Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στους ιστούς του πνεύμονα. Εάν δε θεραπευθεί, ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν του πνεύμονα με μια διαδικασία που ονομάζεται μετάσταση σε κοντινό ιστό και τελικά, σε άλλα μέρη του σώματος.
Οι περισσότεροι καρκίνοι που ξεκινούν στον πνεύμονα, γνωστοί ως πρωτογενείς καρκίνοι του πνεύμονα, είναι καρκινώματα που προέρχονται από επιθηλιακά κύτταρα. Οι κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα είναι το καρκίνωμα των μικρών κυττάρων του πνεύμονα (SCLC), που ονομάζεται επίσης καρκίνος κυττάρων βρώμης και το καρκίνωμα των μη μικρών κυττάρων του πνεύμονα (NSCLC).
Η πιο κοινή αιτία του καρκίνου του πνεύμονα είναι η μακροχρόνια έκθεση στον καπνό, η οποία προκαλεί το 80-90% των καρκίνων του πνεύμονα. Οι μη καπνιστές αντιστοιχούν στο 10-15% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, που συχνά αποδίδεται σε ένα συνδυασμό γενετικών παραγόντων, στο αέριο ραδόνιο, στον αμίαντο, την ατμοσφαιρική ρύπανση και το παθητικό κάπνισμα.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο, με συχνότητα στους άνδρες και δεύτερος μετά από τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.
Σε μια παλιά έρευνα, είχαμε διαβάσει πως το σέλινο και ο μαϊντανός, περιέχουν απιγενίνη, ένα φυσικό φλαβονοειδές, που αποτελεί πολύτιμο όπλο κατά της λευχαιμίας.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PubMed αποκάλυψε ότι η απιγενίνη, η ουσία που βρίσκεται στο μαϊντανό, μπορεί να καταστρέψει το 86% των κυττάρων καρκίνου του πνεύμονα.
Τί είναι η θαυματουργή απιγενίνη;
Αντικαρκινική δράση φαίνεται να έχει η φλαβονοειδής ουσία απιγενίνη η οποία εντοπίζεται σε διάφορα φρούτα και λαχανικά.
Η απιγενίνη ένα φλαβονοειδές συστατικό που αφθονεί στον μαϊντανό, στο σέλινο, στο χαμομήλι, στα πορτοκάλια, στα κρεμμύδια, αλλά και σε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Διαπιστώθηκε ότι έχει την ιδιότητα να επανεκπαιδεύει τα καρκινικά κύτταρα τα οποία συμπεριφέρονται ως φυσιολογικά, ακολουθώντας τη διαδικασία της κυτταρικής απόπτωσης – δηλαδή του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.
Παλιότερες έρευνες αναφέρουν, πως η απιγενίνη, δρά προστατευτικά και ενάντια σε άλλες ασθένειες και μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών.
Πηγή: fumara.gr