Ο Ντέιβ Γουίτλοκ δεν έχει κάνει μπάνιο εδώ και 12 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα δεν του λείπει καθόλου η αίσθηση του νερού που «χαϊδεύει» το σώμα.
«Κανείς δεν έχει πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές που να περιλαμβάνουν ανθρώπους που κάνουν μπάνιο καθημερινά», δηλώνει, «οπότε ποια βάση έχει η πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο αποτελεί υγιεινή πρακτική;»
Ο χημικός μηχανικός και απόφοιτος του Tεχνολογικού Iνστιτούτου της Μασαχουσέτης θεωρεί πως αντί να κάνουμε μπάνιο σε καθημερινή βάση είναι καλύτερο να προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τη μικροχλωρίδα του δέρματος και συγκεκριμένα τα καλά βακτήρια που ζουν και αναπαράγονται επάνω σε αυτή. Πιστεύει πως οι πρόγονοί μας απολάμβαναν τη «συμβίωση» με αυτά τα βακτήρια και ότι σταδιακά χάσαμε την επαφή μαζί τους λόγω της υπερβολικής καθαριότητας.
Προκειμένου να αποδείξει τη θεωρία του, ο Γουίτλοκ συνέβαλε στην ίδρυση της AOBiome, μιας εταιρίας με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Στόχος της εταιρίας είναι να επαναφέρει τη… βρωμιά στη ζωή μας.
«Συγχέουμε την καθαριότητα με την αποστείρωση», δηλώνει η Τζασμίνα Αγκάνοβιτς, γενική διευθύντρια καταναλωτικών προϊόντων της AOBiome. «Έχουμε βγάλει εντελώς τη βρωμιά από τη ζωή μας. Κανείς δεν περνά πλέον πολύ χρόνο εκτός σπιτιού, ούτε καν τα μικρά παιδιά.»
Η AOBiome διαθέτει ένα προϊόν που ονομάζεται Mother Dirt. Πρόκειται για ένα σπρέι που περιέχει ζωντανά βακτήρια και πρέπει να χρησιμοποιείται δύο φορές την ημέρα. Το σπρέι είναι άοσμο και έχει την ίδια αίσθηση με το νερό επάνω στο δέρμα.
Όπως αναφέρει η Αγκάνοβιτς, οι πελάτες της AOBiome έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν ή και να διακόψουν εντελώς τη χρήση συμβατικών προϊόντων, όπως τα αποσμητικά ή οι ενυδατικές κρέμες, χρησιμοποιώντας τα προϊόντα της εταιρίας. Για παράδειγμα, το σαμπουάν Mother Dirt δεν διαταράσσει τη μικροχλωρίδα της επιδερμίδας του κρανίου.
Η AOBiome υποστηρίζει ότι τα ζωντανά βακτήρια είναι ωφέλιμα για την υγεία, χωρίς όμως να έχει παράσχει ακόμη επιστημονικά τεκμήρια για να υποστηρίξει τη θεωρία αυτή. Η εταιρία πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές των προϊόντων της ώστε να διαπιστωθεί εάν δρουν καταπραϋντικά ενάντια σε φλεγμονώδη δερματικά νοσήματα, όπως η ακμή.
Ίσως έχετε ακούσει για τα προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που βρίσκονται σε ορισμένες τροφές όπως κάποια είδη γιαουρτιού και τα οποία είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για το γαστρεντερικό. Η AOBiome χρησιμοποιεί ένα είδος βακτηρίων (ammonia oxidizing bacteria – AOB) που βρίσκονται φυσιολογικά στο χώμα. Ο Γουίτλοκ ανακάλυψε πως τα βακτήρια αυτά μετατρέπουν την ουρία και την αμμωνία του ιδρώτα σε ωφέλιμα βακτήρια με αντιφλεγμονώδη δράση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γουίτλοκ μυρίζει μια χαρά και η όψη της επιδερμίδας του είναι εξαιρετικά υγιής! Εσείς θα τολμούσατε να ακολουθήσετε το παράδειγμά του;
Πηγή: newsitamea.gr