Οι παρακάτω συνταγές είναι απλές, αλλά το αποτέλεσμα είναι νόστιμο, ελαφρύ και χωρίς πολλές θερμίδες. Ιδανικές καλοκαιρινές συνταγές για όποιον θέλει να δοκιμάσει κάτι νέο, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να ψήσει στον φούρνο. Δοκιμάστε τις!
Απαλό fudge
Συστατικά:
- 180 g μαλακό βούτυρο αλατισμένο
- ½ φλιτζάνι ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
- ¼ φλιτζανιού κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ⅓ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1¼ φλιτζάνι αλεύρι
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
- 1 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας
Προετοιμασία:
1. Ρίχνουμε το βούτυρο, τη κρέμα γάλακτος και το συμπυκνωμένο γάλα σε μπλέντερ σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και την ζάχαρη άχνη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας, και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
2. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω σε μεγάλο ταψί, όπου έχουμε στρώσει αντοκολλητικό χαρτί.
3. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Επιδόρπιο με λεμόνι
Συστατικά:
- ¼ φλιτζάνι θρυμματισμένα καρύδια
- ½ φλιτζάνι αλεύρι
- 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
- 4 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
- 230 g τυρί κρέμα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 230 g χτυπημένη κρέμα γάλακτος
- 100 g σκόνη έτοιμης κρέμας λεμονιού
- 3 φλιτζάνια γάλα
Προετοιμασία:
1. Τα υλικά φτάνουν για 24 σφηνάκια, το καθένα από 50 γραμμάρια.
2. Σε μπλέντερ, προσθέστε τα θρυμματισμένα καρύδια, το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο. Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
2. Μέσα σε κάθε σφηνάκι, ρίξτε στη βάση ένα κουταλάκι με προκύπτον μείγμα.
3. Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα σε μπλέντερ και την χτυπημένη κρέμα, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη άχνη.
4. Μοιράζουμε το μείγμα στα σφηνάκια, έτσι ώστε να γεμίσει το κάθε μισό μέχρι τη μέση.
5. Φτιάχνουμε το μείγμα με την κρέμα λεμονιού, χτυπώντας την σκόνη της κρέμας με γάλα για 3 λεπτά (μέχρις ότου το μείγμα να πήξει).
6. Μοιράζουμε την κρέμα λεμονιού μέχρι να γεμίσουν τα σφηνάκια.
7. Προσθέτουμε σαντιγί από πάνω και πασπαλίζουμε με καρύδια. Φυλάξτε στο ψυγείο.
Τρούφες σοκολάτας
Συστατικά:
- 8 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο
- 1 φλιτζάνι συμπυκνωμένο γάλα
- 1 ½ φλιτζάνια μείγμα κρέπας
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- ⅓ φλιτζάνι χρωματιστά καραμελάκια για πασπάλισμα
- 3 μπάρες μαύρη σοκολάτα
- 1 μπάρα λευκή σοκολάτα για γαρνιτούρα (προαιρετικό)
Προετοιμασία:
1. Ανακατεύουμε με ένα μίξερ το βούτυρο και το συμπυκνωμένο γάλα, προσθέτοντας σταδιακά ζάχαρη άχνη, το μείγμα τηγανίτα και το αλεύρι.
2. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μέτριο ταψί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
3. Με ένα κουτάλι σχηματίζουμε μικρές μπάλες (αν το μείγμα είναι πολύ κολλώδες, βάλτε το στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά). Τοποθετήστε τις τρούφες στο ψυγείο, και στο ενδιάμεσο ετοιμάστε το γλάσο σοκολάτας.
4. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε φούρνο μικροκυμάτων, ξεχωριστά την λευκή σοκολάτα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
5. Βουτάμε κάθε τρούφα στην κουβερτούρα – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι, στη συνέχεια, τοποθετούμε απαλά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να στερεοποιηθεί. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με χρωματιστά καραμελάκια για πασπάλισμα και ρίχνουμε από πάνω με ένα κουταλάκι λευκή σοκολάτα.
6. Βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Καραμελωμένες ρυζογκοφρέτες με σοκολάτα
Συστατικά:
- 8 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 6 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
- 300 g marshmallow
- 7 φλιτζάνια θρυματισμένες ρυζογκοφρέτες
- ¼ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας για διακόσμηση (προαιρετικό)
- ½ κουταλάκι του γλυκού επιπλέον θαλασσινό αλάτι για το πασπάλισμα από πάνω (προαιρετικό)
Προετοιμασία:
1. Ετοιμάστε ένα μεγάλο ταψί, αλοίψτε με βούτυρο τον πάτο και τα τα τοιχώματα του.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο, προσθέστε μαύρη ζάχαρη και κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Μόλις το βούτυρο λιώσει, αυξήστε ελαφρώς τη θερμοκρασία και ανακατέψτε συνεχώς για 2 λεπτά (να είστε προσεκτικοί ώστε το μείγμα να μη βράσει). Μειώστε τη θερμοκρασία σε μέση έως χαμηλή.
4. Προσθέστε το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέστε τα marshmallows. Ανακατεύετε έως ότου τα marshmallows να λιώσουν τελείως.
5. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ρυζογκοφρέτες και ανακατεύουμε ξανά, μέχρι να καλυφθούν πλήρως με το μείγμα καραμέλας.
6. Απλώνουμε το ρύζι στο ταψί. Λιώνουμε τη σοκολάτα και την ρίχνουμε πάνω από το απλωμένο ρύζι. Βάλτε στο ψυγείο για να στερεοποιηθεί.
Κατεψυγμένο κέικ
Συστατικά:
- 550 g μπισκότα
- 1 ½ κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
- 1 φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι με γεύση βανίλια
- 500 g κατεψυγμένη και χτυπημένη κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- ½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλιτζάνι με ξηρό μείγμα για κρέπες
- Χρωματιστά καραμελάκια για πασπάλισμα (προαιρετικό)
Προετοιμασία:
1. Χτυπήστε τα μπισκότα στο μπλέντερ.
2. Αναμείξτε τα θρυμματισμένα μπισκότα με το βούτυρο και απλώστε το μείγμα στο κάτω μέρος της φόρμας. Βάλτε στο ψυγείο.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι βανίλιας και 250 γραμμάρια χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε ξανά.
4. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το ξηρό μείγμα για κρέπες – μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα.
5. Απλώνουμε το μείγμα πάνω από τα θρυμματισμένα μπισκότα και στη συνέχεια τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
6. Πριν το σερβίρισμα, απλώνουμε την υπόλοιπη χτυπημενη κρέμα γάλακτος (250g) και πασπαλίζουμε με τα χρωματιστά καραμελάκια.
Τζιζκέικ χωρίς ψήσιμο
Συστατικά:
- 500 g. ανθότυρο
- 500 g γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
- 500 g κεράσια
- 500 g ζάχαρη
- 200 g μπισκότα με ζάχαρη
- 100 g λάδι
- 50 g ζελατίνη
- 1 πακέτο ζελέ κεράσι
Προετοιμασία:
1. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε 400 ml νερό και αφήνουμε να φουσκώσει. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα σε μπλέντερ.
2. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα θρυμματισμένα μπισκότα. Απλώνουμε τα μπισκότα στη βάση μιας φόρμας.
3. Ετοιμάζουμε το ζελέ κεράσι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο ενδιάμεσο, χτυπήστε ελαφριά το γιαούρτι με το ανθόγαλα και τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσει, ρίχνουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε πάλι.
4. Τα μισά από τα κεράσια, χωρίς τα κουκούτσι, τα ρίχνουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε τα λιωμένα κεράσια στη κρέμα με το γιαούρτι και το ανθόγαλα και ανακατεύουμε.
5. Απλώνουμε το μείγμα πάνω τα μπισκότα και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
6. Βγάζουμε το κέικ από τον ψυγείο και απλώνουμε τα υπόλοιπα κεράσια και το ζελέ κεράσι. Βάζουμε και πάλι στο ψυγείο για να σφίξει.
Credit: Adme