Δείτε Πόσες Μέρες διατηρούνται στο Ψυγείο και Πόσες στην Κατάψυξη 25 Γνωστά Φαγητά και Τρόφιμα

Το ψυγείο είναι μια πραγματική μηχανή του χρόνου. Επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων, που αν είχαν διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για μια εβδομάδα, θα τα είχαμε πετάξει.

Βρήκαμε πληροφορίες και σας προτείνουμε τι μπορείτε να βάλετε στο ψυγείο και στην κατάψυξη, και ποια τρόφιμα είναι απαγορευτικό να ψυχθούν.

Τρόφιμα που μπορείτε να καταψύξετε

Φρέσκα μυρωδικά

Συντήρηση: 5 μέρες
Κατάψυξη: μέχρι 12 μήνες

Η κατάψυξη είναι καλύτερη από την αποξήρανση, καθώς διατηρεί τη γεύση και το άρωμα των μυρωδικών. Είναι βολικό να καταψύξετε ψιλοκομμένα μυρωδικά σε σακουλάκια ή σε παγοκυψέλες μέσα σε λάδι ή νερό.

Ζωμός

Συντήρηση: 3 μέρες
Κατάψυξη: μέχρι 6 μήνες

Ο ζωμός συμφέρει να καταψυχθεί: δεν χαλάει στην κατάψυξη και διατηρείται ως έχει. Αλλά είναι σημαντικό πριν το καταψύξετε, να το αφήσετε να κρυώσει στο ψυγείο.

Μπανάνες

Συντήρηση: 7 μέρες
Κατάψυξη: 3 μήνες

Οι μπανάνες μπορούν να καταψυχθούν για να χρησιμοποιηθούν ως υλικό σε παγωτό, σε κέικ, σε γιαούρτι και σε γλυκά. Επιλέξτε ώριμες μπανάνες για κατάψυξη.

Σκληρό τυρί

Συντήρηση: 3 εβδομάδες
Κατάψυξη: μέχρι 4 μήνες

Τα σκληρά τυριά διατηρούνται στη συντήρηση και την κατάψυξη μέσα σε συσκευασίες, αλουμινόχαρτο ή σε πλαστική μεμβράνη, χωρίς να αλλοιώνονται. Πασπαλίστε το τριμμένο τυρί με αλεύρι ή άμυλο για να μη κολλήσει.

Τοματοπελτές

Συντήρηση: 1 εβδομάδα
Κατάψυξη: μέχρι 4 μήνες

Συχνά αγοράζουμε μία ολόκληρη συσκευασία τοματοπελτέ, παρόλο που χρειαζόμαστε 1-2 κουταλιές. Υπάρχει όμως λύση: καταψύξτε σε μερίδες και χρησιμοποιήστε το όταν το χρειάζεστε από την κατάψυξη.

Λεμόνια

Συντήρηση: 4 εβδομάδες
Κατάψυξη: 4 μήνες

Για να μη χαλάσουν τα λεμόνια στο ψυγείο, στίψτε τον χυμό τους και καταψύξτε τον μέσα σε παγοκυψέλες.

Ξηροί καρποί

Συντήρηση: μέχρι 6 μήνες
Κατάψυξη: μέχρι 2 χρόνια

Αργά ή γρήγορα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα φιστίκια κτλ εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, υγρασίας ή του ήλιου, αλλοιώνονται. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη.

Βούτυρο

Συντήρηση: 3 μήνες
Κατάψυξη: 1 χρόνο

Το βούτυρο διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη. Κλείστε το ερμητικά, για να μην απορροφήσει άλλες μυρωδιές.

Αλεύρι

Θερμοκρασία δωματίου: 1-2 χρόνια
Κατάψυξη: 1-2 χρόνια

Για να μην αναπτυχθούν έντομα μέσα στο αλεύρι, φυλάξτε το στην κατάψυξη. Κλείστε το ερμητικά για να το προστατεύσετε από υγρασία και μυρωδιές.

Βρασμένο ρύζι

Συντήρηση: 4-6 μέρες
Κατάψυξη: 6 μήνες

Μπορείτε να καταψύξετε το ήδη βρασμένο ρύζι, διατηρώντας τη γεύση και την εμφάνιση. Κατά την απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων, προσθέστε λίγο νερό.

Ψωμί

Θερμοκρασία δωματίου: 7 μέρες
Κατάψυξη: 3 μήνες

Το φρέσκο ψωμί μπορεί να συντηρηθεί και στην κατάψυξη, διατηρώντας την γεύση του. Για να το αποψύξετε, αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου ή ψήστε το για μερικά λεπτά στο φούρνο.

Δεν πρέπει να καταψύχετε

Αυγά

Τα αυγά μέσα στο τσόφλι, μετά την απόψυξη χάνουν την αρχική τους υφή και τη γεύση τους. Το ασπράδι γίνεται μαλακό και ελαστικό.

Μαγιονέζα και γάλα

Το ίδιο και το γιαούρτι, τη κρέμα γάλακτος, το κεφίρ και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά την απόψυξη γίνονται νερουλά και σβολιάζουν.

Μαλακά τυριά

Τα μαλακά τυριά χάνουν την αρχική υφή τους. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως υλικά σε συνταγές, αλλά δεν κάνουν πλέον ως άλειμμα σε ψωμί.

Κονσέρβες

Οποιοσδήποτε κονσέρβες, ειδικά με κάποιο ζωμό ή λάδι, κατά την ψύξη, μπορούν να σκάσουν. Επιπλέον, κατά την απόψυξη, το μέταλλο μπορεί να απορροφηθεί από το ίδιο το προϊόν.

Λάχανο

Όπως και μαρούλι, αγγούρι, ντομάτες, παντζάρια και άλλα λαχανικά κατά την απόψυξη αλλοιώνονται. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά μέσα σε πίτες, ραγού ή σούπες, αλλά σε σαλάτες δεν σερβίρονται πλέον.

Πατάτες

Οι ωμές πατάτες μετά την απόψυξη μπορούν να μαραθούν, να γίνουν πιο γλυκές και να μαυρίσουν. Οι τηγανητές πατάτες θα χάσουν την τραγανή τους υφή και θα γίνουν πιο πικρές. Συνιστάται να καταψύξετε μόνο βραστές πατάτες.

Συντήρηση σε θερμοκρασία δωματίου

Μπανάνες

Στο ψυγείο οι μπανάνες μαυρίζουν γρήγορα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν ωριμάσει.

Ελαιόλαδο

Είναι σημαντικό να το διατηρείτε σε θερμοκρασία +12 – 16 °C. Στο ψυγείο το ελαιόλαδο μπορεί να πήξει και στον πάτο του μπουκαλιού να εμφανιστεί κατακάθι.

Σοκολάτα

Στο ψυγείο η σοκολάτα αλλοιώνεται και λευκαίνει από τους κρυστάλλους της ζάχαρης. Η υγρασία του ψυγείου μπορεί να δημιουργήσει μούχλα στην επιφάνειά της.

Κρεμμύδια

Η υψηλή υγρασία του ψυγείου μαλακώνει τα κρεμμύδια. Αρχίζουν να βγάζουν ρίζες και φύτρα ή πιάνουν μούχλα. Τα κρεμμύδια είναι καλύτερα να διατηρούνται σε ξηρό και δροσερό μέρος, μακριά από πατάτες.

Σκόρδο

Στο ψυγείο και το σκόρδο αρχίζει να μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Χάνει την καυτερή του γεύση. Συνιστάται να το διατηρείτε στο ίδιο μέρος με τα κρεμμύδια.

Πατάτες

Σε κρύες συνθήκες, το άμυλο της πατάτας διασπάται σε σάκχαρο και οι πατάτες γίνονται αμυλώδεις και γλυκές. Συνιστάται να τις διατηρείτε σε ξηρό και δροσερό μέρος, για να αερίζονται, αλλά όχι σε κρύο.

Ντομάτες

Σε θερμοκρασίες κάτω των 10 °C οι ντομάτες χάνουν το άρωμά και τη γεύση τους και γίνονται μαλακές.

Μελιτζάνες

Όπως και οι ντομάτες, οι μελιτζάνες δεν αγαπούν το κρύο. Στο ψυγείο αποκτούν κηλίδες, χάνουν τη γεύση τους και μαλακώνουν.

Credit: Adme

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους