Η σωστή μαρινάδα, έχει τρια συστατικά: οξύ, λάδι και αρωματικές ύλες. Το λάδι προσδίδει υγρασία στο κρέας ενώ τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά προσθέτουν γεύση. Το οξύ βοηθά να μαλακώσει το ωμό κρέας, επιτρέποντας έτσι το λάδι και τα μπαχαρικά να εισχωρήσουν στο κρέας.
Πολλές μαρινάδες χρησιμοποιούν ξύδι, ως υποκατάστατο του οξέος, αλλά ο χυμός λεμονιού είναι πιο αποτελεσματικός.
Κρέας: Το σωστά μπαχαρικά
- Μαζί με το χυμό λεμονιού επιλέξτε μαύρο πιπέρι, σκόρδο, άνηθο ή μαϊντανό , είναι οι πιο ασφαλείς επιλογές.
- Μαρινάρετε το κόκκινο κρέας για δύο ώρες για να μεγιστοποιήσετε τη γεύση
Το κόκκινο κρέας είναι συγκριτικά πιο σκληρό, επομένως ο χυμός λεμονιού είναι απαραίτητος για να γίνει πιο τρυφερό. Τα μικρότερα κομμάτια κόκκινου κρέατος μπορούν να πάρουν γεύση από μια μαρινάδα σε περίπου 45 λεπτά, ενώ τα ψητά και τα μεγάλα κομμάτια απαιτούν μαρινάρισμα περισσότερες ώρες.
Το κοτόπουλο μπορεί να είναι το πιο νόστιμο και διαδεδομένο φαγητό, ωστόσο το ψήσιμο του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το καλύτερο μέρος του ψητού κοτόπουλου, λοιπόν, είναι η ευκολία της προετοιμασίας.
Μπορείτε απλά να το αλατοπιπερώσετε και να το αρωματίσετε με αλάτι, πιπέρι και τα αγαπημένα σας μυρωδικά, να τρίψετε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο σε όλο το πουλερικό και στη συνέχεια να το βάλετε στο φούρνο για περίπου μία ώρα.
Κοτόπουλο: Η πιο γευστική συνταγή
Προσθέτοντας λαχανικά όταν ψήνετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο, έχετε ένα εύκολο και νόστιμο γεύμα παρασκευασμένο σε μόνο ένα σκεύος. Όσον αφορά τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε, ενώ τα κρεμμύδια, τα καρότα και οι πατάτες είναι συνηθισμένα, εξαρτάται πραγματικά από τα γούστα και τη φαντασία σας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πιπεριές, πράσα και άλλα.
Ανεξάρτητα από τα λαχανικά που θα επιλέξετε, αυτό που είναι σημαντικό, σύμφωνα με το Southern Living, είναι να κόψετε τα λαχανικά σας σε ομοιόμορφα σχήματα και μεγέθη, ώστε να αποκτήσουν ομοιόμορφη συνοχή κατά το μαγείρεμα. Θα πρέπει, επίσης, να τα αλείψετε με λίγο ελαιόλαδο και να τα αλατοπιπερώσετε πριν τα βάλετε στο φούρνο.
Κατά το ψήσιμο, μπορείτε είτε να τοποθετήσετε το κοτόπουλο απευθείας πάνω στα λαχανικά είτε, όπως συνιστά το Bon Appétit, να χρησιμοποιήσετε μια σχάρα για να ανεβάσετε το κοτόπουλο ελαφρώς πάνω από τα λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο, ο αέρας μπορεί να ταξιδέψει γύρω από το κοτόπουλο και να τραγανίσει το δέρμα του στο σύνολό του.
Ίσως, το καλύτερο μέρος του ψησίματος λαχανικών με το κοτόπουλό σας είναι η υπέροχη γεύση που επιτυγχάνεται. Καθώς το κοτόπουλο ψήνεται, τα λίπη του θα τρέξουν στα λαχανικά, προσδίδοντάς τους όλη αυτή τη νόστιμη γεύση του και χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον προσπάθεια από μέρους σας… εκτός από το να φάτε!