Ένα από τα αγαπημένα γεύματα αλλά και σνακ στην Ελλάδα, είναι η τυρόπιτα. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, ο Άκης Πετρετζίκης έδωσε την πιο τέλεια συνταγή για μια κλασική και παραδοσιακή τυρόπιτα με φύλλο κρούστας, σόδα και γέμιση από μπεσαμέλ.
Υλικά
Για την μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κρόκους, από μεσαία αυγά
- 1/3 μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- αλάτι, προαιρετικά
- πιπέρι , προαιρετικά
Για τη γέμιση
- 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 500 γρ. φέτα
- Για την πίτα
- 450 γρ. φύλλα κρούστας για πίτες
- 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 330 ml σόδα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά σε δόσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ρίχνουμε το γάλα σε μικρές δόσεις.
- Μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση, τότε ρίχνουμε την επόμενη, φροντίζοντας να διαλύσουμε τυχόν γρομπαλάκια με το σύρμα χειρός.
- Ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να μη σβολιάσει το μείγμα.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλη την ποσότητα του γάλακτος.
- Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται φουσκάλες στην επιφάνεια της μπεσαμέλ, τότε είναι έτοιμη. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι κρεμώδης και λεία.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τη γραβιέρα, το πιπέρι και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν στην μπεσαμέλ.
- Ρίχνουμε τη φέτα, την οποία σπάμε με τα χέρια μας, και ανακατεύουμε προσεκτικά με το σύρμα χειρός ώστε να μη διαλύθει εντελώς.
- Ρίχνουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθούν στην μπεσαμέλ.
- Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και προσθέτουμε -αν χρειάζεται- αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.