Κλέψτε τις εντυπώσεις στο γιορτινό σας τραπέζι με την …Σαλάτα σε «στρώσεις»

Την σαλάτα αυτή την έφτιαξα για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και απέσπασε κολακευτικά σχόλια.

Από τότε την φτιάχνω συχνά πυκνά.

Γευστικότατη και εντυπωσιακή.

Τι χρειαζόμαστε:

    • 4 πατάτες μέτριες
    • 4 παντζάρια
    • 4 καρότα μέτρια
    • 5 αυγά
    • 1 κούπα μαγιονέζα
    • 2-3 κρεμμδάκια φρέσκα
    • λίγο άνιθο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1. λεμονι
  • ελαιόλαδο
  • Αλάτι – πιπέρι

Πως φτιάχνουμε την σαλάτα :

  1. Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο λεμόνι, λίγο λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  2. Βράζουμε τα παντζάρια, τα ξεφλουδίζουμε και τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Προσθέτουμε το σκόρδο πολτοποιημένο, το ξύδι, λίγο λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη και αυτά να κρυώσουν.
  3. Βράζουμε τα καρότα, τα ξεφλουδίζουμε και τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Προσθέτουμε το χυμό απο το μισό λεμόνι, λίγο λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  4. Βράζουμε τα αυγά σφιχτά, τα ξεφλουδίζουμε και ξεχωρίζουμε τους κρόκους απο τα ασπράδια. Τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα αφήνουμε στην άκρη σε ξεχωριστά μπωλάκια.
  5. Σε μία φόρμα πού θα μπορούμε να αναποδογυρίσουμε, αρχίζουμε να βάζουμε τα υλικά σε στρώσεις, με την ακόλουθη σειρά :

ΑΛΑΤΙ, ΠΙΠΕΡΙ, ΑΝΗΘΟ, τούς ΚΡΟΚΟΥΣ και το ΑΣΠΡΑΔΙ.

Μετά μία λεπτή στρώση ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ.

Στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε το ΚΑΡΟΤΟ.

Μετά μία λεπτή στρώση ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ.

Στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε το ΠΑΝΤΖΑΡΙ.

Μετά μία λεπτή στρώση ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ.

Στύβοντας καλά τα υγρά βάζουμε την ΠΑΤΑΤΑ.

Βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα, αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα και σερβίρουμε.

Tips

Εγώ το στύψιμο των υλικών το έκανα αρχικά με το χέρι. Αλλά βρήκα ότι είναι πολύ πιο εύκολο να έχω ένα μικρό σουρωτήρι και με ένα κουτάλι να τα ζουπάω να φύγουν τα υγρά και με το ίδιο κουτάλι να τα τοποθετώ στη φόρμα.

Η φόρμα που χρησιμοποιώ είναι αυτή της tupperware που εχει τα δύο καπάκια (ενα μικρο, ενα μεγάλο). Με αυτή τη φόρμα είναι πιο εύκολο οταν αναποδογυριστεί στη πιατέλα να μην διαλυθεί η σαλάτα.

Μαγιονέζα ίσως σας χρειαστεί παραπάνω, ανάλογα με το πόσο παχιά θα κάνετε την κάθε στρώση. Γιαυτό καλό είναι να έχετε λίγη παραπάνω απο την μία κούπα που λέει η συνταγή, μήπως τη χρειαστείτε.

Προσέξτε το αλάτισμα των υλικών γιατι θα υπάρχει στη σαλάτα η μαγιονέζα που είναι αλμυρή.

Αν νομίζετε ότι είναι χρονοβόρα (τον χρόνο της τον έχει είναι η αλήθεια), μπορείτε να βράσετε όλα τα υλικά σας την μία ημέρα και την επόμενη να βάλετε τα λάδια/λεμόνια/κλπ και να φτιάξετε τη σαλάτα σας.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

Πηγή:  fumara.gr

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους