Αφράτα κεκάκια με μερέντα
Υλικά για 4-6 άτομα
Για τα cupcakes
– 1 κούπα ζάχαρη
– 1/2 κούπα σπορέλαιο
– 2 αυγά
– 2 κούπες αλεύρι
– 1 κουταλάκια μπείκιν παούντερ
– 1 κουταλάκι μπείκιν σόδα
– 1/4 κουταλάκι αλάτι
– 4 κουταλιές κακάο
– 150 γραμμάρια μερέντα
– 1/4 κούπα λικέρ της αρεσκείας σας
– 1 κουταλιά της σούπας καφές εσπρέσσο διαλυμένος σε 1/4 κούπα νερό
– 1/2 κούπα ξινόγαλα
– 1 κουταλιά του γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή ή ρούμι ή κονιάκ
Για το frosting
– 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο (μαλακό)
– 1 φλιτζάνι μερέντα
– 1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
– 1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση
Για τα cupcakes
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κέλσιου. Βάζουμε 12 χαρτάκια για μάφινς στο ειδικό ταψί για μάφινς.
2. Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά, το ξινόγαλα, την ζάχαρη και το λάδι. Χτυπάμε καλά με μία σπάτουλα.
3. Σε δεύτερο μπολ, κοσκινίζουμε τα στεγνά υλικά: αλεύρι, μπείκιν παούντερ, σόδα, κακάο, αλάτι. Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά στο το μείγμα με τα αυγά, χρησιμοποιώντας μόνο την σπάτουλα. Μετά προσθέτουμε τη μερέντα, το λικέρ ή τον καφέ διαλυμένο σε νερό, και την βανίλια ή το κονιάκ – ρούμι.
4. Με ένα κουτάλι σούπας μοιράζουμε τη ζύμη στο ταψάκι για cupcakes.
5. Ψήνουμε για 20 – 22 λεπτά, η μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή όταν δοκιμάζουμε τα cupcakes. Σε περίπτωση που η οδοντογλυφίδα χτυπήσει κομμάτι σοκολάτας, θα βγει υγρή, δοκιμάστε πάλι με άλλη σε άλλο σημείο του cupcake που δεν υπάρχει κομμάτι σοκολάτας.
6. Αφήνουμε τα cupcakes στο ταψί για 4-5 λεπτά και μετά τα ξεφορμάρουμε από το ταψί. Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα. Τα cupcakes μένουν φρέσκα για 3 μέρες στο ψυγείο.
Για το frosting
7. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια εστία για 3 λεπτά ίσα-ίσα να διαλυθεί η μερέντα. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Βάζετε το frosting σε σακούλα κορνέ και μετά καλύπτετε τα cupcakes.