Ποιο το νέο φάρμακο που χτυπά τον καρκίνο;
Γενετική «λύση» για όγκους σε όποιο όργανο κι αν εμφανιστούν.
Το πρώτο αντικαρκινικό φάρμακο γενικευμένης δράσης, που παρεμβαίνει γενετικά στα καρκινικά κύτταρα σε όποιο όργανο κι αν αναπτύσσονται αυτά, εγκρίθηκε για κλινική χρήση από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων FDA.
Το φάρμακο θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Keytruda.
Και η έγκρισή του θεωρείται ότι επιφέρει επαναστατική ανατροπή στην έως σήμερα καθιερωμένη προσέγγιση της έγκρισης νέων δραστικών ουσιών για τη θεραπεία νεοπλασιών, που ενθάρρυνε αποκλειστικά την ανάπτυξη εξατομικευμένων φαρμάκων αναλόγως του οργάνου στο οποίο εκδηλώνεται ο καρκίνος.
Πρόκειται για φάρμακο ανοσοθεραπείας που στοχεύει σε συμπαγείς όγκους οι οποίοι δεν μπορούν να χειρουργηθούν, με τους βιοδείκτες MSI-H (microsatellite instability-high) και dMMR (mismatch repair deficient), που απαντώνται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε νεοπλασίες:
του γαστρεντερικού συστήματος, του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου, αλλά και στον μαστό, στον θυρεοειδή, στην ουροδόχο κύστη, στον προστάτη και στο πάγκρεας.
Η δοκιμή
Το νέο φάρμακο μπλοκάρει τον μηχανισμό με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα καμουφλάρονται για να διαφύγουν της προσοχής των κυττάρων που τους επιτίθενται.
Μία δοκιμή του πέρυσι σε μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα έδειξε ότι το φάρμακο μπορεί να παρατείνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, ενώ έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία του μελανώματος, νεοπλασιών στο κεφάλι και στον λαιμό, και για το κλασικό λέμφωμα Hodgkin.
Ο δρ Ντρου Πάρντολ, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου Bloomberg-Kimmel του πανεπιστημίου Johns Hopkins, που ανακάλυψε το φάρμακο και διεξήγαγε τις επιτυχείς κλινικές δοκιμές του, χαρακτηρίζει το Keytruda συνδυασμό γενετικής του καρκίνου και ανοσοθεραπείας.
Και αυτό γιατί ασθενείς των οποίων οι όγκοι χαρακτηρίζονται από μία γενετική παρέκκλιση εμφανίζουν και υπέρμετρη ποσότητα πρωτεϊνών, που αναγνωρίζονται ως εισβολείς από το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας το στην αναζήτηση και την καταστροφή τους.
Και υπάρχει μία σειρά διαφορετικών εξετάσεων για τον εντοπισμό αυτών των γενετικών χαρακτηριστικών των καρκινικών κυττάρων.
Πηγή: fimes.gr