Πώς να τηγανίσετε σωστά τις πατάτες σας για να μην είναι καρκινογόνες

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν τις παρατηγανισμένες και ξεροψημένες πατάτες, μιας και σχετική έρευνα απέδειξε πως είναι πιθανότερο να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα της επικίνδυνης χημικής ουσίας ακρυλαμίδιο, το οποίο συνδέεται με την εμφάνιση του καρκίνου.

Επιπλέον, η παραπάνω ανακοίνωση τονίζει πως γενικά θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο η πρόσληψη ακρυλαμιδίου από τον οργανισμό.

Το εν λόγω συστατικό αναπτύσσεται σε φυτικές τροφές που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ είναι αποτέλεσμα της χημικής αντίδρασης των σακχάρων των τροφίμων με ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαραγίνη.

Πώς μπορείτε όμως να είστε βέβαιοι πως οι πατάτες που τηγανίζετε δεν περιέχουν την παραπάνω ουσία; Αρχικά, θα πρέπει από εδώ και πέρα να χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο στο τηγάνισμα, το οποίο θα πετάτε έπειτα από 2-3 φορές χρήσης.

Επίσης, μην αποθηκεύετε τις πατάτες σας στο ψυγείο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες στις οποίες πρόκειται να εκτεθούν, ίσως αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, που με τη σειρά τους στο τηγάνισμα μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερης ποσότητας ακρυλαμιδίου.

Αφού λοιπόν κόψετε τις πατάτες σας, αφήστε τες σε κρύο νερό για 30 λεπτά και όταν τις τηγανίσετε, μην τις αφήσετε να σκουρύνουν, αλλά μόλις αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα, βγάλτε τις από το τηγάνι.

Τέλος, μην καταναλώνετε τις σκούρες πατάτες ή το σκούρο μέρος τους.

Πηγή: tonwtiko.com

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους