Η αγαπημένη πίτα της ελληνικής οικογένειας, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Είτε στριφτή είτε τυρόπιτα στο ταψί, είναι το ίδιο καταπληκτική.
Τυρόπιτα: Υλικα
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
- 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
- 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- πιπέρι
- 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα
- 600 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
Τυρόπιτα: Εκτέλεση της συνταγής
- Για την τυρόπιτα της γιαγιάς με χωριάτικο φύλλο και φέτα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα.
- Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Θρυμματίζουμε τα τυριά.
- Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
- Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
- Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
- Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.
- Εάν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί, τότε ελαττώστε το μείγμα κατά 2 αυγά. Να ξέρετε ότι οι ωραίες, αυθεντικές πίτες, ποτέ δεν ξεπερνούν σε πάχος τα 3 εκατοστά.