Είναι γνωστό ότι το επιπλέον βάρος οφείλεται στην καθιστική ζωή, τη κληρονομικότητα, την υπερκατανάλωση τροφής και το άγχος. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζει οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για το μεταβολισμό. Ως εκ τούτου, αν μειώσετε το μέγεθος των μερίδων, αυξήσετε τη φυσική δραστηριότητα, και δεν υπάρχει αποτέλεσμα, τότε είναι καιρός να εξεταστείτε ορμονικά.
Σας παρουσιάζουμε 4 αιτίες αύξησης του βάρους που σχετίζεται με τις ορμόνες.
1. Αύξηση του σωματικού βάρους των «επινεφριδίων»
Τα επινεφρίδια συμμετέχουν στις αντιδράσεις του οργανισμού ως προστασία από κάποια απειλή, που λαμβάνει χώρα σε απόκριση στο στρες.
Αν το σώμα εμπλέκεται συχνά σε στρεσογόνες καταστάσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των ορμονών και, κατά συνέπεια σε παραβίαση των διαφόρων λειτουργιών του σώματος.
Τα επινεφρίδια εκκρίνουν επίσης την ορμόνη του στρες γνωστή ως κορτιζόλη. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους στο μεσαίο τμήμα («κοιλιά κορτιζόλης»).
Τα συμπτώματα της ανώμαλης λειτουργίας των επινεφριδίων προκαλούν:
- συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης
- γεμάτο πρόσωπο και λαιμός, αλλά σχετικά λεπτά χέρια και πόδια
- υψηλή αρτηριακή πίεση
- υψηλό σάκχαρο του αίματος, μυϊκή αδυναμία, εναλλαγές της διάθεσης.
Αν υποψιάζεστε ότι το πρόβλημα της αύξησης του βάρους οφείλεται στα επινεφρίδια, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Και προσπαθήστε να μειώσετε το επίπεδο του στρες (για παράδειγμα μέσω του διαλογισμού ή με γιόγκα).
2. Αύξηση σωματικού βάρους του «ήπατος»
Το συκώτι είναι ένας από τα βασικά όργανα που είναι υπεύθυνα για την υγεία και την ευεξία. Αν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του, αρχίζει να σχηματίζεται λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.
Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκύψουν προβλήματα όπως:
- αυξημένο σάκχαρο του αίματος
- αυξημένα επίπεδα πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης
- πόνος στις αρθρώσεις, αλλεργίες και δερματικά προβλήματα.
Αν παρατηρήσετε ότι στην κοιλιά άρχισε να συσσωρεύεται λίπος (κάνετε δίαιτα και δεν έχει αλλάξει κάτι), τότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ίσως η αιτία ήταν ανεπαρκής ή αναποτελεσματική λειτουργία του ήπατος.
3. Αύξηση του σωματικού βάρους «του θυρεοειδούς»
Ο ρυθμός της χρήσης της ενέργειας του σώματος ρυθμίζεται από τον θυρεοειδή αδένα. Αν υπολειτουργεί, τότε η αύξηση του σωματικού βάρους θα συμβεί ακόμα και με μια μείωση στην ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται.
Σημάδια μειωμένης δραστηριότητας του θυρεοειδούς αδένα:
- μυϊκή αδυναμία και χαλαρότητα του δέρματος
- συνεχής κόπωση, αύξηση του σωματικού βάρους
- απώλεια μαλλιών
- αργός καρδιακός παλμός
- κατάθλιψη
Θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά έναν ενδοκρινολόγο για να ελέγχετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και να λάβετε μέτρα για να το επαναφέρετε σε καλή λειτουργία.
4. Αύξηση σωματικού βάρους εξαιτίας της δυσλειτουργίας των ωοθηκών
Αυτή η αιτία είναι χαρακτηριστική για γυναίκες που έχουν ορμονικές διαταραχές. Όλοι οι υδατάνθρακες που καταναλώνει μια γυναίκα, μετατρέπονται στο σώμα της σε σωματικό λίπος. Δεν έχει σημασία πόσο σωστή είναι η διατροφή της γυναίκας, θα εξακολουθεί να παίρνει σωματικό βάρος.
Σημάδια της δυσλειτουργίας των ωοθηκών είναι:
- αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμη και όταν υιοθετεί υγιεινή διατροφή και δραστήρια σωματική άσκηση
- υπερβολική λαχτάρα για γλυκά και γάλα
- αύξηση βάρους στο κάτω μέρος του σώματος
- πόνος στις ωοθήκες
Φυσικά, αυτές οι τέσσερις αιτίες της αύξησης βάρους δεν είναι οι μοναδικές. Υπάρχουν και άλλες ασθένειες που ευθύνονται για την αύξηση του σωματικού βάρους, παρά την σωστή διατροφή και τον αθλητισμό. Ως εκ τούτου, εάν απότομα αρχίζετε να παίρνετε κιλά και δεν μπορείτε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Credit: Adme