Ο Ryan Au είναι καθηγητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Yan Chai Hospital Tung Chi Ying Memorial School στο Χονγκ Κονγκ και πρόσφατα αποφάσισε να δείξει στους μαθητές του τις επιπτώσεις του καπνίσματος στους πνεύμονές μας.
Τοποθέτησε υγιείς πνεύμονες γουρουνιού σε ένα κουτί από πλέξιγκλας και το συνέδεσε με μία αντλία που επέτρεπε την τεχνητή αναπαράστασης εισπνοής και εκπνοής. Στην άκρη του σωλήνα τοποθέτησε ένα αναμένο τσιγάρο.
Η διαδικασία επαναλήφθηκε με 60 τσιγάρα και στο τέλος σύγκριναν τα δείγματα ιστού του πνεύμονα που “κάπνιζε” με αυτά ενός “μη καπνιστή” γουρουνιού. Ο τραχειοσωλήνας είχε ήδη επικαλυφθεί με ένα παχύ στρώμα μαύρης πίσσας και υπολείμματα νικοτίνης ενώ ο ιστός έδειχνει σημάδια αποχρωματισμού.
Πολλοί βέβαια υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα του πειράματος είναι αμφισβητίσημα καθώς οι πνεύμονες δεν ήταν ζωντανοί και συνεπώς καμία από τις λειτουργίες καθαρισμού και φιλτραρίσματος δεν έλαβε μέρος στο πείραμα, όπως επίσης ότι το κάθε τσιγάρο “κατέβαινε” με τη μία (υπάρχει καπνιστής που τελειώνει ολόκληρο τσιγάρο σε μια ρουφηξιά;). Και δεν έχουν άδικο…
Αν όμως αναλογιστούμε ότι ο μέσος καπνιστής στην Αμερική καπνίζει 19 τσιγάρα την ημέρα, δηλαδή σχεδόν 7 πακέτα την εβδομάδα, δεν είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσο σύντομα θα εμφανιστούν οι ανάλογες επιπτώσεις στον οργανισμό μας.