Τι χρειαζόμαστε:
Ζύμη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
- 1/2 κ. σ. ζάχαρη
- 1 κ. σ. αλάτι
- 1 κ. σ. λευκό ξύδι
- 5 κ. σ. ελαιόλαδο
- περίπου 500 γρ. αλεύρι
Γέμιση
- 5-6 μεγάλες πατάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- ελαιόλαδο
- προαιρετικά φέτα
- Λάδι για τηγάνισμα
Πώς το κάνουμε:
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας πρώτα όλα τα υγρά υλικά και στο τέλος το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια, ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ ρευστή.
- Την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (1/2 με 1 ώρα περίπου).
- Για τη γέμιση ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και έπειτα τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό.
- Σε τηγάνι καβουρντίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και λίγο από το νεράκι στο οποίο έχουν βράσει (περίπου 1/2 κούπα).
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, τρίβουμε και λίγη φετούλα. Ανακατεύουμε ελαφρά και είναι έτοιμη.
- Όταν γίνει το ζυμάρι, βάζουμε σε ένα πιατάκι ελαιόλαδο και βρέχουμε τις άκρες των δαχτύλων μας κάθε φορά που φτιάχνουμε κάθε κομμάτι πιροσκί.
- Κόβουμε παντα με λαδωμένα δάχτυλα ένα μικρό κομμάτι ζύμης, το ανοίγουμε μόνο με τα δάχτυλά μας και βάζουμε κατά μήκος λίγη γέμιση.
- Κλείνουμε καλά σαν βαρκούλα και το αφήνουμε στην άκρη 2 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά από όλες τις μεριές το κάθε κομμάτι.
Καλή όρεξη!
Πηγή: