Έτσι μου το περιγράψανε, έτσι σας το λέω κι εγώ αυτό το κέικ και είναι πραγματικά μαγική η συμπεριφορά του μείγματος του κέικ σε σχέση με την κρέμα! Ένα γλυκό που συνδυάζει δυο αγαπημένες γεύσεις των παιδικών μας χρόνων, το κέικ σοκολάτας με την κρέμα καραμελέ! Μαγικό κέικ λοιπόν!
Σας τα έλεγα και στη χθεσινή ανάρτηση ότι αυτό το καλοκαίρι «εμπλούτισα» το συνταγολόγιό μου με συνταγές από διάφορα μέρη της χώρας και του κόσμου όλου! Αυτήν εδώ στην αρχική της μορφή μου την έδωσε μια κοπέλα με ρώσικη καταγωγή, ως συνταγή του τόπου της. Επειδή δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα ήταν, έκανα αναζήτηση αμέσως τότε με το όνομά του (kodrit kadir μου είπε ότι το έλεγαν) και βρήκα πολλές φωτογραφίες και συνταγές. Εντυπωσιάστηκα, είναι η αλήθεια γιατί δεν είχε τύχει να το ξαναδώ. Από την έρευνά μου, διαπίστωσα ότι το γλυκό τελικά είναι αραβικής προέλευσης αλλά μοιάζει πολύ και με τα ευρωπαϊκά γλυκά με την γενικότερη ονομασία flan.
E, φανταστείτε τώρα την έκπληξή μου όταν αναζητώντας τις ρίζες των flans σε σελίδες ιστορίας της διατροφής που έχω στα «αγαπημένα μου», βρήκα ότι η αρχική καταγωγή των flans είναι ελληνική (α, βρε Πορτοκάλος και πού θα βρεις το δίκιο σου)! Οι Ρωμαίοι -φανατικοί λάτρεις των αυγών- επεξεργάστηκαν λέει ελληνικές συνταγές με αυγά, που οδήγησαν σε διάφορα πιάτα και επιδόρπια, ανάμεσά τους και τα flans. Τα παρέλαβαν και οι Ισπανοί οπότε τα μετέφεραν και στον «Νέο Κόσμο». Αποτέλεσμα; Το kodrit kadir το βρήκα τελικά και ως βραζιλιάνικο κέικ! Αυτό κι αν είναι παγκοσμιοποίηση μιας συνταγής!
Αλήθεια, ποια είναι τα υλικά μιας κλασικής γαλατόπιτας αν το σκεφτεί κανείς; Αυγά, γάλα, ζάχαρη, ζυμάρι. Εδώ αλλάζει η τεχνική, προστίθεται το κακάο που δίνει τη σοκολατένια πινελιά (αν και εγώ την επόμενη φορά θα το φτιάξω αυτό το κέικ και χωρίς κακάο) και έτσι έχουμε ένα υπέροχο επιδόρπιο που συνδυάζει δυο αγαπημένες, μαμαδίστικες γεύσεις. H δική μου μαμά μας πρωτοέφτιαξε κρέμα καραμελέ το 1972 μετά από ένα ταξίδι στην Αθήνα, συνταγή μιας πρωτευουσιάνας θείας της.
Τον τελευταίο καιρό έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο επιδόρπια με κρέμες που βασίζονται σε διάφορες σκόνες (αλήθεια διαβάζει κανείς –και ειδικά οι μαμάδες μικρών παιδιών- τις διατροφικές ετικέτες των συσκευασιών;). Εδώ λοιπόν έχουμε ένα επιδόρπιο που συνδυάζει απλά υλικά, αγαπημένα στα παιδιά και στους μεγάλους χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά και χωρίς χρωστικές ύλες! Μιας και η επόμενη περίοδος μας φέρνει πολλές γιορτές, ας το έχουμε κι αυτό στο μυαλό μας… Είναι εξαιρετικό και ως επιδόρπιο.
Υλικά
Α. Για την καραμέλα
160gr ζάχαρη
1 κουταλιά (15 ml) νερό
Β. Για την κρέμα
4 αυγά
600 ml πλήρες γάλα
200 gr ζάχαρη
1 σωληνάριο βανίλια
Γ. Για το κέικ
1 αυγό
100 gr ζάχαρη
100 ml ελαιόλαδο
100 ml πλήρες γάλα
30 ml λικέρ ή κονιάκ ή χυμό
1 σωληνάκι βανίλια
30 gr κακάο
100 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας (15ml ) μπέικιν πάουντερ
Επί το έργον
Παρατηρήσεις
Το ψήσιμο γίνεται στη μεσαία σχάρα του φούρνου και η φόρμα μου είναι 24 νούμερο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ταψάκι αλλά με σταθερό πάτο, όχι με σούστα.
Στην παρασκευή της κρέμας αφήστε το μίξερ στη φάση που προσθέτετε το γάλα γιατί αφρίζει πολύ και καταλαμβάνει πολύ όγκο στη φόρμα (φαίνεται στο βίντεο, αλλά μπορεί να μην το προσέξατε).
Αν μετά το αναποδογύρισμα δείτε ότι υπάρχει αρκετή καραμέλα στον πάτο της φόρμας, βυθίστε την για λίγο σε καυτό νερό να λιώσει και περιχύστε το κέικ. Τα σκεύη επίσης (τηγάνι και φόρμα) καθαρίζουν εύκολα αν τα γεμίσουμε με ζεστό νερό για λίγη ώρα.
Η βασική μετατροπή που έκανα στη συνταγή που μου είχαν δώσει είναι η αντικατάσταση της λιωμένης μαργαρίνης με ελαιόλαδο. Επίσης πρόσθεσα λικέρ όπως κάνω συνήθως στα κέικ σοκολάτας (ή χυμό αν δεν θέλω αλκοόλ).