Όχι δεν είναι ούτε πίτσα ούτε λαδένια η πίτα της σημερινής ανάρτησης. Είναι μια ντοματόπιτα ανοικτή, με τριφτή ζύμη και πλούσια ντοματένια γεύση που μας ενθουσίασε και εκτιμώ ότι εμείς θα την καθιερώσουμε για τους υπόλοιπους 1-2 μήνες, όσο οι ντομάτες θα είναι καλές.
Ναι, αυτές τις μέρες θα παρελάσουν από δω αρκετές συνταγές με ντομάτες αφού όπως έχω ξαναγράψει θεωρώ ότι οι πιο νόστιμες ντομάτες του χρόνου είναι οι ντομάτες του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη. Περιμένουν στη σειρά παραδοσιακές και λίγο πιο σύγχρονες συνταγές, υλικό που ελπίζω να προλάβω να παρουσιάσω όσο κυκλοφορούν στους μπαξέδες και στην αγορά νόστιμες ντομάτες.
Ντοματόπιτα έχω κι άλλη στο site. Είναι μια πολύ δημοφιλής ντοματόπιτα με κιμά, Αυτή όμως εδώ είναι πιο απλή, φτιάχνεται πολύ πιο γρήγορα και δεν περιέχει κιμά. Έτσι είναι πιο ελαφριά, παρόλο που τα έχει και τούτη τα λιπαρά της. Το έλεγα τότε ότι είχα συνταγή χωρίς κιμά αλλά είχα χρόνια να την φτιάξω. Είναι στη λογική των γαλλικών galettes, σαν ανοικτή τάρτα στην ουσία, που όμως δεν χρειάζεται ταρτιέρα είναι πιο απλή.
Η βάση είναι μια ζύμη που χρησιμοποιώ σε πολλές πίτες, γλυκές και αλμυρές με πιο χαρακτηριστική τη σκεπαστή μου μηλόπιτα (την πιο αγαπημένη μου μηλόπιτα προσωπικά). Είναι μια από τις ζύμες που έχω «κακοποιήσει» στο παρελθόν προσπαθώντας να την φτιάξω μόνο με ελαιόλαδο αλλά που παραιτήθηκα πολύ γρήγορα από κάθε τέτοια προσπάθεια γιατί αλλάζει εντελώς η υφή της. Πρόκειται για μια ζύμη που λιώνει στο στόμα, ιδανική για τάρτες.
Βουτυράτη λοιπόν η σημερινή βάση, αλλά αξίζει μια στις τόσες μια μικρή αμαρτία. Εδώ δεν αντικαθιστάται το βούτυρο, είναι προτιμότερο να φτιάξουμε άλλη συνταγή ζύμης (ενδεικτικά, καλή ζύμη για βάση τέτοιων παρασκευασμάτων είναι η δεύτερη ζύμη που δίνω στην μηλόπιτα παραπάνω ).
Αλλά ας δούμε τη ντοματόπιτα!
Εκτύπωσε μόνο τη συνταγή!
Υλικά
Για τη βάση:
125 gr (μισή πλάκα του εμπορίου) βούτυρο από το ψυγείο
210 gr (1,5 δοσομετρική κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75-90 ml (5-6 δοσομετρικές κουταλιές) κρύο νερό
1 τσιμπιά αλάτι.
Για τη γέμιση:
3 μέτριες ντομάτες (400-450 gr)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Προαιρετικά, 1-2 σκελίδες σκόρδο
1 αυγό
100-120 gr κρητική γραβιέρα
30 ml (2 δοσομετρικές κουταλιές) ελαιόλαδο
Επί το έργον
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους όπως είναι από το ψυγείο, το βάζουμε στο δοχείο του multi με το αλάτι και το αλεύρι και κάνουμε 5-6 χτυπήματα να γίνει το μείγμα σαν ψίχουλα ψωμιού. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το νερό. Ζυμώνουμε γρήγορα να ενσωματωθούν τα υλικά, φτιάχνουμε μια μπάλα ζύμης και την βάζουμε στο ψυγείο μέσα σε σακουλάκι τροφίμων ή τυλιγμένη με μεμβράνη, για μισή ώρα τουλάχιστον.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα υγρά τους σε στραγγιστήρι για μισή ώρα τουλάχιστον. Ανάβουμε τον φούρνο στους 190-200 βαθμούς (αντιστάσεις). Τρίβουμε τη γραβιέρα στον τρίφτη της ντομάτας. Πιέζουμε ελαφρά να φύγουν κι άλλα υγρά από τις ντομάτες και τις αδειάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες, το σκόρδο σε φετάκια ή τριμμένο (αν βάλουμε), το πιπέρι και τη ρίγανη και τη μια κουταλιά ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ή σε φύλλο σιλικόνης σε φύλλο με διάμετρο 30 cm περίπου. Χωρίζουμε το αυγό σε ασπράδι και κρόκο, χτυπάμε το ασπράδι ελαφρά και καλύπτουμε το φύλλο της ζύμης. Από πάνω στρώνουμε τη γραβιέρα σε απόσταση 2-3 cm από την άκρη, κρατώντας 1-2 κουταλιές. Απλώνουμε και τη γέμιση πάνω από την γραβιέρα (όχι αδειάζοντάς την, αλλά με το χέρι για να μην πάρουμε και τα υγρά). Σκεπάζουμε τις άκρες της πίτας με το φύλλο και με τον κρόκο αλείφουμε το τη ζύμη που καλύπτει τη γέμιση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα, για 45 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.
Στα 35 λεπτά περίπου πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα το ανοικτό κομμάτι της πίτας. Βγάζουμε την πίτα μας από τον φούρνο, περιμένουμε 10-15 λεπτά και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
Σε συνταγές για αυθεντικές γαλλικές galette με ντομάτες που έχω δει (πρόσφατα έβλεπα μια στη σελίδα συνταγών των NYtimes, από εκείνη θυμήθηκα ότι έχω αντίστοιχη συνταγή), αλείφεται η βάση με μουστάρδα και όχι με ασπράδι πριν από την προσθήκη του τυριού. Εγώ προτιμώ το ασπράδι του αυγού σε αυτές τις παρασκευές. Προστατεύει σωστά τη ζύμη από τα υγρά της γέμισης. Παρεμπτιπτόντως, οι ντομάτες πρέπει να στραγγίξουν καλά για αυτή τη συνταγή.
Θα μπορούσε η γραβιέρα να αντικατασταθεί η να αναμειχθεί με πιο πικάντικο τυρί αλλά εμείς δεν θέλαμε πιο έντονη τη γεύση του τυριού από τη γεύση της ντομάτας. Ίσως μια κεφαλογραβιέρα για τους λάτρεις των πιο έντονων γεύσεων να ταιριάζει. Το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε θα καθορίσει και αν προσθέσουμε κι άλλο αλάτι στις ντομάτες (εκτός από αυτό που βάζουμε για να βγάλουν τα υγρά τους).
Για τον παραπάνω λόγο δεν προσθέτω άλλα υλικά όπως μανιτάρια, αλλαντικά κλπ στη συγκεκριμένη ντοματόπιτα. Είπαμε, δεν είναι πίτσα, πρέπει να κυριαρχεί η γεύση της ντομάτας…
Αν μας αρέσει, στο σερβίρισμα μπορούμε να πασπαλίσουμε την πίτα με λίγο βασιλικό. Εγώ προτιμώ λίγο αποξηραμένο στις ντομάτες αλλά και η ρίγανη τους ταιριάζει μια χαρά.