Συνταγή Για Χριστούγεννα: Κοτόπουλο Γεμιστό Με Ρύζι, Συκωτάκια, Σταφίδες Και Κουκουνάρι

Συνταγή Για Χριστούγεννα: Κοτόπουλο Γεμιστό Με Ρύζι, Συκωτάκια, Σταφίδες Και Κουκουνάρι

Κοτόπουλο: Μια εξαιρετική εναλλακτική στη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ταιριαστή στα μικρότερα τραπέζια των ημερών είναι το γεμιστό κοτόπουλο.

Στη συνταγή που ακολουθεί μπορείτε να κάνετε τις αλλαγές που ταιριάζουν στα γούστα ας αφαιρωντας ή προσθέτοντας υλικά, όπως ξερά δαμάσκηνα, κράνμπερις και βερίκοκα. Όπως και να ‘χει το αποτέλεσμα είναι γιορτινό και πεντανόστιμο.

Υλικά Συνταγής

1 κοτόπουλο μεγάλο ή 2 μικρά
χυμός από 2 πορτοκάλια
χυμός από 1 λεμόνι
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ κουταλιά της σούπας ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1 φλιτζάνι ρύζι σπυρωτό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
3 κουταλιές της σούπας σταφίδες
3 κουταλιές κουκουνάρι καβουρντισμένο
1 φλιτζάνι κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και άλλες 2 ελαιόλαδο
⅓ κρασοπότηρο κονιάκ ή κρασί

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τη γέμιση

Ζεματίζετε 2′-3′ τα συκωτάκια σε καυτο νερό για να μπορείτε να τα κόψετε ευκολότερα και τα ψιλοκόβετε. Ρίχνετε αλατοπίπερο και τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο για 7′-8′. Σβήνετε με λίγο λευκό κρασί ή κονιάκ.

Σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι και προσθέτετε το ρύζι ανακατεύοντας. Ρίχνετε 2 φλιτζάνια νερό και λίγο αλάτι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το ρύζι να βράσει για 5′-6′. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα κάστανα, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και τα συκωτάκια.

Ετοιμάζετε το κοτόπουλο

Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο ή τα κοτόπουλα μέσα-έξω, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και γεμίζετε την κοιλιά του με γέμιση. Δένετε καλά τα πόδια με σπάγγο να μη χυθεί η γέμιση έξω και ακουμπάτε το κοτόπουλο μέσα στο ταψί.

Ανακατεύτε το λάδι με τους χυμούς των εσπεριδοειδών, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο. Περιχύνετε το κοτόπουλο και το καλύπτετε με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C, και ψήνετε ανάλογα με το μέγεθος για 1 ¼ με 1 ⅓ ώρα ξεσκεπάζοντας 20′ πριν το τέλος.

Σημειώσεις

Μπορείτε να γεμίσετε τα κενά του ταψιού με πατατούλες, ξινόμηλα και ολόκρηρα κάστανα.

Related posts

Taste Atlas: «Υμνήθηκε» το τζατζίκι στην λίστα με τα καλύτερα dips του κόσμου

Τραγανά απ’έξω, λιώνουν στο στόμα από μέσα: Τα μελομακάρονα της Βέφας & το μυστικό που θα τους ξετρελάνει όλους

Θα γίνουν ανάρπαστα: Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους