Συστατικά
25 μεγάλα κράκερ
250 γρ. βούτυρο
220 γρ. ζάχαρη καστανή
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
μία πρέζα αλάτι
λίγη βανίλια
50 γρ. αμύγδαλα λευκά σε φέτες
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καλύπτουμε τον πάτο ενός ταψιού 29 Χ 36 εκ. με αλουμινόχαρτο και από πάνω βάζουμε λαδόκολλα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε να πλένουμε το ταψί όταν τελειώνουμε με το μαγείρεμα.
Στο ταψί απλώνουμε σε μια στρώση τα κρακεράκια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι κράκερ θέλουμε αλλά καλό είναι να μην είναι με γεύσεις ώστε να είναι ωραίο και σαν γλυκό. Συνήθως τα απλά αλατισμένα κράκερ δίνουν και τα καλύτερα αποτελέσματα. Και βέβαια ανάλογα το μέγεθος τους, βάζουμε λιγότερα ή περισσότερα.
Παράλληλα σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο σε κομμάτια και τη ζάχαρη. Σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και όταν αρχίσει να βράζει το μείγμα μετράμε τρία λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Καθώς γίνεται η καραμέλα, πήζει λίγο και το μείγμα. Προσοχή να μην το ψήσουμε παραπάνω και καεί η καραμέλα.
Όταν περάσουν τα τρία λεπτά αφαιρούμε την καραμέλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι και τη βανίλια, ανακατεύουμε και απλώνουμε το μείγμα πάνω στα μπισκότα και προσέχουμε να πάει παντού χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Το αλάτι το ρίχνουμε ανάλογα το πόσο αλμυρό το θέλουμε το γλυκό και ανάλογα του πόσο αλμυρά είναι τα κράκερ μας. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς προσέχοντας να μην αρπάξει στις γωνίες. Αν χρειαστεί γυρίζουμε το ταψί στη μέση του ψησίματος ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Αφαιρούμε από το φούρνο.
Σκορπίζουμε τα κομμάτια της σοκολάτας επάνω στο ταψί τα οποία λιώνουν με τη ζέστη που βγάζει το ταψί. Τα αφήνουμε έτσι 2-3 λεπτά και μετά απλώνουμε με μια σπάτουλα για να πάει παντού η σοκολάτα. Από πάνω ρίχνουμε τα αμύγδαλα και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν κόψουμε σε κομμάτια Διατηρείται εκτός ψυγείου για μια εβδομάδα.. Σιγά μη μείνει για τόσο…
Tip
Καλό ανακάτεμα με σύρμα..!