Λαχανόκηπος: Χρησιμοποιήστε Φύκια Της Θάλασσας Για Λίπασμα Για Μεγαλύτερη Παραγωγή!
Λαχανόκηπος: Τα φύκια είναι το δώρο της φύσης για κάθε κηπουρό, τα οποία είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο. Πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν λίπασμα για τα φυτά σας για μεγαλύτερη παραγαγωή.
Βρίσκουν εφαρμογή ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός και θρέφουν τα φυτά σας προστατεύοντάς τα παράλληλα. Τα φύκια εφαρμόζονται ως λίπασμα χωρίς να ξοδευόμαστε, είναι κατάλληλο υλικό για εδαφοκάλυψη, ενώ επίσης μπορούν να ελέγχουν βιολογικά διάφορα παράσιτα της καλλιέργειας!
Τα πολλαπλά οφέλη των φυκιών για τον κήπο μας!
Πάντα διασκέδαζα να μαζεύω φύκια για τον κήπο μας! Ήταν μια οικογενειακή δραστηριότητα∙ ξεκινούσαμε όλοι μαζί, βάζοντας στο αυτοκίνητο όσες σακούλες μπορούσαμε και πηγαίναμε στη διπλανή παραλία. Τα παιδιά ξετρελαίνονταν κι όλοι μαζί απολαμβάναμε την παραλία κάνοντας μπάνιο στη θάλασσα και μετά μαζεύοντας φύκια σκεφτόμασταν τα οφέλη για τα φυτά μας αυτού του φυσικού λιπάσματος!
1) Εξοικονομεί το νερό του ποτίσματος και διατηρεί την υγρασία του χώματος στο επίπεδο του εδάφους.
Σκοπός κάθε εδαφοκάλυψης με οργανικά υλικά, γενικά, είναι να κρατά το χώμα του λαχανόκηπου υγρό στο επίπεδο του εδάφους (να διατηρεί την υγρασία του). Οπότε, όταν η υγρασία δεν εξατμίζεται, η εδαφοκάλυψη μειώνει την ανάγκη για πολλά ποτίσματα (που μπορούν να βλάψουν τις ρίζες των φυτών σας) και είναι βασική τεχνική για κάθε κηπουρό που καλλιεργεί σε ξηρές περιοχές με θερμό κλίμα
2) Περιορίζει το κουραστικό βοτάνισμα για την απομάκρυνση των ζιζανίων!
Η εδαφοκάλυψη με φύκια (αλλά και με αλλα οργανικά υλικά) καλύπτει το χώμα και εμποδίζει την ανάπτυξη νέων ζιζανίων, αφού τους ρίχνει σκιά. Επίσης, επειδή το χώμα κάτω από το λίπασμα παραμένει υγρό, είναι εύκολο να ξεριζώσουμε και να απομακρύνουμε όλα τα ζιζάνια που καταφέρνουν να βλαστήσουν κάτω από τα φύκια.
3) Απωθούν τους γυμνοσάλιαγκες και άλλα παράσιτα.
Οι γυμνοσάλιαγκες σιχαίνονται δύο πράγματα – το αλάτι και τις κοφτερές επιφάνειες. Τα φύκια έχουν φυσική περιεκτικότητα σε αλάτι που απωθεί τους γυμνοσάλιαγκες και λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή τους ξεραίνονται και γίνονται «κοφτερά» στις άκρες τους. Οι γυμνοσάλιαγκες σιχαίνονται τις «κοφτερές» επιφάνειες, καθώς οι αιχμηρές αλμυρές άκρες πληγώνουν τον μαλακό ιστό του σώματός τους. Ενώ πολλά άλλα υλικά εδαφοκάλυψης μπορεί να αποτελούν προστατευτική εστία για τους γυμνοσάλιαγκες, τα φύκια τούς είναι ένας αφιλόξενος χώρος.
4) Εμπλουτίζουν το χώμα με θρεπτικά συστατικά!
Τα φύκια είναι ένα λίπασμα με ευρύ φάσμα ιδιοτήτων, πλούσιο σε ωφέλιμα ιχνοστοιχεία και ορμόνες που διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών. Tα φύκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για τα φυτά που αναπτύσσονται, και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κυτταρίνη, κάτι που τα κάνει να διασπώνται εύκολα. Τα φύκια δεν έχουν κοινές ασθένειες με τα φυτά του λαχανόκηπου και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κάποιας ασθένειας.
5) Ενισχύουν τα φυτά που έχουν αργή ανάπτυξη
Τα φύκια ως λίπασμα περιέχουν μια πληθώρα από θρεπτικά μικροστοιχεία σε μορφή χειλικών ενώσεων (έτοιμα προς χρήση), τα οποία απορροφούνται εύκολα από τα φυτά χωρίς περαιτέρω χημική αποσύνθεση.
6) Βοηθά το χώμα να ελαφρύνει και να βελτιώσει τη δομή του
Τα πολύ συνεκτικά και βαριά εδάφη μπορούν να ωφεληθούν από τα φύκια καθώς αυτά διαλύονται. Καθώς το υλικό αυτό ενσωματώνεται στο έδαφος, βελτιώνεται ο αερισμός του και το έδαφος γίνεται πιο εύθρυπτο και υγρό.
7) Δεν περιέχει σπόρους ζιζανίων όπως άλλα οργανικά λιπάσματα.
Διάφορα άλλα οργανικά υλικά που χρησιμοποιούνται για εδαφοκάλυψη και λίπανση, όπως ροκανίδια και στρώμνη από φλοιούς δέντρων, μπορεί να φέρουν σπόρους από ζιζάνια που θα μας δυσκολέψουν στην εξάλειψή τους, πχ κάποια ετήσια αγρωστώδη. Αντιθέτως, τα φύκια δεν φέρουν πάνω τους ξένους σπόρους ζιζανίων και δεν θα μολύνουν με αυτούς τον κήπο μας.
8) Είναι δωρεάν!
Αλήθεια, τι γίνεται με το αλάτι; Δεν είναι πρόβλημα;
Οι έμπειροι κηπουροί που χρησιμοποιούν τα φύκια ως λίπασμα για πολλά χρόνια δεν έχουν παρατηρήσει κανένα πρόβλημα, όπως συσσώρευση άλατος στο έδαφος. Εάν σας προβληματίζει το αλάτι που έχουν πάνω τους, μπορείτε να απλώσετε τα φύκια σε ένα ανοικτό χώρο και να τα ξεπλύνετε με ένα λάστιχο κήπου.
Ας μαζέψουμε φύκια για τον κήπο μας!
Μαζεύουμε φύκια από το μέσον της παραλίας!
Τα φύκια είναι συχνά διασκορπισμένα στην παραλία από τον γιαλό μέχρι εκεί που πέφτουν τα κύματα όταν έχει αέρα. Τα φύκια που βρίσκονται στη μέση της ακτής είναι πιο ξηρά από αυτα που βρίσκονται εκεί που σκάει το κύμα, οπότε είναι και πιο ελαφρά. Επίσης έχουν λιγότερα ζουζούνια και βρωμιές από τα φύκια που βρίσκονται στο πάνω μέρος της παραλίας, οπότε τα μαζεύουμε πιο ευχάριστα.
Μαζέψτε φύκια που δεν έχουν φθαρεί, αλλά είναι μικρά σε μέγεθος και πλάτος!
Αναζητήστε φύκια που έχουν μικρότερο πλάτος από τα φύλλα των φυτών σας, ώστε να είναι πιο εύκολη στην εφαρμογή γύρω από αυτά σαν εδαφοκάλυψη. Αφήστε κατά μέρος τα μεγάλα φύλλα – τα πλατιά κομμάτια τους είναι δύσκολο να τοποθετηθούν γύρω από τα φυτά του κήπου σας. Τέτοια πλατιά φύκη μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εντομοαπωθητικού σπρέι φυλλώματος που διώχνει τα παράσιτα των εντόμων.
Χρησιμοποιήστε τα μεγάλα δίχτυα που συσκευάζουν τις πατάτες και τα κρεμμύδια ή υφασμάτινες σακούλες πολλαπλών χρήσεων, ακόμη και κουβάδες!
Προτιμάμε τους δικτυωτούς σάκους που χρησιμοποιούμε για να αοθηκεύουμε της πατάτες επειδή είναι πολύ ελαφριές, ενώ παράλληλα το νερό από τα φύκια στραγγίζει γρήγορα και είναι εύκολες στη μεταφορά. Οι υφασμένες σακούλες πολλαπλών χρήσεων, επίσης, είναι εξαιρετική επιλογή όταν τις βρίσκουμε- ρωτήστε σε κάποιο παντοπωλείο επειδή χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά δημητριακών, αλεύρων και οσπρίων. Η χρήση πλαστικής σακούλας απορριμμάτων δεν είναι καλή επιλογή, είναι δύσκολη στη μεταφορά, επειδή γεμίζουν νερά και γλιστράνε, ενώ το νερό δεν στραγγίζει.
Μαζεύουμε από διάφορα σημεία για να μην υποβαθμίσουμε το οικοσύστημα!
Κάθε περιοχή της παραλίας που έχει φύκια παρέχει τροφή και καταφύγιο για πολλά μικροσκοπικά είδη θαλάσσιων οργανισμών. Προτιμήστε να αφαιρέστε μέχρι το ένα τρίτο των φυκιών από οποιοδήποτε τμήμα έκτασης και μετά προχωρήστε σε ένα άλλο σημείο.
Επιτέλους! Ήρθε η ώρα της εφαρμογής στα παρτέρια μας!
Εφαρμόστε τα φύκια εντός 36 ωρών από τη συλλογή!
Τα φύκια διαλύονται γρήγορα, ειδικά όταν βρίσκονται σε κλειστό σάκο. Εάν αφήσετε τα φύκια στους σάκους πάρα πολύ καιρό, γίνονται λασπώδη και γλοιώδη, και είναι πιο δύσκολο να τα απλώσουμε ομοιόμορφα πάνω στο χώμα.
Απλώστε τα πάνω στο έδαφος σε μια στρώση πάχους 10-15 εκ.
Απλώστε τα φύκια σε παχύ και ομοιόμορφο στρώμα γύρω από τα παρτέρια σας και καλύψτε κάθε γυμνό κι εκτεθειμένο σημείο εδάφους. Ίσως σας φαίνεται υπερβολικό, αλλά σε λίγες μέρες θα αλλάξετε άποψη. Θα διαπιστώσετε πως τα φύκια θα αρχίσουν να συρρικνώνονται γρήγορα μετά την πρώτη εφαρμογή και λίγο αργότερα θα γίνουν ένα ε το έδαφος.
Μια εβδομάδα μετά, κάντε μια ακόμη εφαρμογή πάλι με μια στρώση πάχους 10-15 εκ.
Τα φύκια συρρικνώνονται καθώς στεγνώνουν. Ακόμα και αυτο το πλούσιο στρώμα φυκιών θα στεγνώσει σε λίγες μέρες, ειδικά όταν οι μέρες είναι ζεστές, έτσι μεγάλο μέρος του χώματος θα παραμείνει εκτεθειμένο. Τα φύκια θα χάσουν την ελαστικότητά τους και θα γίνουν εύθρυπτα. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να κάνετε άλλη μια εφαρμογή ξανά μετά από μια εβδομάδα περίπου. Κι αυτό το δεύτερο στρώμα θα στεγνώσει, αλλά θα εξακολουθεί να παρέχει καλή κάλυψη στο χώμα σας. Μετά τη δεύτερη εφαρμογή, τα παρτέρια μας θα είναι προστατευμένα για τουλάχιστον 4 – 6 εβδομάδες όταν θα επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες.
Αφήστε κενό χώρο γύρω από τα στελέχη των φυτών!
Κατά την εφαρμογή της εδαφοκάλυψης με φύκια γύρω από τα φυτά σας, φροντίστε τα στελέχη των φυτών να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τα φύκη. Φυσικά μόλις ξεραθούν τα φύκια, θα συρρικνωθούν και δεν θα πλησιάζουν τα στελέχη, αλλά καλύτερα να τα κρατήσετε από την αρχή σε απόσταση, όπως και κάθε άλλο υλικό όταν κάνετε εδαφοκάλυψη.
Μπορείτε άνετα να αναμίξετε τα φύκια με άλλα υλικά εδαφοκάλυψης και άλλα οργανικά λιπάσματα!
Χρησιμοποιούμε όποιο λίπασμα μπορούμε να βρούμε και δεν έχει σημασία αν αναμιγνύετε διάφορες ποικιλίες λιπάσματος στο παρτέρι. Για παράδειγμα, στις ντομάτες μας μπορούμε να εφαρμόσουμε εδαφοκάλυψη με άχυρα και να συμπληρώσουμε με φύκια. Το φθινόπωρο μπορούμε να προσθέσουμε ξερά φύλλα από τα δ’εντρα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ανακατέψτε και ταιριάξτε!
Φτιάξτε υγρό λίπασμα από τις στάχτες τους!
Συλλέξτε τα φύκη από την παραλία και αφήστε τα να ξεραθούν στον ήλιο. Αργότερα κάψτε τα στον κλίβανο και μαζέψτε τις σταχτες τους. Όταν έρθει η ώρα να ποτίσετε, ρίξτε στάχτη στον κουβά με το νερό ή το ποτιστήρι. Με αυτό τον τρόπο τα φυτά σας θα έχουν διαθέσιμα αρκετά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.