Μήπως τον τελευταίο καιρό δεν κουμπώνει το παντελόνι σας από το επίμονο φούσκωμα που σας ταλαιπωρεί; Υπάρχει λύση!
Μερικές απλές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες θα βοηθήσουν να αποκτήσετε και πάλι επίπεδη κοιλιά.
Δείτε τι προτείνει η διατροφολόγος Δρ Μέριλιν Γκλένβιλ.
1. Περισσότερο νερό
Ακούγεται αντιπαραγωγικό, αφού θα περίμενε κανείς ότι πίνοντας πολύ νερό η κοιλιά θα καταλήξει πιο πρησμένη, όμως αυτό δεν ισχύει. Όταν τα επίπεδα ενυδάτωσης δεν είναι επαρκή, τότε ο οργανισμός κατακρατά υγρά και εκδηλώνεται φούσκωμα στην κοιλιά ή τους αστραγάλους. Χρειάζεται λοιπόν οι άντρες να καταναλώνουν περίπου 2,5 λίτρα νερό την ημέρα και οι γυναίκες 2, πάντα ανάλογα με τα επίπεδα δραστηριοποίησης και τις εκάστοτε θερμοκρασίες που επικρατούν.
2. Σωστή επιλογή φρούτων και λαχανικών
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι βεβαίως υγιεινά, όμως ορισμένα «φημίζονται» για το φούσκωμα που προκαλούν. Τα βασικότερα είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα δαμάσκηνα.
3. Περιορισμός στην κατανάλωση γαλακτοκομικών
Αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν ευαισθησία ή και δυσανεξία στη λακτόζη, με αποτέλεσμα τα γαλακτοκομικά να τους προκαλούν φούσκωμα ή και πιο δυσάρεστες ενοχλήσεις (π.χ. διάρροια).
4. Περιορισμός στην κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων
Οι «κακοί» υδατάνθρακες που βρίσκονται στα γλυκά, τα έτοιμα αρτοποιήματα και τα λευκά ζυμαρικά είναι πιθανό να προκαλέσουν φούσκωμα επειδή έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης, τα προϊόντα σίτου προκαλούν συχνά ενοχλήσεις στα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
5. Λιγότερα μπαχαρικά
Ορισμένα μπαχαρικά, όπως το μείγμα κάρυ, προωθούν την απελευθέρωση στομαχικών οξέων, προκαλώντας ερεθισμό, ενώ άλλα ζυμώνονται στο πεπτικό σύστημα και προκαλούν φούσκωμα.
6. Περισσότερες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και παράλληλα αποτρέπουν την αποσύνθεση των τροφών μέσα στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως το φούσκωμα και τα αέρια.
7. Επαρκής μάσηση της τροφής
Η τροφή πρέπει να είναι σχεδόν υγρή πριν φτάσει στο στομάχι ώστε να διευκολύνεται η πέψη. Επίσης, η επαρκής μάσηση της τροφής βοηθά να τρώμε πιο αργά, άρα και να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού.
8. Μικρά γεύματα
Ένα μεγάλο γεύμα παρέχει μεν κορεσμό, όμως μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων αλλά και το φούσκωμα. Δοκιμάστε να μοιράσετε τα γεύματά σας μέσα στην ημέρα (4-6) αντί να καταναλώνετε τρία μεγάλα γεύματα (πρωί-μεσημέρι-βράδυ).
9. Αποφύγετε την τσίχλα
Όταν μασάμε τσίχλα καταπίνουμε αναπόφευκτα και αέρα, ο οποίος φτάνει στο στομάχι και προκαλεί φούσκωμα. Επίσης, η τσίχλα ενεργοποιεί τα ένζυμα του στομάχου ώστε να προετοιμαστούν για την έλευση τροφής, οπότε πυροδοτείται πείνα ή λιγούρα.
10. Αποφύγετε την ξυλιτόλη και τη σορβιτόλη
Τεχνητά γλυκαντικά όπως η ξυλιτόλη και τη σορβιτόλη ενδέχεται να συμβάλουν στο φούσκωμα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Πηγή: tonwtiko.com