Η αντικολλητική στρώση των τηγανιών μαγειρέματος φαίνεται πως δεν είναι και τόσο καλή για το υγιεινό μαγείρεμα.
Όπως ενημερώνουν με μια συλλογική δήλωσή τους πάνω από 200 κορυφαίοι επιστήμονες στη Δήλωση της Μαδρίτης, τα εν λόγω τηγάνια, όπως και κάποιοι τύποι συσκευασιών φαγητού, διαθέτουν τα χημικά poly και perfluoroalkyl, γνωστά και ως PFAS.
Έρευνες στον τομέα των ζωικών επιστημών έχουν αποδείξει ότι μερικά PFAS μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων.
Σχετικά με τις βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία, αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μεταβολές στην τοξικότητα στο συκώτι, διαταραχές στον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, προβλήματα στην κύηση, καρκίνο σε διάφορα όργανα, ακόμη και τον θάνατο.
Tα PFAS μεταδίδονται μέσα από τα καταναλωτικά αγαθά που τα περιλαμβάνουν, τη βιομηχανική δραστηριότητα και τις πολεμικές επιχειρήσεις στον αέρα, το νερό και το έδαφος. Για την αντιμετώπιση της εξάπλωσής τους, οι εν λόγω επιστήμονες συνέταξαν μια σειρά λύσεων που απευθύνονται ξεχωριστά σε κυβερνήσεις, την επιστημονική κοινότητα και τους παραγωγούς. Χαρακτηριστική είναι η πρότασή τους για τη σηματοδότηση των προϊόντων που περιέχουν PFAS, ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα από τους καταναλωτές.
[via]