1. Πότε γεννηθήκατε;
Ενώ οι επιστήμονες υποτιμούν την εγκυρότητα της αστρολογίας, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η εποχή που γεννηθήκατε, θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο στη πνευματική και σωματική ευεξία.
2. Οι άντρες που γεννιούνται το χειμώνα τείνουν να είναι πιο παχύσαρκοι
Παρόλο που δεν φαίνεται να επηρεάζει τις γυναίκες που γεννήθηκαν τους χειμερινούς μήνες, μια μελέτη του David Phillips του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στην Αγγλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Βρετανοί άνδρες που γεννήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο ήταν πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες τις πρώτες εβδομάδες και στους μήνες ζωής, προκαλώντας στο σώμα να προωθήσει την ανάπτυξη λιπώδους ιστού για να παραμείνει ζεστό, όπως αποδείχθηκε από τους εργαστηριακούς αρουραίους.
3. Όσοι γεννήθηκαν χειμώνα αναζητούν την περιπέτεια στα νιάτα τους
Μια άλλη ενδιαφέρουσα άποψη για τα χειμωνιάτικα μωρά. Ένα ερωτηματολόγιο του 2004 διαπίστωσε ότι όσοι ήταν κάτω των 45 ετών ήταν πιο πιθανό να είναι περίεργοι και να περιφρονούν τη μονοτονία και να αναζητούν περιπετειώδη βιώματα. Ο ψυχολόγος Lars-Goran Nilsson πιστεύει ότι η εποχή των γεννήσεων επηρεάζει την προσωπικότητά μας, ίσως λόγω των αλλαγών στην παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης. «Κατά τη διάρκεια του έτους, η παραγωγή τους κυμαίνεται στο σώμα της μητέρας και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ενός εμβρύου», δήλωσε ο Nilsson.
4. Σχιζοφρένεια και χειμωνιάτικα μωρά
Ενώ η σχιζοφρένεια είναι πολύ σπάνια (μόνο το 1% του πληθυσμού), αναπτύσσεται με υψηλότερα ποσοστά στους ανθρώπους που γεννιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες, όπως επιβεβαιώνεται από περισσότερες από 200 μελέτες που χρονολογούνται από το 1929. Πολλές μελέτες υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στις επιδημίες ερυθράς, διφθερίτιδας και πολιομυελίτιδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, που μπορούν να βλάψουν το έμβρυο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Ομοίως, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή, σύμφωνα με την Psychology Today.
5. Τα ψηλότερα μωρά γεννιούνται άνοιξη
Σύμφωνα με έναν ανθρωπολόγο του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Gerhard Weber, οι άνθρωποι που γεννιούνται τον Απρίλιο είναι οι ψηλότεροι, σε σχέση με εκείνους που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο να είναι οι κοντύτεροι. Ο Weber έγραψε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις αλλαγές στη μελατονίνη στο σώμα της μητέρας, μια ορμόνη που εξαρτάται από το φως και μπορεί να διεγείρει τις αυξητικές ορμόνες.
6. Ανοιξιάτικη κατάθλιψη
Μωρά γεννημένα την άνοιξη συνδέονται με την κατάθλιψη και τον αυτοκτονία, και όσοι γεννήθηκαν Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας, σύμφωνα με Βρετανική μελέτη.
7. Ανοιξιάτικα μωρά και σκλήρυνση κατά πλάκας
Τα ανοιξιάτικα μωρά μπορεί επίσης να αναπτύξουν φλεγμονώδεις ασθένειες που προκαλούνται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ο κίνδυνος εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι υψηλότερος για όσους γεννήθηκαν το Μάιο σε σχέση με τον Νοέμβριο πιθανόν να οφείλεται σε πιθανή ανεπάρκεια της συγκέντρωσης βιταμίνης D στη μητέρα κοντά στο τέλος του δεύτερου ή τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με μελέτη του 2005.
8. Καλοκαιρινά μωρά και ύπνος
Όσοι γεννήθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, είναι πιο πιθανό να είναι νυχτερινοί τύποι παρά πρωινοί. Μια μελέτη του 2009 που έγινε για το περιοδικό Sleep, έδειξε ότι τα μωρά του Αυγούστου πήγαιναν για ύπνο 19 λεπτά αργότερα από αυτά που γεννήθηκαν τον Δεκέμβριο, ίσως λόγω της αφθονίας του ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ή μηνών των βρεφών.
9. Καλοκαιρινά μωρά και αριστερόχειρες
Αποδεικνύεται ότι ακόμα και το χέρι με το οποίο γράφετε μπορεί να επηρεαστεί από το μήνα γέννησής σας. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 1994, οι αριστερόχειρες γεννήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου. Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από αρκετές μελέτες, αλλά οι συσχετισμοί είναι ασαφείς. Παράγοντες όπως η μητρική διατροφή και η έκθεση στο φως του ήλιου, καθώς και οι εποχιακές λοιμώξεις κατά το δεύτερο τρίμηνο, πιστεύεται ότι έχουν κάποια επίδραση.
10. Διαβήτης τύπου 1
Δυνητικά, ως αποτέλεσμα ιικών λοιμώξεων, όσοι γεννιούνται το καλοκαίρι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1. Ο διαβήτης τύπου 1 συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.
11. Υψηλότερη συχνότητα τροφικών αλλεργιών
Σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο Dr. Milo Vassallo, όσοι γεννήθηκαν το χειμώνα και το φθινόπωρο έχουν 53% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν τροφική αλλεργία, όπως προκύπτει από 1.000 ασθενείς σε τρεις αίθουσες εκτάκτων αναγκών στη Βοστώνη. Πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκειες και διακυμάνσεις της βιταμίνης D, αλλά εξαρτάται επίσης από το γεωγραφικό πλάτος.
12. Τα φθινοπωρινά μωρά ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα
Όσοι γεννήθηκαν το φθινόπωρο τείνουν να ζουν πολλά χρόνια, όπως αποδεικνύει το περιοδικό Journal of Aging Research. Αυτό θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως η θερμοκρασία κατά τη γέννηση ή τη σύλληψη, τη μητρική διατροφή και τη βιταμίνη D.
Credit: Guff