακατέψτε μόνο μία φορά περίπου στα μισά του μαγειρέματος και μετά ξανακλείστε το καπάκι.
Αλάτι για γεμάτη γεύση
Ενώ βράζετε το ρύζι, προσθέστε αλάτι για να νοστιμίσει. Για κάθε φλιτζάνι ρύζι, μισό με ολόκληρο κουταλάκι του γλυκού αλάτι, θα δείτε ότι θα κάνει τη διαφορά στη γεύση.
Από τα ψηλά στα χαμηλά: προσοχή στη θερμοκρασία
Αρχίστε να βράζετε το ρύζι σε υψηλή θερμοκρασία, που σταδιακά θα κατεβάζετε. Αν μαγειρέψετε το ρύζι σε υψηλή θερμοκρασία καθόλη τη διάρκειά του, το νερό θα εξατμιστεί και το ρύζι θα μείνει σκληρό- κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε.
Και το ρύζι θέλει την… ξεκούρασή του
Αφού το ρύζι ετοιμαστεί, αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά στην κατσαρόλα, χωρίς να αφαιρέσετε το καπάκι. Μ’ αυτό τον τρόπο, η υγρασία κατανέμεται καλύτερα και το ρύζι βγαίνει πιο νόστιμο.
Ένα ακόμη τρικ είναι να κάνετε μικρές τρύπες στο ρύζι με την άκρη τους κουτάλας για να βοηθήσετε τον ατμό να διαφύγει.
Πηγή: mama365.gr