Αν νιώθετε φούσκωμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, καθώς προκαλεί δυσφορία, ρίχνει την αυτοπεποίθησή σας και πρέπει να ψάξετε να φορέσετε κάτι άλλο. Το φούσκωμα μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων:
1. Υπερανάπτυξη μικροχλωρίδας εντέρου
Τα υγιή βακτήρια του εντέρου συνήθως παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, αλλά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν το πληθυσμό της μικροχλωρίδας να αναπτυχθεί ασύστολα. Όταν συμβαίνει αυτό, η κοιλιά φουσκώνει εξαιτίας των αερίων.
2. Τροφική δυσανεξία
Η δυσανεξία σε τροφές προκαλεί αναταραχή στο ανοσοποιητικό σύστημα και φλεγμονή, που μπορεί να ερεθίσει τη γαστρεντερική οδό και να προκαλέσει φούσκωμα. Οι πιο κοινές τροφικές δυσανεξίες είναι στα γαλακτοκομικά, σε συγκεκριμένα φρούτα, σε καρύδια, σε ξηρούς καρπούς, σε σιτάρι, σε γλουτένη και σε καλαμπόκι.
3. Ευαισθησία σε γλουτένη
Η δυσανεξία σε γλουτένη έχει γίνει κοινή, κυρίως εξαιτίας των αλλαγών που έχει υποστεί το σιτάρι τις τελευταίες δεκαετίες. Όσοι υποφέρουν από αυτή τη δυσανεξία, αναφέρουν φούσκωμα που συνοδεύεται από αέρια, δυσκοιλιότητα και διάρροια.
4. Ακανόνιστες ώρες γευμάτων
Το φούσκωμα μπορεί να προκαλείται και από ακανόνιστα γεύματα. Όταν έχετε πολλές ώρες χωρίς να φάτε ή τρώτε μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο, η πέψη και ο μεταβολισμός σας θα διαταραχθούν.
5. Αντίσταση στην ινσουλίνη
Όταν η ινσουλίνη εκκρίνεται σε ένα υγιές άτομο, ωθεί τα κύτταρα του σώματος να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη και τα λιπαρά από τη κυκλοφορία του αίματος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται σε αυτό το σήμα. Τα συμπτώματα αυτής της συμπεριφοράς περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, λιγούρες για υδατάνθρακες και γλυκά, αυξημένη όρεξη, αίσθημα κούρασης και φούσκωμα μετά το φαγητό.
6. Κακός συνδυασμός τροφών
Τρώγοντας συγκεκριμένες τροφές συνδυαστικά μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά θα γίνει η πέψη. Όταν δεν συνδυάζονται καλά οι τροφές, μπορούν να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα το φούσκωμα και τη κακή πέψη.
Βιταμίνη B για φούσκωμα
Βρίσκοντας την αιτία του φουσκώματος θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να την αντιμετωπίσετε. Συνήθως απαιτείται μια αλλαγή στη διατροφή. Ένας φυσικός τρόπος για να αποφύγετε το φούσκωμα είναι να βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε αρκετή βιταμίνη B.
Βιταμίνη B6
Αν το φούσκωμα σας προκαλείται από ήπια κατακράτηση υγρών, τότε η Βιταμίνη Β6 θα σας βοηθήσει. Βρίσκεται σε ποικιλία τροφών, όπως τα πουλερικά, τα ψάρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Υπάρχουν διαθέσιμα συμπληρώματα Βιταμίνης Β6, αλλά η καλύτερη πηγή είναι μέσω της διατροφής.
Βιταμίνη B1
Η Θιαμίνη ή Βιταμίνη B1 είναι απαραίτητη για τη διάσπαση των υδατανθράκων στον οργανισμό. Επίσης, βοηθάει στην παραγωγή της τριφωσφορικής αδενοσίνης, που παρέχει παρέχει τα απαραίτητα στο πεπτικό σύστημα για τη καλή πέψη του οργανισμού. Η Βιταμίνη Β1 όχι μόνο βελτιώνει τη καρδιακή και νευρική λειτουργία, αλλά βοηθάει τη πέψη, εξουδετερώνοντας τα αέρια και το φούσκωμα. Η Θιαμίνη περιέχεται σε δημητριακή ολικής άλεσης και τα αυγά και το χοιρινό.
Βιταμίνη B12
Η ανεπάρκεια της Βιταμίνης B12 σχετίζεται με φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Μόλις αναπτυχθεί η φλεγμονή, εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει τη Βιταμίνη Β12, κάνοντας την ανεπάρκεια ακόμα χειρότερη. Η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου που προκαλείται από ανεπάρκεια της Βιταμίνης Β12, μπορεί να καταλήξει στη διατάραξη της μικροχλωρίδας του εντέρου, που οδηγεί με τη σειρά του σε φούσκωμα και κακή πέψη. Πηγές της Βιταμίνης Β12 είναι τα θαλασσινά, το γάλα, το τυρί, τα πουλερικά, και το βοδινό. Οι χορτοφάγοι πρέπει να βεβαιώνονται ότι προσλαμβάνουν αρκετή ποσότητα Βιταμίνης Β12.
Credit: davidwolfe.com