Η αποχή από το κρέας και γενικά τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, ωστόσο, εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους.
Τα θετικά
Ευκαιρία για αποτοξίνωση. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μας επιτρέπουν να απαλλαγούμε από τις συσσωρευμένες τοξίνες, που επιβαρύνουν τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική μας υγεία.
Φιλική για την καρδιά. Η ποιοτική αλλαγή στα λιπαρά που προσλαμβάνουμε δυναμώνει την καρδιά μας, τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα πέφτουν και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης γίνεται ευκολότερη.
Σύμμαχος για το έντερο. Η άφθονη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, ευνοεί τη λειτουργία του εντέρου, που, ως γνωστόν, θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του οργανισμού.
Φύλακας της νεότητας. Η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε, προστατεύει τον οργανισμό από την επίδραση των βλαβερών ελεύθερων ριζών, οι οποίες ευθύνονται για την καταστροφή των κυττάρων.
Τα αρνητικά
Απειλεί τη σιλουέτα μας. Τα νηστίσιμα γεύματα δεν δημιουργούν κορεσμό για πολλή ώρα, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί).
Μας στερεί θρεπτικές ουσίες. Η νηστεία μάς στερεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως:
Πρωτεΐνες: Υπεύθυνες για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση του μυϊκού ιστού.
Λύση: Πρωτεΐνες υψηλής αξίας προσφέρουν τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, η σόγια, το ρύζι, τα μανιτάρια, καθώς και το σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι).
Ασβέστιο: Απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας των οστών.
Λύση: Ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου μπορούμε να πάρουμε από το γάλα σόγιας, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το ταχίνι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο).
Σίδηρος – Βιταμίνη Β12: Ο σίδηρος ενισχύει τις λειτουργίες των κυττάρων και την παροχή οξυγόνου σε αυτά, ενώ η βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην ομαλή παραγωγή και ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων. Η μειωμένη πρόσληψή τους οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας.
Λύση: Δύο φορές την εβδομάδα εντάσσουμε στη διατροφή μας τα θαλασσινά. Εναλλακτικά, συνοδεύουμε τα γεύματα οσπρίων ή πράσινων λαχανικών με βιταμίνη C (λεμόνι, πορτοκάλι), που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Με τη νηστεία προσεκτικοί πρέπει να είναι οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι, οι αθλητές, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες, οι γυναίκες με ιστορικό οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης, οι άνθρωποι που υποφέρουν από γαστρεντερικές διαταραχές (δυσανεξίες), καθώς και όσοι έχουν ιστορικό αναιμίας ή ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Νηστεύουμε αλλά προσέχουμε…
1. Την κατανάλωση των θερμίδων
Ελέγχουμε την ποσότητα του ελαιόλαδου που χρησιμοποιούμε.
Προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια και λαδερά, που προκαλούν ευκολότερο κορεσμό.
Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, διότι περιορίζουν τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, που μας κάνουν να πεινάμε γρηγορότερα.
Τρώμε μικρές ποσότητες χαλβά, γιατί δίνει αρκετές θερμίδες.
Προτιμάμε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς από τους αλατισμένους.
Καταναλώνουμε ολόκληρα τα φρούτα (μαζί με τις ίνες τους).
2. Την αύξηση της χοληστερίνης
Επειδή τα θαλασσινά είναι πλούσια σε χοληστερίνη, συστήνεται να μην καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα λιπίδια στο αίμα τους.
3. Την υπερβολική πρόσληψη αλατιού
Τα θαλασσινά, οι ελιές, το ψωμί και τα τουρσιά είναι πλούσια σε νάτριο (αλάτι), γι’ αυτό η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο από όλους και ειδικά από όσους υποφέρουν από υπέρταση. Επίσης, είναι σκόπιμο είναι να περιορίσουμε το αλάτι και κατά το μαγείρεμα.
Το top 5 της Σαρακοστής
Σουσάμι. Θερμιδική αξία: 50 γρ. (2 κουταλιές της σούπας) ταχίνι αποδίδουν 250 θερμίδες.
Θαλασσινά. Θερμιδική αξία:
100 γρ. ψητού καλαμαριού μάς παρέχουν 100 θερμίδες.
100 γρ. βρασμένες σουπιές δίνουν 158 θερμίδες.
100 γρ. βρασμένες γαρίδες έχουν 99 θερμίδες.
100 γρ. βρασμένο χταπόδι αποδίδουν 164 θερμίδες.
Ελιές. Θερμιδική αξία: 5 ελιές μάς παρέχουν 48 θερμίδες, που ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι λάδι.
Μαυρομάτικα φασόλια. Θερμιδική αξία: Μία κούπα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (~170 γρ.) αποδίδουν 227 θερμίδες.
Τουρσιά. Θερμιδική αξία: 100 γρ. τουρσί δίνουν 120 θερμίδες.