0
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι περισσότεροι αρχίζουν σιγά σιγά να στολίζουν τα σπίτια τους αλλά και να φτιάχνουν τα κλασικά γλυκά εποχής, όπως τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Εμείς είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε την συνταγή για τα μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας.
Υλικά
1 κούπα λάδι η ηλιέλαιο-1/2 κούπα ζάχαρη-1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από δύο πορτοκάλια και δύο λεμόνια-1/4 κούπας κονιάκ-1 κ.γ κανέλα
1 κ.γ γαρύφαλλο-1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό-3 κούπες περίπου αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γ σόδα- κούπα καρύδια χοντροκομμένα-και λίγα καρύδια για επάνω.
Σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη-3 κούπες νερό-1 κούπα μέλι
Εκτέλεση
- Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα.
- Διαλύουμε την σόδα πολύ καλά στον χυμό πορτοκαλιού,και το προσθέτουμε στο μείγμα.
- Συνεχίζουμε ανάβουμε τον φούρνο, στους 180 βαθμούς.
- Προσθέτουμε την κανέλα-γαρύφαλλο-σιμιγδάλι τέλος το αλεύρι και τα καρύδια.
- Απλά ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά,ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα,και ψήνουμε ανάλογα το μέγεθος 20 λεπτά περίπου.
- Μπορείτε να κάνετε σχέδιο πάνω,με τον τρίφτη η κάποια τρυπητή κουτάλα.
- Για το σιρόπι βράζουμε το νερό με την ζάχαρη,μόλις πάρει βράση αφήνουμε 5 λεπτά.
- Πριν κατεβάσουμε το σιρόπι από την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι.
- Αφού ψηθούν και κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα σιροπιάζομαι.
- Ζεστό σιρόπι κρύα τα μελομακάρονα και ρίχνουμε επάνω τριμμένο καρύδι.
Μυστικά
- Αν σας αρέσουν πολύ μελωμένα, τα αφήνετε πιο πολύ στο σιρόπι.
- Και αν τα θέλετε πιο στεγνά, λιγότερη ώρα εξαρτάται πως σας αρέσουν
- Προσοχή στην ζύμη δεν τα ζυμώνεται, αλλιώς θα βγει το λάδι.
- Μπορείτε να κάνετε σκέτο το μείγμα, χωρίς καρύδια αν δεν σας αρέσουν.
- Στο τέλος μπορείτε να τα περιχύσετε με 1-2 κ.σ μέλι,για έξτρα μέλωμα.
- Το σιρόπι που περισεύει, το κρατάτε για τα επόμενα η για άλλο γλυκό.
- Αν δεν τα σιροπιάσετε, είναι τέλεια μπισκότα.