8. Έτοιμη σαλάτα
Οι βακτηριολόγοι προειδοποιούν ότι το πιο επικίνδυνο φαγητό σε ένα σούπερ μάρκετ, είναι η κομμένη και συσκευασμένη σαλάτα. Παρόλο που το πακέτο λέει ότι είναι έτοιμο για κατανάλωση, μπορεί να αποτελείται από επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν εντερικές παθήσεις. Για να είστε ασφαλείς, να πλένετε πάντα καλά τα χόρτα που αγοράζετε.
7. Λουκάνικο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παραδέχθηκε ότι τα λουκάνικα, το μπέικον και τα άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος προκαλούν καρκίνο. Τα νιτρώδη που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, πολύ καρκινογόνες στα έντερα. Το καπνιστό κρέας μπορεί επίσης να περιέχει βενζοπυρένιο, άλλη καρκινογόνο ουσία. Είναι ασφαλέστερο να αγοράσετε ένα κομμάτι καλό κρέας, να το μαγειρέψετε μόνοι σας και να το φάτε σε σάντουιτς ή σαν ορεκτικό.
6. Εμφιαλωμένο πράσινο τσάι
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι το εμφιαλωμένο ποτό που λένε ότι είναι πράσινο τσάι, δεν έχει στην ουσία τίποτα κοινό με αυτό. Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Ένα φλιτζάνι πραγματικό τσάι, περιέχει αντιοξειδωτικά που αντιστοιχούν σε 20 μπουκάλια αυτού του ποτού. Αποτελείται κυρίως από νερό και ζάχαρη. Είναι καλύτερα να φτιάχνετε μόνο πραγματικό τσάι και να το παίρνετε μαζί σας.
5. Τρόφιμα με πρόσθετα φρούτων
Τα γεμιστά μπουρεκάκια και τα γλυκά γιαούρτια μπορεί να φαίνονται ωραία, αλλά αυτό που πραγματικά περιέχουν είναι πρόσθετα φρούτων που είναι εύκολο να παραχθούν και να πουληθούν. Τα συντηρητικά και τα αρώματα που περιέχουν, τα εμποδίζουν από το να αλλοιωθούν. Οι κατασκευαστές γράφουν με ειλικρίνεια στα συστατικά, ότι υπάρχει περίπου το 20-40% των φρούτων σε αυτά. Καλύτερα, να ρίξτε μια χούφτα φρέσκα μούρα στο πρωινό σας γεύμα.
4. Μαγιονέζα
Η μαγιονέζα αποτελείται παραδοσιακά από αυγά, ξύδι, φυτικό έλαιο και μπαχαρικά. Αυτή που αγοράζουμε στα καταστήματα, έχει ακόμη συντηρητικά, χρωστικές και σταθεροποιητές. Η «Light» μαγιονέζα, περιέχει λιγότερο λίπος (35% αντί για 50%), αλλά για να διατηρήσει τη γεύση και το πάχος της, προστίθενται άμυλο και ζάχαρη. Οι προκύπτουσες θερμίδες, είναι παρόμοιες με της κανονικής μαγιονέζας. Αυτή η σάλτσα δεν είναι υγιεινή, αλλά αν σας αρέσει, είναι καλύτερο να της φτιάχνετε μόνοι σας στο σπίτι.
3. Αλεσμένα μπαχαρικά
Τα αλεσμένα μπαχαρικά είναι εύκολο να αναμειχθούν με φθηνότερα πρόσθετα. Για παράδειγμα, η κασία συχνά πωλείται αντί της κανέλας και το κριθάρι αντί του σαφράν. Είναι καλύτερο να παίρνετε ολόκληρα τα μπαχαρικά και να τα αλέσετε στο σπίτι. Τα μπαχαρικά είναι καλύτερα όταν δεν περιέχουν γλουταμινικό νάτριο, ένα ενισχυτικό γεύσης.
2. Ψωμί
Το ψωμί του σούπερ μάρκετ, ψήνεται από χημικό αλεύρι (π.χ. με υπεροξείδιο βενζοϋλίου). Το αλεύρι αυτό μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι ασφαλές από τα έντομα, αλλά δεν έχει καμία πραγματική χρήση. Η ζύμη του ψωμιού περιέχει επίσης ενισχυτικά ζύμης, βελτιωτικά γεύσης, επιφανειοδραστικές ουσίες κλπ. Όλα αυτά τα πρόσθετα βελτιώνουν την ποιότητα της ζύμης και παρατείνουν την ημερομηνία διατήρησής τους, αλλά το σώμα μας δεν τα χρειάζεται πραγματικά.
Αγοράστε το ψωμί σας από μικρά αρτοποιεία, όπου μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες για τη διαδικασία παραγωγής του.
1. Coca-Cola
Η Coca-Cola έχει πολλές πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τα συστατικά της. Αρκετά από αυτά είναι: η καφεΐνη, οι τόνοι ζάχαρης και η φαινυλαλανίνη. Οι επικίνδυνες συνθήκες στις οποίες μπορεί να οδηγήσει η κατανάλωσή της, είναι ο διαβήτης και η αφυδάτωση. Επίσης, οι επιδράσεις διαφόρων φαρμάκων, μπορεί να γίνουν ισχυρότερες ή ασθενέστερες.
Credit: BrightSide