Σπιτική λαγάνα με εύκολα υλικά μας δείχνει ο Άκης Πετρετζίκης και, όπως σε όλες του τις συνταγές, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα πεντανόστιμο.
Σε περίπτωση που θέλετε να ευχαριστήσετε τους παρόντες στο τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή. Το βέβαιο είναι πως το αποτέλεσμα θα σας αφήσει ικανοποιημένους.
Λαγάνα: Η πιο εύκολη συνταγή για αφράτη και τραγανή
- 500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
- 350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 10 γραμμάρια μαγιά ξερή
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 12 γραμμάρια αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Υλικά για το άλειμμα της λαγάνας
- 2 κουταλιές της σούπας νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλιά του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
- Σουσάμι
Λαγάνα: Εκτέλεση
-
- Βάζουμε νερό, μαγιά και ζάχαρη σε ένα μπολ.
- Ανακατεύουμε, τα υλικά, με ένα σύρμα.
- Αφήνουμε τα υλικά να ξεκουραστούν για περίπου είκοσι λεπτά.
- Ρίχνουμε αλεύρι, αλάτι και λάδι.
- Χτυπάμε τα υλικά στο μίξερ για περίπου πέντε με επτά λεπτά.
- Μετά από επτά λεπτά, βάζουμε λάδι, αλεύρι και ζυμάρι στο μπολ.
- Καλύπτουμε το μπολ, με μεμβράνη.
- Βάζουμε το μπολ να ξεκουραστεί για περίπου μιάμιση ώρα.
- Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ.
- Κόβουμε σε δύο ίσα μέρη, τη ζύμη.
- Απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη και ελάχιστο αλεύρι τις λαγάνες.
- Βάζουμε τις λαγάνες σε δύο ταψιά, με λαδόκολλα.
- Ανακατεύουμε νερό με ζάχαρη σε ένα μπολ για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.
- Αλείφουμε τις λαγάνες με ζαχαρόνερο.
- Πασπαλίζουμε τις λαγάνες, με σουσάμι.
- Περιμένουμε είκοσι λεπτά για να φουσκώσουν, οι λαγάνες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς Κελσίου, βάζοντάς τον στον αέρα.
- Με το πέρασμα είκοσι λεπτών πιέζουμε με τα δάχτυλα να πάρουν σχήμα λαγάνας.
- Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο τις λαγάνες μας.
- Ψήνουμε τις λαγάνες μας για περίπου δέκα με δεκαπέντε λεπτά.