Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εκείνους που αγαπάνε τα γλυκά, και τους γλυκαντζήδες. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν και οι φουκαράδες που πρέπει να χάσουν τα επιπλέον κιλά εξαιτίας αυτής της αγάπης.
Ανακαλύψαμε ποια γλυκά δεν θα σας προσθέσουν πόντους στη μέση, και επιλέξαμε 5 τις καλύτερες συνταγές για γλυκά, για να γλυκαθείτε χωρίς να παχύνετε.
Γλυκά με σταφίδες, ξύσμα πορτοκαλιού και μέλι
Συστατικά:
- 1 φλιτζάνι σταφίδες
- 1 κούπα καρύδια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- σουσάμι, καρύδα ή κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση:
1. Αλέθουμε τα καρύδια στο μπλέντερ. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ, το οποίο στη συνέχεια θα είναι βολικό για να ανακατέψουμε όλα τα υλικά.
2. Τρίβουμε τη φλούδα του πορτοκαλιού σε λεπτό τρίφτη και ψιλοκόβουμε τις σταφίδες, προσθέτοντάς στα μπολ. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά.
3. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα πιρούνι.
4. Βρέχουμε τα χέρια και φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες με τις παλάμες μας. Κάθε μπαλίτσα τη βουτάμε σε κακάο ή καρύδα ή σουσάμι.
5. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες για να γίνουν πιο σκληρά.
Συμβουλή: Τα καρύδια αποκτούν καλύτερη γεύση, αν πρώτα τα τηγανίσουμε στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν.
Συστατικά:
- 2 μπανάνες
- 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 1 ακτινίδιο
- 1 λωτός
- 2 μήλα γλυκιάς ποικιλίας
- γιαούρτι
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- φύλλα δυόσμου για διακόσμηση
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε, και καθαρίζουμε όλα τα φρούτα, και τα κόβουμε σε κύβους ίσου μεγέθους. Πριν αναμείξετε τα μήλα με τα άλλα φρούτα, τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
2. Ανακατεύουμε όλα τα φρούτα, και ρίχνουμε από πάνω το γιαούρτι και διακοσμούμε με φύλλα μέντας.
Συμβουλή: Για να κάνετε ένα επιδόρπιο αρκετά εορταστικό, σερβίρετε σε διάφανα μπολάκια.
Συστατικά:
- 200 γρ. καθαρισμένοι ηλιόσποροι
- 3 κουταλιές της σούπας μέλι
Εκτέλεση:
1. Καβουρδίζουμε ελαφρώς τους ηλιόσπορους.
2. Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολα (ή χαρτί ψησίματος) στον πάγκο της κουζίνας ή σε ένα ταψί και με ένα πινέλο την αλείφουμε με ελαιόλαδο.
3. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι και το βάζουμε στη φωτιά.
4. Μετράμε 4-5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίσει ο βρασμός και ρίχνουμε τους ηλιόσπορους στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για
λίγα ακόμη λεπτά να ενσωματωθούν τα υλικά και να ξεκολλά το μείγμα μας από τον πάτο της κατσαρόλας σαν μια ενιαία μάζα.
5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε στην λαδωμένη λαδόκολα. Στρώνουμε πριν κρυώσει το μείγμα στο πάχος που θέλουμε.
6. Πριν κρυώσει εντελώς κόβουμε σε τετράγωνα ή μακρόστενα ή ρομβοειδή κομμάτια.
7. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και φυλάσσουμε τα παστέλια μας σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Συστατικά:
- 1 κιλό μήλα
- 15 γρ. ζελατίνη
- 3 ασπράδια αυγών
- 5 αυγά
- 225 ml νερό
- 110 γρ. μέλι για την ζύμη, 75 γρ. για τη γέμιση
- 140 γρ αποφλοιωμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση:
1. Καθαρίζουμε τη φλούδα από τα μήλα, κόβουμε σε μικρά κομμάτια, και τα ψήνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 5 λεπτά.
2. Ρίχνουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρει βράση. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα ψητά μήλα και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζελατίνα, το μέλι και τα 3 ασπράδια. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αφράτο.
3. Για να πήξει η γέμιση τη τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Αλέθουμε τα αμύγδαλα σε σκόνη. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα 5 αυγά, και τα χτυπάμε ελαφρά με μέλι, και προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου. Χτυπάμε ξεχωριστά τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι.
4. Αναμειγνύουμε απαλά το μείγμα κρόκων με την υπόλοιπα ασπράδια. Το μείγμα πρέπει να είναι αφράτο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς, απλώνουμε το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και ψήνουμε για 10-12 λεπτά.
5. Αφαιρούμε από το φούρνο το ταψί και διαχωρίζουμε τη ζύμη από το χαρτί. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη, το γυρίζουμε σε ρολό και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Συμβουλή: Για να αποφλοιώσετε εύκολα τα αμύγδαλα από τη φλούδα τους, αρκεί να τα ζεματίσετε για 10 λεπτά και στη συνέχεια να τα κρυώσετε σε κρύο νερό για ένα λεπτό.
Σοκολατένια τούρτα χωρίς αλεύρι, ζάχαρη και μέλι
Συστατικά:
Για το κέικ:
- 4 κουταλιές της σούπας έτοιμη σκόνη για πουτίγκα
- 6 αυγά
- 4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- πρέζα αλάτι
- γλυκαντικό
Για την κρέμα:
- 400-500 τυρί κρέμα χωρίς λιπαρά
- 50 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά ή γιαούρτι
- μια πρέζα βανίλιας
- γλυκαντικό
Για το γλάσο
- 2 κρόκοι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κακάο
- 1 κουταλιά της σούπας γάλα σε σκόνη
- 1 κουταλιά της σούπας τυρί κρέμα
- γλυκαντικό
Εκτέλεση:
1. Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και τα ανακατεύουμε καλά με τα άλλα συστατικά. Αν το γλυκαντικό είναι σε δισκία, τα κάνουμε σκόνη με την πίσω όψη ενός κουταλιού. Χτυπάμε τα ασπράδια ξεχωριστά με μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνει αρκετά αφράτο μείγμα (να στέκεται το κουτάλι).
2. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις τα ασπράδια με τους κρόκους, προσέχοντας να μη ξεφουσκώσουν τα ασπράδια. Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμού για 30 λεπτά. Ελέγχουμε αν το κέικ είναι έτοιμο με μια οδοντογλυφίδα.
4. Αφού κρυώσει το κέικ, το κόβουμε οριζόντια στη μέση.
5. Χτυπάμε όλα τα υλικά για την κρέμα και απλώνουμε την κρέμα στο κέντρο του κέικ και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μισό κέικ πάνω από την κρέμα.
6. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το γλάσο, και γλασάρουμε την κορυφή του κείκ. Αφήνουμε το κέικ στο ψυγείο για να δέσουν όλα τα υλικά.
Συμβουλή: Σε αυτή τη συνταγή αντί για ζάχαρη και μέλι, προτείνουμε γλυκαντικά. Προσέξτε τη δοσολογία του, και προτιμήστε εναλλακτικά κάτι πιο φυσικό.
Θα δοκιμάσετε κάποια συνταγή; Αφήστε μας τα σχόλιά σας και μοιραστείτε αυτές τις γλυκές συνταγές με τους φίλους σας!
Credit: adme.ru