Monkey bread γεμιστό με τυρί μπρι και μαρμελάδα

Συστατικά
4 1/2 – 5 κούπες (540 γρ.- 600 γρ.) αλεύρι γ.ο.χ.
65 γρ. ζάχαρη
1 πακέτο μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
1 ½ κούπα νερό
6 κ.σ. βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια μεγέθους όσο μία κουταλιά της σούπας
1 αυγό

Για τη γέμιση
230 γρ. τυρί μπρι
1/4 της κούπας μαρμελάδα (εγώ χρησιμοποίησα μαρμελάδα βύσσινο)
περίπου 150 γρ. αποφλοιωμένα καρύδια
50 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. τριμμένη κανέλα
1/4 της κούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης
Αναμειγνύουμε 2 κούπες από το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τοποθετούμε το νερό και το βούτυρο σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων. Ψήνουμε στα 800 watt για 15 δευτερόλεπτα μέχρι να έιναι ζεστό αλλά όχι καυτό στην αφή (48-54 βαθμούς). Το βούτυρο δεν θα λιώσει εντελώς.
Το προσθέτουμε στο μείγμα με το αλεύρι και έπειτα προσθέτουμε το αυγό.
Χτυπάμε για 2 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα με το γάντζο, παίρνοντας ότι υλικό υπάρχει από τα τοιχώματα του μπολ με μία σπάτουλα ή ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε άλλη 1 κούπα αλεύρι. Χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα, παίρνοντας ότι υλικό υπάρχει από τα τοιχώματα του μπολ.
Ρίχνουμε μέσα και το υπόλοιπο αλεύρι έτσι ώστε η ζύμη να σχηματίσει μία μπάλα.
Ζυμώνουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια έτσι ώστε να μαλακώσει και να γίνει μία ελαστική ζύμη και όταν την πιέζουμε ελαφρά με 2 δάχτυλα, να γυρνάει πίσω, για περίπου 6 έως 8 λεπτά.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση
Φτιάχνουμε μπάλες από τη ζύμη διαμέτρου 2.5 εκ..
Μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερες ή μικρότερες μπάλες (περίπου 40 θα βγουν)
Κάθε μπαλάκι το ισιώνουμε και βάζουμε στο κέντρο του ένα κομμάτι τυρί μπρι κομμένο 2.5 εκ μήκος και 6 χιλ ύψος.
Από πάνω βάζουμε λίγη μαρμελάδα και 1-2 καρύδια.
Σκεπάζουμε με τη ζύμη μας τη γέμιση και την πιέζουμε στο αντίθετο άκρο της ζύμης. Πατάμε για να σφραγίσει και να δημιουργήσουμε μικρές γεμσιτές μπάλες.
Βάζουμε τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα μικρό μπολ.
Βουτάμε κάθε μπάλα στο λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια στο μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
Τοποθετούμε τις μπάλες σε μια καλά λαδωμένη φόρμα στρογγυλή για κέικ.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος – περίπου μία ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι το ψωμί να ροδίσει.
Αφήνουμε να κρυώσει για πέντε λεπτά και, στη συνέχεια, το βάζουμε σε μια πιατέλα.
Σερβίρετε ζεστό.

(via)

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους