8 Σοκαριστικές Αλήθειες για το Φαγητό που δεν θα Πιστεύετε ότι Ισχύουν

Τα τρόφιμα που αγοράζετε στα σούπερ μάρκετ συχνά περιέχουν πρόσθετα συστατικά. Αποφασίσαμε να ανακαλύψουμε τι πραγματικά περιέχεται στο αγαπημένο μας φαγητό.

Οι πληροφορίες που παρέχουμε παρακάτω δεν σημαίνουν ότι δεν πρέπει ποτέ να ξαναφάτε κάποιο από αυτά τα προϊόντα, αλλά δείχνουν ότι πρέπει να ελέγχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά τα παιδιά. Διαβάστε μέχρι το τέλος για να μάθετε τις καλύτερες συμβουλές για την επιλογή των προϊόντων.

8. Κέτσαπ

Η κέτσαπ αποτελείται από πουρέ που περιέχει ντομάτες και άμυλο αραβοσίτου. Η ποσότητα της τομάτας στο συμπύκνωμα εξαρτάται από την ποιότητα της κέτσαπ, και κυμαίνεται μεταξύ 6% και 10%. Όταν φτιάχνεται η κέτσαπ, προστίθεται συχνά σιρόπι καλαμποκιού, που βοηθάει στη διατήρησή της και την κάνει παχύρρευστη.

Συμβουλή: Κατά την επιλογή της κέτσαπ, επιλέξτε μία που είναι υψηλότερης ποιότητας.

7. Στικς καβουριού

Το κρέας (σουρίμι) που χρησιμοποιείται σε στικς καβουριού παράγεται με χρήση φτηνών ειδών ψαριών. Το φιλέτο καθαρίζεται, γίνονται προσπάθειες για να απομακρυνθεί η μυρωδιά των ψαριών, και στη συνέχεια αλέθεται σε κιμά. Τα υπόλοιπα συστατικά – αλάτι, ζάχαρη, πρωτεΐνες σόγιας, φυτικό έλαιο, χρωστικές τροφίμων, και πρόσθετα – στη συνέχεια προστίθενται και αναμιγνύονται.

Συμβουλή: Υψηλής ποιότητας κατεψυγμένα στικς καβουριού δεν σπάνε όταν λυγίζουν και είναι συσκευασμένα σε ένα παχύ περιτύλιγμα. Αν σπάνε εύκολα όταν λυγίζουν, αυτό δείχνει την ύπαρξη μεγάλης περιεκτικότητας καλαμποκάλευρο.

6. Πατατάκια

Τα πατατάκια συχνά παρασκευάζονται από άμυλο πατάτας αντί για φρέσκες πατάτες. Αρχικά, προστίθεται αλεύρι ρυζιού ή καλαμποκάλευρο σε αυτό. Το ακρυλαμίδιο, μια καρκινογόνος ουσία, συσσωρεύεται κατά τη διαδικασία της θερμικής επεξεργασίας των τσιπς πατάτας. Σε ορισμένες μάρκες από πατατάκια έχει βρεθεί να περιέχουν ποσότητες αυτής της χημικής ουσίας και να υπερβαίνουν τα επίπεδα ασφάλειας (0,2 μg ανά kg) κατά 1.000%.

Συμβουλή: Πατατάκια από ολόκληρες πατάτες περιέχουν περισσότερο λάδι, επειδή τηγανίζονται, ενώ αυτά που κατασκευάζονται από άμυλο πατάτας συνήθως ψήνονται.

5. Κορν φλέικς

Εκτός από τα προαναφερθέντα συστατικά, ορισμένες μάρκες δημητριακών περιέχουν φοινικέλαιο. Επιπλέον, σε πολλά από αυτά μπορεί να βρεθεί σιρόπι καλαμποκιού. Αυτό περιέχει υψηλή ποσότητα φρουκτόζης – γεγονός που δεν αναφέρεται στο κουτί.

Συμβουλή: Λόγω της παρουσίας ζάχαρης και μεγάλης ποσότητας αμύλου αραβοσίτου, οι ειδικοί δεν συνιστούν τα παιδιά να τρώνε για πρωινό δημητριακά κάθε μέρα. Η ζάχαρη περιέχεται πιο συχνά σε δημητριακά που περιέχουν φρούτα.

4. Γιαούρτι με φρούτα

Εκτός από το ίδιο το φρούτο, του οποίου η περιεκτικότητα κυμαίνεται μεταξύ 1% και 5%, η προσθήκη φρούτων περιέχει επίσης άμυλο αραβοσίτου, ζάχαρη , αρωματικές ουσίες, χρωστικές ουσίες, και ρυθμιστές οξύτητας. Το άμυλο καλαμποκιού, η ζελατίνη, το αλγινικό νάτριο, και το κόμμι χαρουπιού χρησιμοποιούνται ως σταθεροποιητές.

Συμβουλή: Τα καλύτερα γιαούρτια περιέχουν πλήρες γάλα και υγιή βακτήρια (η ποσότητα των ωφέλιμων βακτηρίων πρέπει να αναγράφεται) Η κρέμα γάλακτος και το βουτυρόγαλα είναι επίσης αποδεκτά συστατικά.

3. Nutella

Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται φοινικέλαιο για την παραγωγή της γλυκιάς αλοιφής σοκολάτας. Άλλα συστατικά περιλαμβάνουν βανίλια, γαλακτωματοποιητές, πυκνωτικά, και αρωματικές ύλες.

Συμβουλή: Μην αγοράζετε μερέντα που έχει ένα λευκό στρώμα, καθώς αυτό είναι πιο πιθανό να περιέχει φοινικέλαιο και λιγότερο κακάο. Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο αυτού του προϊόντος συνιστά όχι παραπάνω κατανάλωση από 2 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.

2. Λευκή σοκολάτα

Η σοκολάτα θα πρέπει στην πραγματικότητα να περιέχει μόνο βούτυρο κακάο, αλλά συχνά θα βρείτε ότι είναι αραιωμένο με φοινικέλαιο, λάδι καρύδας και βούτυρο καριτέ . Άλλα συστατικά περιλαμβάνουν γαλακτωματοποιητές (τις περισσότερες φορές λεκιθίνη), αρωματικές ύλες, και πρόσθετα.

Συμβουλή: Υψηλής ποιότητας σοκολάτα θα πρέπει να είναι εύθραυστη και σκληρή και θα πρέπει να ραγίζει και να γίνεται κομματάκια όταν σπάσει.

1. Συμπυκνωμένο γάλα

Το συμπυκνωμένο γάλα φτιάχνεται με εξάτμιση του υγρού που προέρχεται από το γάλα (μπορεί να απαιτεί περίπου 1,5 λίτρα γάλα). Θα πρέπει να περιέχει μόνο ζωικό λίπος γάλακτος. Οι παραγωγοί συχνά μειώνουν την ποσότητα του γάλακτος που περιέχει και χρησιμοποιούν φυτικά λίπη και πυκνωτικά για να επιτευχθεί η απαιτούμενη περιεκτικότητα σε λίπος και περιεκτικότητα.

Συμβουλή: Εάν η συσκευασία αναγράφει ότι το προϊόν περιέχει ζάχαρη, τότε είναι πιθανό ότι έχει παραχθεί με τον τρόπο που περιγράφτηκε παραπάνω.

Γενικές συμβουλές για την επιλογή των προϊόντων διατροφής

  • Ο γενικός κανόνας: όσο λιγότερα συστατικά περιέχει ένα προϊόν, τόσο πιο υγιεινό είναι για να το καταναλώσετε.
  • Ονόματα που είναι παρόμοια, αλλά όχι ταυτόσημα με γνωστές μάρκες επιτρέπουν στους παραγωγούς να αποφεύγουν την τήρηση ορισμένων προτύπων ποιότητας των τροφίμων. Σε ορισμένες περιοχές, οι εταιρείες είναι σε θέση να καθορίσουν τα δικά τους πρότυπα, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από τα εθνικά.
  • Ελέγξτε προϊόντα που μπορεί να περιέχουν ζάχαρη, η οποία θα μπορούσε να περιγραφεί ως «σιρόπι», «μελάσα,» «δεξτρόζη,», «σορβόζη,» και άλλα ονόματα που τελειώνουν σε «-όζη.» Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στη συσκευασία ως Ε967 (koenlinite), E954 (σακχαρίνη) – και ουσιαστικά, οποιοδήποτε πρόσθετο που αρχίζει με «Ε9.»

Credit: BrightSide

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους