To καρπούζι είναι ένα φρούτο που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για πεντανόστιμες συνταγές. Για του λόγου το αληθές δείτε παρακάτω…
Σαλάτα με σιτάρι, αρακά και καρπούζι
Yλικά:
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ωμού σιτάρι
- 1 φλιτζάνι αρακά
- 1 φλιτζάνι καρπούζι κομμένο σε κυβάκια
- 1 φλιτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό
- Λίγο τριμμένο πεκορίνο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράστε το σιτάρι για μερικά λεπτά και έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το στην κατσαρόλα να βράζει αργά για μισή ώρα, ή και περισσότερο, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τον αρακά (μπορείτε να τον αγοράσετε σε κονσέρβα ή κατεψυγμένο) στην κατσαρόλα και αφήστε τον και αυτόν να ψηθεί για 2-3 λεπτά. Σουρώστε τα και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Έπειτα, βάλτε τα υλικά σε ένα μπολ, αλατοπιπερώστε και προσθέστε μετά το καρπούζι και τον μαϊντανό ανακατεύοντας ελαφρά. Πασπαλίστε με πεκορίνο και… απολαύστε την!
Καρπουζόπιτα Μήλου
Υλικά:
- 1 κιλό καρπούζι καθαρισμένο από τα σπόρια
- 200 γρ. αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι μέλι
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι μπέικιν
- κανέλα
- σουσάμι
Εκτέλεση:
Παίρνετε τη σάρκα του καρπουζιού και την πολτοποιείτε με το χέρι σας σε ένα μπολ (να μείνουν και μικρά κομμάτια καρπουζιού). Προσθέτετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μέλι, το λάδι και το μπέικιν, και ανακατεύετε καλά. Βουτυρώνετε ένα ταψί, ρίχνετε το μείγμα και πασπαλίζετε με σουσάμι και κανέλα. Ψήνετε την πίτα (στην σκάλα “πάνω-κάτω”) στους 160 C για μία ώρα περίπου έως ότου ροδίσει η επιφάνεια.
Ψητό καρπούζι με σαλάτα και γιαούρτι
Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, το ψητό καρπούζι αφήνει μια γλυκιά, μελωμένη γεύση που ταιριάζει ιδανικά με την σαλάτα.
Υλικά:
- 2 φέτες καρπούζι, καθαρισμένες και κομμένες σε πλατιά κομμάτια
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 4 κουταλιές του γλυκού μπαλσάμικο
- ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
- 1 φλιτζάνι με φύλλα μέντας, βασιλικού και δυόσμου
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Eκτέλεση:
Αλείφετε το καρπούζι με ελαιόλαδο και το ψήνετε είτε στο μπάρμπεκιου είτε σε τηγάνι με ραβδώσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να φανούν οι μαύρες γραμμές πάνω στο καρπούζι. Σε μπολ ανακατεύετε το μισό μπαλσάμικο, τα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά. Με το υπόλοιπο μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι ανακατεύετε το γιαούρτι. Προσθέτετε στο μπολ με τα ντοματίνια το καρπούζι και το γιαούρτι και σερβίρετε.
Σουβλάκια με καρπούζι, φέτα και ελιές
Υλικά για 4-6 άτομα:
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό ή δυόσμο
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 16 ξύλινα καλαμάκια
- 16 κύβους καρπούζι χωρίς κουκούτσια
- 16 κομμάτια τυρί φέτα
- 16 ελιές χωρίς κουκούτσι μαύρες προαιρετικά
Εκτέλεση:
Δροσερό και εύκολο ορεκιτκό με απλά υλικά για όλη την οικογένειαΣε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί τα βότανα και το ελαιόλαδο. Πασπαλίστε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Κρατήστε ένα ένα τα ξύλινα σουβλάκια και περνάτε ένα – ένα από ένα κύβο καρπούζι, φέτα, ελιά. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα σουβλάκια, καρπούζι, φέτα και ελιές. Τοποθετείτε σε μια πιατέλα και ραντίζετε με το μείγμα βασιλικού.
[via]