Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί που αγωνίζονται με το βάρος τους; Όπως εξηγεί ο Δρ. Mercola, ο λόγος που τόσοι πολλοί αγωνίζονται με το βάρος τους (εκτός από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων) είναι επειδή είναι σε συνεχή λειτουργία κατανάλωσης τροφών και σπάνια παραλείπουν κάποιο γεύμα.
Ως αποτέλεσμα το σώμα καίει σάκχαρα ως κύριο καύσιμο και δεν καίει το αποθηκευμένο λίπος. Η νηστεία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνει “επανεκκίνηση” ο μεταβολισμός σας, έτσι ώστε το σώμα σας να αρχίσει να καίει ξανά λίπος ως κύριο καύσιμο, το οποίο θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη συσσώρευση λίπους.
Μόλις η αντίσταση στην ινσουλίνη βελτιωθεί και αποκτήσετε κανονικό βάρος, μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε πιο συχνά, και μέχρι τότε θα έχετε αποκαταστήσει την ικανότητα του σώματός σας να καίει λίπος και αυτό είναι το κλειδί για τη βιώσιμη διαχείριση του βάρους.
Αυτός ο τρόπος διατροφής, δηλαδή να παραλείπουμε κάποιο γεύμα, ονομάζεται διακοπτόμενη νηστεία, και τα ευεργετικά της αποτελέσματα διαπιστώνονται σε πολλές έρευνες. Μερικά από οφέλη είναι:
- Περιορίζονται οι φλεγμονές
- Βελτιώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης και των λιπιδίων
- Μειώνεται η αρτηριακή πίεση
- Βελτιώνεται ο μεταβολισμός και η ευεξία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της σημαντικής μείωσης του σωματικού βάρους σε παχύσαρκα άτομα
- Μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερόλης
- Βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, καθώς και επιβραδύνει την εξέλιξη του
- Αντιστέφε τον διαβήτη τύπου 2
- Βελτιώνει την λειτουργία του παγκρέατος
- Βελτιώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη
- Καρδιαγγειακά οφέλη που συνδέονται με τη σωματική άσκηση
- Προστασία κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων
- Ρυθμίζει τα επικίνδυνα επίπεδα του λίπους στο ήπαρ
Από που όμως προέρχεται αυτός ο τρόπος διατροφής; Οι πρόγονοι μας, δεν είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε φαγητό και έτρωγαν μόνο όταν το έβρισκαν, σε αντίθεση με εμάς σήμερα που έχουμε φαγητό ότι ώρα θελήσουμε (το οποίο φαγητό τις περισσότερες φορές είναι επεξεργασμένο). Έτσι έδιναν τον χρόνο στο σώμα να μπορεί να χωνέψει το φαγητό και να είναι έτοιμο για το επόμενο γεύμα.
Έτσι λοιπόν, με την διακοπτόμενη νηστεία πετυχαίνουμε το εξής:
Όταν τρώμε ένα γεύμα, το σώμα σπαταλάει μερικές ώρες ώστε να επεξεργαστεί την τροφή που προσέλαβε, καίγοντας ότι μπορεί από αυτήν, με σκοπό να προσφέρει ενέργεια στο σώμα. Με την διακοπτόμενη νηστεία, το σώμα δεν έχει από που να λάβει το καύσιμο του και αναγκαστικά θα επιλέξει το λίπος, παρά την γλυκόζη από το αίμα ή το γλυκογόνο από τους μύες.
Το ίδιο ισχύει αν γυμναζόμαστε ή εργαζόμαστε την περίοδο της διακοπτόμενης νηστείας. Χωρίς κάποιο σνακ, ώστε να πάρει την γλυκόζη και το γλυκογόνο, το σώμα με τον καιρό μαθαίνει να παίρνει τα απαραίτητα από την μόνη πηγή ενέργειας που είναι διαθέσιμη, δηλαδή το λίπος. Έτσι μετατρέπουμε το σώμα μας σε μια μηχανή καύσης λίπους, ενώ με τον καιρό και την ανάλογη διατροφή, το σώμα γίνεται πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη και υπάρχει διπλό όφελος.
Γιατί αυτός ο τρόπος έχει αποτέλεσμα; Το σώμα μας, όταν κοιμόμαστε, εξαντλεί τα γλυκογόνα που λαμβάνει από το βραδινό γεύμα και έτσι αναγκάζεται να πάρει από το λίπος, ώστε να χτίσει τους μύες και να επιδιορθώσει το σώμα. Γεγονός που συνεχίζεται και όταν ξυπνήσουμε. Αυτήν η διαδικασία ωστόσο διακόπτεται από την στιγμή που θα καταναλώσουμε κάτι, οπότε οι τροφές το πρωί είναι μια κίνηση που σαμποτάρει αυτήν την διαδικασία του σώματος.
Επίσης κατά την διάρκεια του ύπνου αυξάνεται και η λεπτίνη, η οποία βοηθάει στην καύση του λίπους. Η λεπτίνη ωστόσο σταματάει την δράση της από την στιγμή που θα αυξηθεί η ινσουλίνη στο αίμα, κάτι που γίνεται ακόμη και με την κατανάλωση ενός καφέ με ζάχαρη.
Η διακοπτόμενη νηστεία επίσης βοηθάει να αφομοιώσουμε καλύτερα το φαγητό που θα καταναλώσουμε, το οποίο το σώμα θα επεξεργαστεί και θα κάψει καλύτερα, από την περίοδο που δεν νηστεύουμε και το σώμα μας απλά θα αποθηκεύει τους υδατάνθρακες που θα του προσφέρουμε.
Για να γίνει σωστά η διακοπτόμενη νηστεία, θα πρέπει να επιλέξετε ένα οχτάωρο και μέσα σε αυτό το οχτάωρο να τρώτε. Για παράδειγμα το πρώτο γεύμα θα πρέπει να είναι στις 12 και το τελευταίο στις 8. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι να τρώτε αρκετά κατά τη διάρκεια του 8ωρου.
Αν λιμοκτονείτε σε συνδυασμό με τη νηστεία, ενώ γυμνάζεστε τακτικά, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να εξαντληθείτε και να έχετε έλλειψη σε διατροφικά θρεπτικά συστατικά. Ο καφές, το τσάι και το νερό επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της νηστείας, αρκεί να μην υπερβαίνετε τις 50 θερμίδες σε ζάχαρη ή γάλα.
Credit: collective-evolution.com