Πολλοί από εμάς έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με το πεπτικό σύστημα κατά καιρούς – ειδικά όταν το παρακάνουμε με τα γλυκά και τα τηγανητά. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ασθένειες του στομάχου που δεν φεύγουν εύκολα.
Για παράδειγμα, η σκωληκοειδίτιδα. Αυτή η επίπονη και απειλητική λοίμωξη είναι κάτι που δεν γιατρεύεται με αντιόξινα. Χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.
Αν ξέρετε να αναγνωρίζετε τα πρώτα συμπτώματα αυτής της ασθένειας, μπορείτε να προλάβετε το χειρουργείο. Δείτε παρακάτω μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε:
Πού εντοπίζεται ο πόνος;
Η σκωληκοειδίτιδα είναι γενικά μοναδική, λόγω του ότι, για τους περισσότερους, ο πόνος είναι τοπικός.
Μερικές φορές, οι ασθενείς αισθάνονται έναν έντονο πόνο γύρω από τον αφαλό, ο οποίος τελικά μετακινείται προς την κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα, ακριβώς πάνω από το πυελικό οστό.
Παρ’όλο που αυτά είναι τα κλασικά συμπτώματα, μερικές φορές οι ασθενείς αισθάνονται έντονο πόνο και σε άλλα σημεία. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και στις έγκυες.
Ο πόνος δεν περνά εύκολα, γι’αυτό είναι καλό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια από την αρχή, ειδικά αν ο πόνος δεν μετακινείται σε άλλα σημεία του στομάχου.
Τι λέει το θερμόμετρο;
Η σκωληκοειδίτιδα είναι λοίμωξη, γι’αυτό και συχνά οι ασθενείς έχουν πυρετό, ειδικά όσο προχωρά η ασθένεια. Μπορεί να ξεκινήσει από χαμηλή θερμοκρασία – 38 ή πιο κάτω – και να ανέβει μέσα σε 24 ώρες.
Ο πυρετός είναι σταθερός δείκτης μιας σοβαρής λοίμωξης και είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο από την στιγμή που εμφανίζεται ο πόνος. Μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο, αλλά θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν πρέπει να πάτε στον γιατρό ή όχι.
Υπάρχουν άλλα συμπτώματα;
Πολλές φορές, οι ασθενείς εμφανίζουν κλασικά συμπτώματα γρίπης, γι’αυτό και δεν πηγαίνουν αμέσως στον γιατρό. Κανείς δεν θέλει να πληρώσει την επίσκεψη στον γιατρό, όταν έχει απλά ένα κρύωμα. Ωστόσο, αν έχετε διάρροια, εμετό, ναυτία, αέρια, πόνο κατά την ούρηση ή/και δυσκοιλιότητα σε συνδυασμό με πυρετό και πόνο στο στομάχι, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά.
Θέλετε να αποφύγετε τον γιατρό;
Αν σας φοβίζει η ιδέα της επέμβασης, τότε πρέπει να θυμάστε ότι το τυφλό έντερο είναι υποτυπώδες όργανο, δηλαδή δεν κάνει και πολλά για το σώμα. Είναι σαν τους φρονιμίτες και τις αμυγδαλές. Αυτό σημαίνει ότι μια επέμβαση αφαίρεσης δεν ακολουθείται από άλλες επεμβάσεις ή φάρμακα. Οι ασθενείς συνήθως επανέρχονται πολύ γρήγορα.
Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα την προλάβετε, τόσο πιο εύκολα μπορεί να την γλιτώσετε. Μπορεί να σας περάσει παίρνοντας μερικά αντιβιοτικά.
Δείτε περισσότερα συμπτώματα στο παρακάτω βίντεο:
Credit: tiphero.com