Η περίοδος της νηστείας χαρακτηρίζεται ως μία περίοδος ψυχικής ανάτασης. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την διάσταση και τον αντίκτυπο που έχει στο σώμα μας, καθώς περιλαμβάνει την αποχή από την κατανάλωση κρέατος, αυγού, γαλακτοκομικών, ψαριού και ελαιολάδου (τα δύο τελευταία σε συγκεκριμένες ημέρες).
Μήπως όμως αυτές οι διατροφικές ελλείψεις και οι αποκλεισμοί στις ομάδες τροφίμων την καθιστούν λιγότερο θρεπτική;
Μπορούμε να ωφεληθούμε από τις θετικές επιδράσεις της νηστείας στον οργανισμό μας και με κατάλληλους διαιτητικούς χειρισμούς να αποτρέψουμε τις ελλείψεις, έτσι ώστε η νηστεία να αποδειχθεί μία εξαιρετική αποτοξίνωση. Έτσι λοιπόν αξίζει να επισημάνουμε τις πηγές εκείνων των θρεπτικών συστατικών που αν δεν το προσέξουμε ενδέχεται να “χάσουμε” με την εφαρμογή μιας νηστίσιμης δίαιτας.
Ωστόσο καλό είναι να έχουμε υπόψην μας ότι κάποιες ομάδες ατόμων έχουν εξατομικευμένες ανάγκες τόσο σε μακρο-θρεπτικά συστατικά όσο και σε μίκρο-θρεπτικά συστατικά συνεπώς θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτούν τον γιατρό και τον διαιτολόγο τους για περαιτέρω συμβουλευτική καθώς ο αποκλεισμός ομάδων τροφίμων για ένα παρατεταμένο διάστημα μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις.
Τα άτομα αυτά είναι :
– γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης
– γυναίκες που θηλάζουν
– παιδιά και έφηβοι
– άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ( όπως μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες)
– άτομα που νοσούν ή βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης
– άλλες παθολογικές καταστάσεις
– άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή
– άτομα με αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις όπως αθλητές
Απώλεια ή πρόσληψη βάρους κατά την νηστεία;
Και ενώ η εφαρμογή νηστείας φυσιολογικά μπορεί να οδηγήσει σε αποτοξίνωση του οργανισμού και απώλεια περιττών κιλών δεν είναι λίγες οι φορές που συμβαίνει το αντίθετο. Πολλοί λόγοι μπορούν να οδηγήσουν τελικά σε ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και η ζυγαριά να ανέβει!
Μικρές διατροφικές συμβουλές που καλό είναι να έχετε κατά νου σε περίπτωση που είστε σε νηστεία είναι οι εξής:
– προσέχουμε την υπερκατανάλωση φαγητού
– προτιμάμε την μαγειρική στον ατμό στο φούρνο στην κατσαρόλα και αποφεύγουμε το τηγάνι
– δεν αμελούμε ποτέ το πρωινό. Οφείλει και την περίοδο της νηστείας να είναι ο βασιλιάς των γευμάτων μας
– τα φρούτα είναι πάντα καλές επιλογές μικρογευμάτων
– η σαλάτα δεν λείπει από τα κύρια γεύματα μας
– τα όσπρια καλό είναι να αποτελούν το γεύμα τουλάχιστον 2-3 φορές μέσα στην εβδομάδα
– η ποικιλία στην διατροφή μας είναι σημαντική…όχι μόνο πατάτες και μακαρόνια!
– ενημέρωση από τον διαιτολόγο για τα προϊόντα σόγιας και πώς μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Επομένως λέμε ναι στην νηστεία αλλά με γνώση και με γνώμονα πάντα τις ανάγκες μας.
Πηγή: onmed.gr