Πρόκειται για μια συνταγή, γρήγορη και εύκολη, καθώς είναι έτοιμη σε 10 μόνο λεπτά.
Μια πίτα γίνεται ακόμη κι αν δεν έχετε ταλέντο στο άνοιγμα του φύλλου, ακόμη και την τελευταία στιγμή, σε μισή ώρα περίπου, αρκεί να έχετε στην κατάψυξη πάντα μια ζύμη κουρού ή μια σφολιάτα. Να μια καλή ευκαιρία, να καθαρίσετε το ψυγείο από τα κομματάκια τυριών που περισσεύουν.
Υλικά
1 φύλλο ζύμη κουρού
λίγο ελαιόλαδο
400γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο, όπως έμενταλ ή γκούντα
1 κουτ. γλυκού μαυροσούσαμο
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνετε τον πάτο μιας μακρόστενης φόρμας για κέικ.
Απλώνετε το φύλλο κατά μήκος, αφήνοντας τις άκρες να προεξέχουν.
Μοιράζετε το τυρί πάνω στο φύλλο. Καπακώνετε με τις άκρες και κλείνετε καλά το γείσο.
Λαδώνετε την επιφάνεια, πασπαλίζετε με μαυροσούσαμο ή σουσάμι και ψήνετε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή και κρύα σαν σνακ. Σε περίπτωση, όμως, που νηστεύετε.
Η τυρόπιτα της ακαμάτρας
Αυτή η τυρόπιτα είναι πανεύκολη κι ετοιμάζεται στο τσακ – μπαμ. Επίσης είναι πεντανόστιμη και μπορεί να φαγωθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Η τυρόπιτα της Ακαμάτρας ανήκει, όπως μάθαμε, στην κατηγορία “Ξεβράκωτες Πίτες”. Πίτες, δηλαδή, που γίνονται χωρίς φύλλο.
Και ναι, το ομολογώ, το “ακαμάτρα” και το “ξεβράκωτη” στην ταυτότητά της είναι που με ενθουσίασαν ακόμα περισσότερο και από την ίδια τη συνταγή. Μα αλήθεια τώρα, μια τυρόπιτα που την φωνάζουν ακαμάτρα και κυκλοφορεί ανέμελη και ξεβράκωτη, δεν ακούγεται σαν ηρωίδα παιδικού ποιήματος;
Υλικά
400 γρ. φέτα (εγώ προτιμώ τις πιο πικάντικες, όπως Ηπείρου ή Δωδώνης)
2 αυγά
2 φλιτζ. γάλα και λίγο ακόμα γάλα σε ένα μικρό μπολάκι
3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
35 γρ. ξηρή μαγιά
1 χούφτα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (αν σας αρέσει ο δυόσμος μπορείτε να βάλετε και περισσότερο)
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Στο μπολάκι με το γάλα ρίχνουμε τη μαγιά και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Σε μια μπασίνα ρίχνουμε όλα τα άλλα υλικά: τα αυγά, το γάλα, το αλεύρι, τη φέτα, την οποία τη σπάμε σε κομματάκια με τα χέρια μας, τον δυόσμο και τέλος τη διαλυμένη μαγιά και τα ανακατεύουμε.
Αν δούμε ότι το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα. Σκεπάζουμε τη μπασίνα με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην ησυχίας της για 15 λεπτά, όσο χρειάζεται για κάνει η μαγιά τα μαγικά της.
Προθερμάνουμε το φούρνο, λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα πυρέξ και ψήνουμε την τυρόπιτά μας στους 180 °C για περίπου 20 λεπτά. Αν θέλετε, μπορείτε 10 λεπτά πριν την βγάλετε από το φούρνο να την πασπαλίστε με λίγο τριμμένο τυρί της προτίμησης σας.
Τρώγεται καλύτερα παρέα με μια δροσερή πράσινη σαλάτα και φίλους.