Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τραβήγματα, ανατριχίλες ή άλλες δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια. Το αίσθημα αυτό είναι ανεξέλεγκτο και συχνά μας κάνει να θέλουμε να κουνήσουμε τα πόδια μας πολύ.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως το βράδυ, όταν το άτομο είναι ξαπλωμένο ή ξεκουράζεται και μπορεί να αυξηθούν κατά την διάρκεια της νύχτας. Η κίνηση μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσετε τα πόδια από την δυσφορία, που μπορεί να κυμαίνεται από ενόχληση μέχρι και πόνο.
Εκτιμάται ότι 10% του πληθυσμού πάσχει από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών στην παιδική ηλικία εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά, με το ένα τρίτο να εμφανίζει μέτριας έντασης ως και σοβαρά συμπτώματα.
Τι το προκαλεί;
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι έχει γενετική συνιστώσα. Κάποιες ενδείξεις υποστηρίζουν ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνα για την διαταραχή. Σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται να σχετίζεται με τους παρακάτω παράγοντες ή παθήσεις:
Χρόνιες ασθένειες, όπως νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτη
Συγκεκριμένα φάρμακα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, όπως τα χάπια κατά της ναυτίας, τα αντιψυχωτικά φάρμακα, τα αντικαταθλιπτικά που αυξάνουν την σεροτονίνη και μερικά φάρμακα για το κρύωμα ή τις αλλεργίες που περιέχουν κατασταλτικά αντιισταμινικά.
Η εγκυμοσύνη, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο
Η κατανάλωση αλκοόλ
Η έλλειψη ύπνου
Πώς διαγιγνώσκεται;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις για το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, αλλά κριτήρια που υποδεικνύουν την διαταραχή, όπως:
Τα συμπτώματα είναι χειρότερα το βράδυ και απουσιάζουν ή είναι αμελητέα το πρωί
Δυνατή και συχνά μεγάλη ανάγκη για κίνηση των ποδιών
Αισθητηριακά συμπτώματα που προκαλούνται από την ξεκούραση, την χαλάρωση ή τον ύπνο
Αισθητηριακά συμπτώματα που ανακουφίζονται με την κίνηση και η ανακούφιση διαρκεί όσο συνεχίζεται η κίνηση
Η διάγνωση στα παιδιά είναι δύσκολη, αφού συχνά δυσκολεύονται να περιγράψουν πού αισθάνονται πόνο, πόσο συχνά εμφανίζονται τα συμπτώματα και για πόσο διαρκούν. Μπορεί να διαγνωστεί λάθος σαν πόνοι εξαιτίας της ανάπτυξης.
Πώς θεραπεύεται;
Μπορεί να θεραπευτεί μέσω φαρμακευτικών αγωγών, αλλά συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην μείωση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία, ξέρουν ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στον τρόπο ζωής και στο πόσο συχνά εμφανίζει κανείς συμπτώματα. Αν πάσχετε κι εσείς από αυτό το σύνδρομο, τότε θα μπορούσατε να κάνετε τις παρακάτω αλλαγές:
1. Υγιεινή διατροφή: Έτσι το σώμα σας θα λειτουργεί σωστά και θα κοιμάστε καλά το βράδυ. Το αλκοόλ και η καφεΐνη πιστεύεται ότι προκαλούν το σύνδρομο, γι’αυτό καλό θα ήταν να μειώσετε την πρόσληψη τους, ειδικά πριν τον ύπνο.
2. Κόψτε το κάπνισμα: Πέρα από το ότι καταστρέφει τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Μειώστε το ή κόψτε το τελείως.
3. Προσοχή στα φάρμακα: Κάποια φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες που δυσκολεύουν τους μυς σας να χαλαρώσουν. Μελετήστε τα προσεκτικά με τον γιατρό σας για να δείτε αν συνεισφέρουν κι αυτά στην διαταραχή.
4. Άσκηση: Δεν είναι ανάγκη να τρέχετε χιλιόμετρα ή να το παρακάνετε, αλλά αν βάλετε στο πρόγραμμα σας την γυμναστική, με τη μορφή περπατήματος, τζόκινγκ, γιόγκα ή οτιδήποτε άλλο θα μπορέσετε να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνες.
5. Μείωση του άγχους: Το άγχος μπορεί να παίζει επιβαρυντικό ρόλο, γι’αυτό καλό θα ήταν να βρείτε έναν τρόπο να το μειώσετε. Η οργάνωση και ο καθορισμών προτεραιοτήτων μπορεί να βοηθήσει μαζί με τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι ασκήσεις αναπνοής ή ο διαλογισμός.
Credit: davidwolfe.com