Ο καθένας μας έχει διαφορετικό τρόπο που καθαρίζει την τουαλέτα έτσι ώστε να νιώθει άνετα να καθήσει – ειδικά στις δημόσιες, που σίγουρα δεν είναι τόσο καθαρές όσο είναι του σπιτιού μας.
Κάποιοι δεν ακουμπάνε ή ακόμα βάζουν πάνω από την λεκάνη πολλά στρώματα χαρτιού. Αλλά ποια μέθοδος είναι η καλύτερη; Μιλήσαμε με ειδικούς και ζητήσαμε την άποψή τους πάνω στο ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθόμαστε στην τουαλέτα και ιδού οι απαντήσεις τους.
Μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να βάζουμε τόσο χαρτί πάνω στην λεκάνη, γιατί έτσι στην ουσία αυξάνεται η επιφάνεια που υπάρχει διαθέσιμη στα βακτήρια.
Ο Raymond Martin, ο διευθύνων σύμβουλος της British Toilet Association (BTA), είπε πως το να βάζουμε χαρτί πάνω στην λεκάνη έχεις ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και έτσι δεν είναι καλή λύση. Εκτός από αυτό, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν βακτήρια ήδη στο ρολό, ειδικά εάν είναι κοντά στην λεκάνη και δεν είναι καλυμμένο.
“Εάν ένα ρολό που δεν είναι καλά φυλαγμένο το έχουν πιάσει πολλά βρώμικα χέρια, τότε μπορείτε να φανταστείτε πως δεν είναι και ότι πιο υγιεινό. Πόσο μάλλον εάν έχουν μεταφερθεί σταγόνες πάνω του μέσω του αέρα,” είπε η Laura Bowater, καθηγήτρια μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο East Anglia.
Εάν θέλετε να γλυτώσετε από όλα αυτά τα βακτήρια, μάλλον θα ήταν καλό να μάθετε να κάνετε squat.
“Το να μην ακουμπάμε μία τουαλέτα καθόλου ενώ κάνουμε την ανάγκη μας είναι ο πιο υγιεινός τρόπος,” είπε η Bowater said.
Στην ουσία απλά δεν έρχεσαι καθόλου σε επαφή με την λεκάνη και έτσι δεν μεταφέρονται μικρόβια στο δέρμα σου.
Έτσι, εκτός από το να παίρνουμε μικρόβια από τη λεκάνη, σταματάμε και την μεταφορά των μικροβίων που υπάρχουν πάνω μας προς τη λεκάνη.
Να καθαρίζετε την λεκάνη με αντιμικροβιακά μαντιλάκια ή μπορείτε ακόμα και να βάλετε σύστημα καθαρισμού του μπάνιου για να γίνεται αυτό πιο αυτοματοποιημένα.
Πλέον, υπάρχουν αρκετοί χημικοί τρόποι να κρατάμε τις επιφάνειες της λεκάνης καθαρές. Ωστόσο, εάν θέλετε να αποφύγετε τα χημικά, το να μην ακουμπάτε καθόλου τη λεκάνη είναι η καλύτερη λύση.
Η Dr Amesh Adalja, ειδική στις μολυσματικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο του Pittsburgh, είπε πως όταν πατάμε το καζανάκι, η δύναμη που ασκείται κάνει σταγόνες και σωματίδια να αιωρούνται στον αέρα και να προσγειώνονται σε όλες τις επιφάνειες του μπάνιου. Οπότε είναι σημαντικό να κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας όταν είναι να το πατήσουμε.
Πολλοί άνθρωποι αγχώνονται για το αν είναι καθαρή ή όχι η τουαλέτα τους. Τελικά πρέπει να καταλάβουμε πως τα βακτήρια υπάρχουν παντού στον πλανήτη μας και πως μερικά δεν αποτελούν πρόβλημα για κανέναν. Ελάχιστα μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα.
Credit: buzzfeed.com