Λένε ότι τα μάτια είναι τα παράθυρα της ψυχής, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ αποκαλυπτικά, όσον αφορά την προσωπικότητα και τα συναισθήματά μας. Όπως αποδεικνύεται, τα μάτια μας μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερα πράγματα για την υγεία μας και προμηνύουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια για την υγεία μας.
Ελέγξτε τα παρακάτω σημάδια, που τα μάτια σας προσπαθούν να σας πουν όταν εμφανίζουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα.
Ερυθρότητα
Η ερυθρότητα του οφθαλμού μπορεί να αποκαλύπτει διάφορα επίπεδα σοβαρότητας. Αν υπάρχει φλεγμονή του επιπεφυκότα (του άσπρου χιτώνα του ματιού), τότε πρόκειται επιπεφυκίτιδα. Πρόκειται για μια ομάδα ασθενειών που έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό τους το κόκκινο ερεθισμένο μάτι.
Αυτή η αιμορραγία θα πρέπει να θεραπευτεί από μόνη της σε λίγες μέρες, απλά να είστε προσεκτικοί με αυτό το μάτι, μέχρι να εξαφανιστεί. Αν η αιμορραγία επιμείνει για περισσότερο από εβδομάδα, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας.
Η έντονη ερυθρότητα πιθανότατα συνδέεται με αλλεργίες, ειδικά αν τα μάτια σας έχουν κνησμό και είναι ξηρά. Αν αυτή η ερυθρότητα επιμένει και τα συμπτώματα δεν εξαφανιστούν σε 10 ημέρες, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Νευρική σύσπαση
Η σύσπαση των βλεφάρων είναι κοινή και ενοχλητική, αλλά συνήθως δεν είναι σοβαρή. Καλείται μυοκυμία βλεφάρου, και συνδέεται με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης, το άγχος, και την έλλειψη ύπνου. Η λύση είναι απλή: θα πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας όσον αφορά αυτά τα πράγματα.
Αν η σύσπαση συνεχίζεται για περισσότερο από μια εβδομάδα ή αν άλλα μέρη του προσώπου σας να ξεκινήσουν να συσπώνται, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Πτώση βλεφάρων
Αν παρατηρήσει την όρασή σας να παρεμποδίζεται από τα βλέφαρά σας, αυτό σημαίνει ότι τα βλέφαρά σας πέφτουν. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε, όταν τα βλέφαρά μας γίνονται πιο λεπτά και χάνουν το κολλαγόνο τους.
Η βλεφαρόπτωση δεν λαμβάνει χώρα σε νεαρή ηλικία. Αν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το βλέφαρο πέφτει και μπορεί να καλύψει το σύνολο ή μέρος της κόρης και να παρεμποδίζει την όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια.
Κιτρινωπή απόχρωση
Όταν το λευκό μέρος του ματιού σας παίρνει μια κιτρινωπή απόχρωση, αυτό σχεδόν πάντα σχετίζεται με ηπατική βλάβη, πιθανότατα μια ασθένεια που ονομάζεται ίκτερος. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα νεογνά με προβλήματα ηπατικής λειτουργίας μπορεί να εμφανίσουν ίκτερο.
Το κιτρίνισμα μπορεί επίσης να συνδεθεί με την κατάσταση της χοληδόχου κύστεως ή των χοληφόρων οδών, που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αν παρατηρήσετε αυτό το κιτρίνισμα, συμβουλευτείτε αμέσως με το γιατρό σας.
Διόγκωση
Μερικοί από εμάς έχουν μεγαλύτερα μάτια, αλλά υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στα μεγάλα μάτια και στα διογκωμένα μάτια. Η διόγκωση συμβαίνει όταν τα μάτια μας φαίνονται να επεκτείνονται έξω από τα βλέφαρά μας, ή τουλάχιστον σε μεγαλύτερο μέγεθος από ό, τι συνήθως.
Αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του θυρεοειδούς, το οποίο σημαίνει ότι ο θυρεοειδής σας είναι υπερδραστήριος. Αν δυσκολεύεστε να κλείσετε τα μάτια, αυτό είναι ένα άλλο σύμπτωμα δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και συμβαίνει μόνο στο 30% των περιπτώσεων. Αν παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.
Κριθαράκι
Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια μάτι είναι κάποιο εξόγκωμα στο βλέφαρο. Είτε πρόκειται για το κόκκινο, λευκό ή στο χρώμα του δέρματος, εκτός του ότι είναι σε κοινή θέα, μπορεί να είναι και επώδυνο.
Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι αυτό είναι ένα ακίνδυνο εξόγκωμα είναι κριθαράκι. Το κριθαράκι, γνωστό και ως κριθή, εμφανίζεται στο μάτι λόγω λοίμωξης των αδένων από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου.
Το μικρόβιο αυτό ανήκει στη φυσιολογική μικροχλωρίδα της επιδερμίδας μας, δηλαδή ζει και αναπαράγεται επάνω στο δέρμα χωρίς να προκαλεί πρόβλημα. Όταν όμως παγιδεύεται στο βλέφαρο μαζί με νεκρά κύτταρα μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στο σμηγματογόνο αδένα. Τότε εμφανίζεται το κριθαράκι στο μάτι.
Το κριθαράκι φεύγει συνήθως από μόνο του μετά από δύο με τρεις ημέρες. Μέχρι τότε, όμως, η ενόχληση είναι αρκετά έντονη.
Η πιο απλή και εύκολη μέθοδος που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι οι ζεστές κομπρέσες. Βρέχετε ένα καθαρό πανί με ζεστό νερό και το ακουμπάτε απαλά επάνω στο κλειστό βλέφαρο για δέκα λεπτά. Επαναλαμβάνετε τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Η ζεστή κομπρέσα όχι μόνο καταπολεμά τον πόνο και τη φλεγμονή, αλλά επιταχύνει και τη διαδικασία επούλωσης. Δεν πρέπει να πιέζετε το βλέφαρο όταν ακουμπάτε την κομπρέσα στο μάτι.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα για να καταπολεμήσετε τον πόνο. Συνιστάται η χρήση ήπιων αναλγητικών ή αντιφλεγμονώδους φαρμάκου.
Credit: Tiphero