Το να λέμε στους άλλους ότι πρέπει να πίνουν πολλά υγρά μπορεί να είναι επικίνδυνο, προειδοποιούν οι γιατροί. Οι ειδικοί στο King’s College Hospital στο νότιο Λονδίνο αμφισβήτησαν αυτή την συμβουλή όταν ήρθε στο νοσοκομείο μια 59χρονη γυναίκα η οποία είχε πιει τόσο πολύ νερό που είχε αρρωστήσει σοβαρά.
Η γυναίκα πήρε υπερβολική δόση νερού αφότου ανέπτυξε συμπτώματα λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.
Θυμάται ότι ένας γιατρός της είχε πει να πίνει πολύ νερό – 500 ml κάθε 30 λεπτά – και παρ’όλο που πίστευε ότι αυτό ισχύει, είχε πιει πιο πολύ για να καθαρίσει το σύστημα της. Η γυναίκα μπήκε στο νοσοκομείο και οι γιατροί ανακάλυψαν ότι είχε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα αλάτων στο αίμα της.
Αυτό μπορεί να συμβεί αν πιει κανείς πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, εμετούς και πονοκεφάλους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο εγκέφαλος μπορεί να πρηστεί, προκαλώντας σύγχυση, κρίσεις, κώμα και θάνατο. Αναφέρεται ότι περίπου 30% των ασθενών με πολύ χαμηλά επίπεδα αλάτων πεθαίνουν.
Οι γιατροί ανέφεραν στο περιοδικό BMJ Case Reports ότι είχαν λίγες ενδείξεις για το πόσο νερό θεωρείται πολύ. Είπαν ότι η ασθενής χειροτέρεψε όταν έφτασε στο νοσοκομείο, γράφοντας: “Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην εντατική, έτρεμε όλο και περισσότερο και έδειχνε μπερδεμένη. Έκανε εμετό αρκετές φορές, είχε ρίγος και φάνηκε να δυσκολεύεται στην ομιλία”.
Οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν την ζωή της γυναίκας μειώνοντας την κατανάλωση υγρών για 24 ώρες, αλλά είπαν ότι σε μια άλλη περίπτωση, μια νεαρή γυναίκα που έπασχε από γαστρεντερίτιδα πέθανε μετά από υπερβολική κατανάλωση νερού. Η ασθενής, μιλώντας για την εμπειρία της στο περιοδικό, είπε: “Έχασα 24 ώρες από την ζωή μου, όταν μια απλή λοίμωξη του ουροποιητικού, ή μάλλον οι πράξεις μου, πήραν τον έλεγχο της ζωής μου.”
“Θυμάμαι να βλέπω το χέρι μου να τρέμει πολύ και να αναρωτιέμαι γιατί δεν μπορούσα να το σταματήσω, μετά συνειδητοποίησα ότι όλο το σώμα μου έτρεμε.” Πέρασε 24 ώρες στο νοσοκομείο – δεν θυμάται μεγάλα διαστήματα της παραμονής της εκεί – πριν της δώσουν εξιτήριο.
“Μου πήρε μια βδομάδα να νιώσω ‘φυσιολογικά’ ξανά και ειλικρινά νομίζω ότι και την επόμενη εβδομάδα ένιωθα κουρασμένη”, γράφει. Όσοι παίρνουν το ναρκωτικό MDMA και όσοι συμμετέχουν σε σπορ αντοχής κινδυνεύουν επίσης με χαμηλά επίπεδα αλάτων.
Οι γιατροί, Dr Laura Christine Lee και Dr Maryann Noronha, γράφουν: “Συμβουλεύουμε συχνά τους ασθενείς μας να πίνουν πολλά υγρά και να ενυδατώνονται όταν δεν είναι καλά.”
“Αλλά τι εννοούμε με αυτό; Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι αυτής της φαινομενικά αβλαβούς συμβουλής; Όπως φαίνεται εδώ, οι βλαβερές επιδράσεις αυξημένης κατανάλωσης υγρών συμπεριλαμβάνουν σύγχυση, εμετούς, βλάβη στην ομιλία και είναι υπεύθυνες για πιθανά καταστροφικά αποτελέσματα λόγω χαμηλών συγκεντρώσεων νατρίου στο αίμα.”
Κλείνουν λέγοντας: “Υπάρχει έλλειψη αποδείξεων πίσω από την συμβουλή ‘να πίνετε πολλά υγρά’ στην διαχείριση ήπιων λοιμώξεων.”
Αλλά ο Dr Imran Rafi, διευθυντής κλινικής καινοτομίας και έρευνας στο Royal College, είπε:
“Είναι σημαντικό να πίνουμε αρκετό νερό για να παραμένουμε υγιείς, και σωματικά αλλά και πνευματικά, και οι ασθενείς πρέπει να κρατάνε τα επίπεδα κατανάλωσης υγρών ψηλά, ειδικά σε περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση.
Ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να πίνουν περισσότερα υγρά αν έχουν συμπτώματα αφυδάτωση,ς όπως η δίψα – ακόμα και όταν έχει ζέστη ή όταν γυμνάζονται – και τα σκουρόχρωμα ούρα. Δεν υπάρχει πάγια συμβουλή για το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε για να παραμένουμε υγιείς, αλλά το κλειδί είναι να είμαστε ενυδατωμένοι – και τα ανοιχτόχρωμα ούρα είναι μια καλή ένδειξη.
Η αναφορά αυτής της περίπτωσης τονίζει το γεγονός ότι η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στους ασθενείς και αυτό είναι κάτι που οι γιατροί αλλά και οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη.”
Εσείς το γνωρίζατε;
Credit: dailymail.co.uk