Ούτε πατάτα, ούτε τζατζίκι: Το μυστικό για το Πιτόγυρο της Βόλβης που το κάνει Ακαταμάχητο

Το πιο σύνηθες, όπως θα έλεγε και ο Νίκος Ευαγγελάτος, είναι να επαινούνται τα σουβλατζίδικα που έχουν μια πορεία δεκαετιών και μια παράδοση. Όμως η Βόλβη, αν και νεοσύστατη, με μόλις ενάμιση χρόνο παρουσίας, έχει καταργήσει αυτόν τον γενικό κανόνα.

Αν ζούσαμε στο 2002 φερ΄ειπείν, όταν δεν υπήρχε ένα σουβλατζίδικο σε κάθε γωνία, τότε οποιοδήποτε καινούργιο σουβλατζίδικο άνοιγε, θα δικαιολογούσε έναν ενθουσιασμό και μια ανάγκη να πάει κανείς να το δοκιμάσει. Στο 2020, όταν και άνοιξε η Βόλβη, πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Κι όμως έγινε. Κι αυτό είναι σίγουρα μια επιτυχία των ανθρώπων που άνοιξαν αυτό το μικρό σουβλατζίδικο δίπλα στη Βαρβάκειο. Μέσα σε μερικούς μήνες έγιναν talk of the town. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, που είναι και πιο ελεύθερη η κυκλοφορία στους δρόμους, η Βόλβη έχει γίνει ένα μεγάλο must.

Γιατί πρόκειται για ένα σουβλατζίδικο που δεν το νιώθεις, δεν το ζεις αν κάνεις μια παραγγελία στο σπίτι. Πρέπει να πας εκεί και να δεις όλη την πορεία της προετοιμασίας του τυλιχτούν μέχρι να σου έρθει στα χέρια.

Η Βόλβη δεν κάνει new age τυλιχτό. Κάνει το παραδοσιακό, το ορθόδοξο. Κάνει ένα σουβλάκι λιγότερο unhealthy. Όπως και να το κάνουμε, όταν βλέπεις τηγανητή πατάτα στο τυλιχτό, τότε ετοιμάσου για βαρυστομάχιασμα το βράδυ.

Εδώ δεν υπάρχει ούτε πατάτα, ούτε τζατζίκι, ούτε τυροκαυτερές και όλα αυτά τα πολύπλοκα. Τυλιχτό στην απλούστερη μορφή του: ντομάτα, κρεμμύδι, αλάτι, ρίγανη, μπούκοβο, γλυκιά σάλτσα πάπρικας και μουστάρδα αν ζητηθεί. Όλα πλαισιώνουν τον πρωταγωνιστή που είναι το κρέας.

Απλό και σύνηθες φαίνεται κι αυτό. Άρα γιατί να πάει κανείς στη Βόλβη; Απ΄ό,τι φαίνεται, το μυστικό για ένα καλό σουβλάκι δεν είναι μόνο στα υλικά ή το ψήσιμο. Είναι και στο υλικό του ψησίματος.

Οι άνθρωποι της Βόλβης, που δεν εμπνεύστηκαν από το Ας Περιμένουν Οι Γυναίκες, τοποθετούν ψηλά στην ιεραρχία το κάρβουνο που χρησιμοποιούν στο ψήσιμο. Μιλώντας στην Athens Voice, είχαν πει τα ακόλουθα:

«Είναι λοιπόν κάρβουνα από πουρνάρια στο Άγιο Όρος, ιδανικά θα λέγαμε για σουβλάκια και σουτζουκάκια. Ακούστε τώρα γιατί. Η γραμμή παραγωγής για το συγκεκριμένο κάρβουνο είναι πολύπλοκη. Ψήνονται στο μεγαλύτερο Καμίνι της Ελλάδας, το καμίνι του Αντώνη Καρπούζη στο Δήμο Βόλβης.

Από τη στιγμή που βάζουν τα ξύλα, χρειάζονται πάνω από δέκα μέρες για να γίνει το κάρβουνο και μετά το αφήνουν άλλες πέντε περίπου να ηρεμήσει ώστε να είναι έτοιμο πριν το παραλάβουμε. Ενώ για την ετοιμασία τους όλα γίνονται με φυσικά υλικά και δεν έχουν καθόλου χημικά πρόσθετα. Φτάνουν σε εμάς και τα προσέχουμε όχι σαν κάρβουνα αλλά σαν διαμάντια…».

Με κάρβουνο-διαμάντι λοιπόν ψήνουν το χοιρινό ή του σουτζούκι τους και σου φτιάχνουν ένα τυλιχτό λουκούμι. Το μόνο μείον είναι πως δεν έχουν το κανονικό μέγεθος, αλλά η πίτα είναι πιο μικρή, γι΄αυτό και η τιμή είναι στο 1.80. Αναγκαστικά θα πάρεις 3 τυλιχτά για να χορτάσεις.

Αν ποτέ έχεις δουλειές στο κέντρο ή ψάχνεις κάτι να φας πριν ή μετά το ποτό, τότε η Βόλβη είναι γκανιάν πρόταση.

Η Βόλβη, Ευριπίδου 24, Αθήνα, 2111180587

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους