Στα αστικά κέντρα επικεντρώνεται η ανησυχία των επιστημόνων για την εξάπλωση του κορονοϊού. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, εξέφρασε την ανησυχία της από την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη διασπορά σε όλη σχεδόν τη χώρα. Τόνισε δε πως με τα μέτρα που ελήφθησαν, τα κρούσματα θα περιοριστούν.
Όπως δήλωσε η κυρία Λινού, «αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα», προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους.
Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί η χρήση μάσκας και σε δημόσιους χώρους.
Ο σωστός τρόπος για να φοράτε μάσκα:
Φροντίζουμε να βάζουμε και να βγάζουμε σωστά τη #μάσκα μας. pic.twitter.com/YGqtB4Mdsr
— Vassilis Kikilias (@Vkikilias) July 28, 2020
Εξαδάκτυλος: Πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε το καλοκαίρι
Απαισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι παρουσιάζεται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι» τόνισε συγκεκριμένα.
Μάλιστα, αναφορικά με τη μάσκα, ανέφερε πως οι πολίτες δεν ακολούθησαν τη σύσταση των ιατρών για χρήση της μάσκας. «Έπρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Open, ενώ πρόσθεσε: «Δεν καταφέραμε ποτέ να πείσουμε τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας. Δεν μπορούσαμε πέραν της σύστασης να επιβάλλουμε ως γιατροί τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις. Ο γιατρός συστήνει κι ο ασθενής επιλέγει».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «δεν είπαμε ποτέ να μην χρησιμοποιείται η μάσκα στις εκκλησίες» και προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα έρθει το μέτρο και για τους ιερούς ναούς.
Επίσης εξήγησε ότι οι ασπίδες δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια.
«Οι κάθετες για παράδειγμα βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος που εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι… διακοσμητικές».