12 Τεράστια Λάθη που ΟΛΟΙ κάνουμε στο Μαγείρεμα και Καταστρέφουμε τη Γεύση και τη Ποιότητα του Φαγητού μας!

Υπάρχουν φορές που ακολουθούμε πιστά μια συνταγή, αλλά παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ικανοποιητικό όσο το περιμέναμε. Τι κάνουμε λάθος λοιπόν; 

Συγκεντρώσαμε σε αυτό το άρθρο όλα τα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε, που μπορούν να αλλοιώσουν τη γεύση στα πιο απλά φαγητά.

Παραγεμίζουμε το τηγάνι

Θυμηθείτε: Αν θέλετε το κρέας που θα ψήσετε να αποκτήσει χρώμα, τότε δεν πρέπει να βάζετε πολλά υλικά στο τηγάνι. Διαφορετικά, τα υλικά θα σοταριστούν.

Τηγάνισμα κρέατος σε αντικολλητική επιφάνεια. 

Αν τηγανίζετε σε αντικολλητικό τηγάνι, τότε πιθανόν το κρέας να μην αποκτήσει το χρώμα που θέλετε. Αυτού του είδους τα τηγάνια θερμαίνονται λιγότερο, και είναι περισσότερο κατάλληλα για ομελέτες, τηγανίτες και κρέπες. Για να τηγανίσετε κρέας, προτιμήστε τηγάνια-γκριλ ή τσίγκινα τηγάνια.

Ελλειπές αλάτισμα ζυμαρικών

Ο χρυσός κανόνας για την σωστή προετοιμασία των ζυμαρικών είναι το καλό αλάτισμα του νερού, όπου βράζουν. Διαφορετικά, θα έχετε μια άγευστη μάζα, που δεν τα σώζει καμία σάλτσα. Σε 300 γραμμάρια μακαρόνια αντιστοιχεί μία κουταλιά της σούπας αλάτι.

Τηγάνισμα με ελαιόλαδο

Σε μεγάλες θερμοκρασίες, το ελαιόλαδο χάνει τα θρεπτικά του συστατικά, οξειδώνεται και αλλοιώνεται η γεύση του. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο σε σαλάτες, και για τηγάνισμα χρησιμοποιήστε ηλιέλαιο.

Χρήση ποτηριού ως μεζούρα 

Πολλοί μετράνε υλικά χρησιμοποιώντας ως μέτρο ένα ποτήρι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα υγρά και τα στερεά υλικά έχουν διαφορετική πυκνότητα. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ειδική μεζούρα ή ηλεκτρονική ζυγαριά κουζίνας.

Δεν προθερμαίνεται επαρκώς το σκεύος πριν το μαγείρεμα 

Οι έμπειροι σεφ προτείνουν: «Αν πιστεύετε ότι το σκεύος έχει προθερμανθεί αρκετά, τότε περιμένετε ακόμα 2 λεπτά.» Το σκεύος που είναι καλά προθερμασμένο είναι ιδανικό για σοτάρισμα λαχανικών και για να γίνει το κρέας τραγανό.

Υπερβολικό σοτάρισμα σκόρδου

Το σκόρδο για να μαγειρευτεί σωστά πρέπει να το ρίχνουμε στο φαγητό προς το τέλος, ή να το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και μετά να το αφαιρέσουμε από τη φωτιά. Αν το αφήσουμε παραπάνω, καίγεται και αλλοιώνεται η γεύση του.

Βάζουμε το κρέας από το ψυγείο κατευθείαν στο τηγάνι ή στο φούρνο

Πριν μαγειρέψουμε το κρέας, πρέπει να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Έτσι θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα. Διαφορετικά μπορεί να ψηθεί εξωτερικά και εσωτερικά να είναι ακόμα ωμό.

Δεν αφήνουμε το κρέας να “ξεκουραστεί” μετά το μαγείρεμα

Ακόμα και αν δεν κρατιέστε να φάτε αμέσως μόλις αφαιρέσετε το κρέας από τη φωτιά, πρέπει να το αφήσετε για μερικά λεπτά να “ξεκουραστεί”. Έτσι θα βγουν όλοι οι χυμοί του και η γεύση θα είναι πιο γεμάτη.

Συντήρηση όλων των φρούτων και λαχανικών στο ψυγείο 

Δεν αντέχουν όλα τα τρόφιμα το κρύο. Οι ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα τροπικά φρούτα, όπως τα ακτινίδια, το μάνγκο και οι μπανάνες, τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες είναι προτιμότερο να τα φυλάτε εκτός ψυγείου. Βάζοντάς τα στο ψυγείο, δεν παρατείνετε την ημερομηνία λήξης τους, αλλά τα αλλοιώνετε.

Συνεχώς γυρνάτε όσα μαγειρεύετε 

Δεν χρειάζεται συνεχώς να γυρνάτε το φαγητό που τηγανίζετε ή ψήνετε, καθώς το κρέας μπορεί να χάσει τους χυμούς του ή αν βάζετε κουρκούτι να διαλυθεί. Αφήστε να ψηθεί επαρκώς από τη μία πλευρά και γυρίστε μία φορά για να ψηθεί και από την άλλη μεριά.

Παραβράζετε τα αυγά

Αν τα βρασμένα αυγά που έχετε βράσει έχουν ξεθωριασμένο χρώμα και ο ασπράδι είναι σαν λαστιχένιο, τότε μάλλον τα βράσατε για πολλή ώρα. Για να πετύχετε το σωστό χρώμα και καλή συνοχή, μόλις βράσει το νερό, αφαιρέστε από φωτιά και αφήστε με κλειστό καπάκι μέσα στο ζεστό νερό για 10 λεπτά.

Credit: adme.ru

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους