Μετά από αυτό το άρθρο θα το σκεφτείτε καλά πριν ξανακαθαρίσετε τα αυτιά σας με μπατονέτα!

Αρκεί να γλιστρήσει από τα δάχτυλα η μπατονέτα και μεταβάλλεται σε όπλο που μπορεί να καταστρέψει την ακοή μας. Γι’ αυτό και οι γιατροί μάς συμβουλεύουν να μην καθαρίζουμε τα αυτιά με μπατονέτες.

Η Άνι Πένκεθ, συντάκτρια της Ιντιπέντεντ, είναι από αυτούς που δεν άκουσαν τις συμβουλές τους, με αποτέλεσμα να πάθει διάτρηση τυμπάνου στο αριστερό αυτί της.

Ενάμιση χρόνο τώρα, η περιπέτειά της δεν έχει τέλος. Εκείνη τη μέρα, η Πένκεθ ήταν βιαστική. Ετοιμαζόταν για τις Ιπποδρομίες. Μπήκε στο μπάνιο, λούστηκε και αφού τύλιξε τα μαλλιά της σε μια πετσέτα, πήρε μια μπατονέτα και την έβαλε στο αυτί. Το χέρι της όμως γλίστρησε και η μπατονέτα κόλλησε βαθιά στο εσωτερικό του. Σε κλάσματα δευτερολέπτου άρχισε να αιμορραγεί.

Ο πρώτος γιατρός που την είδε της είπε πως, προφανώς, είχε τραυματίσει το τύμπανο αλλά θα θεραπευόταν μόνο του μέσα σε λίγες εβδομάδες. “Στους αγώνες η αιμορραγία συνεχιζόταν και το πρωί της επομένης τρόμαξα όταν είδα το αίμα στο μαξιλάρι μου. Σα να είχε προηγηθεί μάχη… Με παρέπεμψαν σε ειδική κλινική- ωτορινολαρυγγολογική κλινική- του Λονδίνου. Όταν η νοσοκόμα με ρώτησε τι είχε συμβεί και άκουσε τη λέξη μπατονέτα, σήκωσε τα μάτια της ψηλά. “Ποτέ μη βάζετε στο αυτί σας κάτι μικρότερο από έναν αγκώνα”, μου είπε. Την ίδια φράση θα την άκουγα πολλές φορές στη συνέχεια. Τότε συνειδητοποίησα πως δεν ήμουν η μόνη που είχε βλάψει τον εαυτό της με αυτόν τον τρόπο. Τα πόστερ στην κλινική εξηγούσαν πως το αυτί αυτοκαθαρίζεται και πως οι μπατονέτες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα, από ρήξη τυμπάνου μέχρι κώφωση“.

Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται συχνά με μικρές παραλλαγές: η κόρη ενός φίλου χειρουργήθηκε γιατί η μπατονέτα είχε κολλήσει στον πόρο του αυτιού – έναν μικρό σωλήνα που οδηγεί στο τύμπανο. Ένας άλλος πονούσε επί μέρες επειδή απλώς έσπρωξε λίγο περισσότερο την μπατονέτα στο αυτί “για να το καθαρίσει καλά”.

Η Πένκεθ υποβλήθηκε στην πρώτη εγχείρηση στη Βρετανία επτά μήνες μετά το ατύχημα. Η τρύπα που είχε προκαλέσει στο τύμπανο ήταν πολύ μεγάλη και οι γιατροί έκριναν ότι το τραύμα δεν θα θεραπευόταν μόνο του. Πήραν μάλιστα μόσχευμα δέρματος από το πίσω μέρος του αυτιού. Παρά τις προσπάθειές τους, όμως, δεν είχε επιτυχία.

Λίγους μήνες αργότερα, η δημοσιογράφος υποβλήθηκε σε δεύτερη εγχείριση στη Γαλλία. Πρόσφατα, όταν την είδε ξανά ο γιατρός της, της είπε ότι το μόσχευμα δείχνει να προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα του λειτουργία, ως μέρος του τυμπάνου. Δεν μπορούσε να πει όμως με βεβαιότητα ότι η περιπέτεια έληξε. Η Πένκεθ το επιβεβαιώνει. Δεν ακούει παρά ελάχιστα από το αριστερό αυτί της και ο γιατρός την προειδοποίησε ότι ο ήχος που ακούει σε μόνιμη βάση -σαν κουδούνισμα- μπορεί να μην την εγκαταλείψει ποτέ. Επίσης, προσωρινά, απαγορεύεται να ταξιδέψει με ταχεία αμαξοστοιχία και να κολυμπήσει.

Οι κίνδυνοι από τις μπατονέτες

  • Η μπατονέτα μπορεί να σπρώξει το κερί του αυτιού (κυψελίδα) στο εσωτερικό και να συσσωρευτεί εκεί με αποτέλεσμα να εξασθενεί η ακοή και να προκαλείται πόνος.
  • Ξηραίνεται το δέρμα στον πόρο του αυτιού- ο μικρός σωλήνας που καταλήγει στο τύμπανο.
  • Μπορεί να προκληθεί τραυματισμός, όπως διάτρηση, ρήξη, ακόμη και κώφωση.

Οι ασθενείς μας με διάτρηση τυμπάνου φτάνουν στο 50% του συνόλου” επισημαίνει ο Μάικλ Γουέρινγκ, επικεφαλής του τμήματος ΩΡΛ στο νοσοκομείο Saint Βartholomew του Λονδίνου. Ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από μπατονέτα, από ένα χαστούκι στο αυτί ή από την πίεση του νερού.

Σύμφωνα με τον Γουέρινγκ, τα περισσότερα περιστατικά -περίπου το 90%- θα αυτοθεραπευτούν, όμως στους πιο σοβαρούς τραυματισμούς απαιτείται εγχείρηση η επιτυχία της οποίας εξαρτάται από τη διαμόρφωση του πόρου του αυτιού και τη ζημιά που έχουν υποστεί τα μικρά οστά στην περιοχή: “Ακούω συχνά την ίδια ιστορία. Κάποιος που προσπαθεί να καθαρίσει το αυτί του με μπατονέτα στο μπάνιο, πίσω από την πόρτα, η πόρτα ανοίγει αιφνιδιαστικά και η μπατονέτα κολλά στο αυτί. Όμως, πρέπει να ξέρουμε ότι το κερί στο αυτί δεν είναι κάτι κακό. Το προστατεύει. Να θυμόσαστε πως το αυτί αυτοκαθαρίζεται και πως δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο αυτί σας κάτι μικρότερο από έναν αγκώνα“.

[via]

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας