Οι περισσότεροι ενήλικες σκέφτονται το σαββατοκύριακο για να μπορέσουν να αναπληρώσουν λίγο παραπάνω ύπνο. Αλλά παρόλο που συχνά σχετίζουμε τη γαλήνη με τον ύπνο, δεν είναι μία διαδικασία όσο γαλήνια θα θέλαμε να νομίζουμε.
Εάν έχετε νιώσει συσπάσεις ή τινάγματα όταν πήγατε για ύπνο, πολλοί επιστήμονες το ονομάζουν υπναγωγικό τράνταγμα.
Περίπου το 50-70% των ανθρώπων το έχει νιώσει αν και οι περισσότεροι δεν το θυμούνται γιατί κοιμούνται αμέσως μετά.
Όπως πέφτετε για ύπνο, ο εγκέφαλος αρχίζει να κάνει διάφορες διεργασίες. Η αλλαγή στην κατάστασή του προκαλεί αυτό το τράνταγμα.
Ο εγκέφαλός μας έχει δύο συστήματα που βρίσκονται ακριβώς πίσω από τα μάτια. Το δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης (RAS) είναι σε λειτουργία όταν είμαστε ξύπνιοι.
Όταν γίνεται η αλλαγή, μπαίνει σε λειτουργία ο πλαγιοκοιλιακός προοπτικός πυρήνας (VLPO) που μας βοηθάει να παραμένουμε κοιμισμένοι, κρατώντας κάποια κομμάτια του εγκεφάλου μας σε αδράνεια – σαν χειμερία νάρκη.
Αφού πέσουμε για ύπνο, το σώμα σταματάει να παράγει σεροτονίνη, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση όπως και τις κινήσεις των μεγάλων μυών. Αυτό όμως δεν επηρεάζει τους μικρούς μυς όπως στα δάχτυλα και τα μάτια. Αυτός είναι ο λόγος που παθαίνουμε αυτά τα τινάγματα.
Οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν γιατί γίνεται αυτό. Μέχρι τώρα έχουν καταλήξει σε δύο υποθέσεις. Κάποιοι πιστεύουν πως το τίναγμα συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος αποτυχαίνει να ξεκινήσει να ονειρεύεται. Άλλοι πιστεύουν πως είναι ένα πρωτόγονο ένστικτο και βοηθούσε για να μην πέφταμε από δέντρα.
Εάν νιώθετε συχνά τέτοιες συσπάσεις, καλό θα ήταν να περιορίσετε τη λήψη καφεΐνης και να κάνετε διαλογισμό πριν τον ύπνο. Ο καφές και το στρες έχουν δείξει να οξύνουν αυτή την αντίδραση.
Credit: awm.com