Η διάθεση, τα συναισθήματα και το στρες αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- τις διατροφικές μας επιλογές.
Η παραπάνω σχέση ωστόσο, λειτουργεί και αντίστροφα, αφού οι διαιτητικές συνήθειες και η πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών συνδέονται στενά όχι μόνο με τη σωματική αλλά και με την πνευματική υγεία και τη διάθεσή μας. Διαβάστε παρακάτω….
Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη συστατικών που «ανεβάζουν» τη διάθεση:
Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες που προέρχονται από πηγές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τον οργανισμό με γλυκόζη, το απαραίτητο «καύσιμο» για τον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα, εμπλέκονται στη σύνθεση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βελτιώνει τη διάθεση. Η προτίμηση σύνθετων υδατανθράκων βοηθά στην πιο ομαλή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας απότομες αυξομειώσεις που μπορεί να «ρίξουν» τη διάθεση, την ενέργεια, τη συγκέντρωση και την απόδοσή μας στις καθημερινές δραστηριότητες.
Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα. Η πολύωρη νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας αίσθημα υποτονικότητας. Η κατανάλωση τακτικών και ισορροπημένων γευμάτων και ενδιάμεσων σνακ μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό τις απαραίτητες δόσεις ενέργειας για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του.
Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, επιλέγοντας άπαχο κρέας, ψάρι, αυγό και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Αποτελούν πηγές αμινοξέων όπως η τυροσίνη, η φαινυλαλανίνη και η τρυπτοφάνη, που είναι απαραίτητα για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με τη διάθεση.
Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με πλούσιες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β. Ορισμένες από αυτές, όπως η θειαμίνη (Β1), η νιασίνη (Β3) και το φυλλικό οξύ, σχετίζονται με τη διάθεση καθώς έχει φανεί πως η ανεπαρκής πρόσληψή τους μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση αισθήματος κόπωσης, κατάθλιψης και ευερεθιστότητας, ενώ η βιταμίνη Β12 παρουσιάζει αντικαταθλιπτική δράση. Υψηλές ποσότητες των παραπάνω βιταμινών περιέχονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα), πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
Ενισχύστε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων, που εμπλέκονται στη λειτουργία του εγκεφάλου και φαίνεται ότι πιθανόν να δρουν προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση κατάθλιψης. Επιλέξτε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο γαλέος και ο γαύρος και βάλτε στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως καρύδια, πεκάν, φουντούκια και λιναρόσπορο.
Φροντίστε να παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταναλώνοντας επαρκείς ποσότητες νερού και υγρών, καθώς και αρκετά φρούτα και λαχανικά.
Πηγή: earthshareme.com