Το σιροπιαστό σιμιγδαλένιο γλυκό που πούλαγαν κάποτε στους δρόμους και ήταν το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων…
Είναι νόστιμο, θρεπτικό και νηστίσιμο, το μοσχομυρωδάτο γλυκό που φτιάχνεται με σιμιγδάλι και μαστίχα Χίου, με μπόλικο σιρόπι και κανέλα. Το γλυκό αυτό δε φουσκώνει, μένει όπως το βάζουμε στο ταψί και απλώς ψήνεται.
Σάμαλι: Υλικά
- 1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας μπέϊκιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 3 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη
Σάμαλι: Σιρόπι
- 1 ½ ποτήρι ζάχαρη
- 1 ½ ποτήρι νερό
- Χυμό ενός λεμονιού
- Φλούδες ενός λεμονιού
- 3 βανίλιες άρωμα
- 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Σάμαλι: Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, τα κλείνουμε με μια διάφανη μεμβράνη, τα σκεπάζουμε με μια κουβέρτα και τα αφήνουμε τέσσερις ώρες, μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να πήξει.
- Αφού λαδώσουμε καλά ένα ταψί 30 εκατοστών, ρίχνουμε μέσα το μίγμα και το χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.
- Πάνω σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε από ένα μοσχοκάρφι ή από ένα ολόκληρο ασπρισμένο αμύγδαλο.
- Ψήνουμε στον αερόφουρνο στους 170 βαθμούς κελσίου περίπου για 40 λεπτά.
- Όταν κρυώσει το γλυκό το σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με κανέλα.