Το σπιτικό Ιταλικό καλτσόνε

Μία συνταγή για εύκολη ζύμη με βασικά υλικά που θα βρείτε σε κάθε κουζίνα στην Ελλάδα, και «κλείνει» μέσα της πολλές, διαφορετικές εναλλαγές.

Η αλήθεια για το καλτσόνε βρίσκεται στην παρακάτω συνταγή, εύκολη και απλή έτσι ώστε να μπορείτε να το απολαύσετε και με την παρέα σας και με την οικογένεια σας οποιαδήποτε στιγμή.

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:

500 γρ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κ.γ αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
350 γρ. νερό (χλιαρό)
Ανάβουμε τον φούρνο στους 250οC στον αέρα και αφήνουμε να ζεσταθεί , τουλάχιστον 30’ πριν βάλουμε τα καλτσόνε μέσα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγιά. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε σιγά σιγά τη μαγιά με το νερό. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια προσθέτοντας το λάδι και τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε για πέντε λεπτά μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για πέντε λεπτά να φουσκώσει.

Παράλληλα φτιάχνουμε τη σάλτσα μας.

Για τη σάλτσα θα χρειαστούμε:

4 ώριμες ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη ή Βασιλικό
Λάδι
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι και αφού κάψει ρίχνουμε μέσα το σκόρδο μέχρι να τσιγαριστεί. Αφαιρούμε το σκόρδο και ρίχνουμε μέσα τον πολτό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη ή βασιλικό. Αφήνουμε για πέντε λεπτά να βράσει και στη συνέχεια βγάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.

Ξεσκεπάζουμε το μπολ και κόβουμε τη ζύμη στα δύο. Την πλάθουμε λίγο με τα χέρια μας για να φύγει ο αέρας και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Με τον πλάστη ξεκινάμε να ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει στρογγυλή και λεπτή – όχι πολύ λεπτή. Βάζουμε τη ζύμη σε ίσιο ταψί ή σε στρογγυλά μικρά ταψάκια.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα στη μισή ζύμη και με ένα πινέλο λαδώνουμε την άλλη μισή. Προσθέτουμε τριμμένη ή φρέσκια μοτσαρέλα, μπέικον ή προσούτο, φρέσκα ντοματίνια ή ότι άλλο επιθυμεί ο καθένας στο δικό του καλτσόνε και σκεπάζουμε τη ζύμη έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα μισοφέγγαρο. Μπορεί να γίνει και υπέροχο γλυκό με σοκολάτα στη γέμιση! Με ένα πηρούνι πατάμε τις άκρες της ζύμης ώστε να κλείσει τελείως και τοποθετούμε στην κάτω σκάλα του φούρνου. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά.

(via)

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους